ziemniaki - 38421 przepisów (strona:921/2562)

Maślane i chrupiące pieczone ziemniaczki 887

Część z Was pomyśli, że przecież to tylko pieczone ziemniaki, ot żadna filozofia, ale w tym wydaniu są po prostu tak genialne, że moje ziemniaczki musiały pójść w obieg i narobić Wam 'smaka'! ;) Z rumianą i chrupiącą skórką, miękkim środku, a dzięki dodatkowi masła o fantastycznie maślanym smaku, no i tak aromatycznie pachną rozmarynem (miały być z tymiankiem(...)szklanką zsiadłego mleka... * młode ziemniaczki- 1 kg * masło klarowane- 4 łyżki * sól- 1 łyżeczka z lekką górką * słodka papryka- 1 płaska łyżeczka * drobno posiekany świeży rozmaryn- 1 łyżeczka Z ziemniaków zetrzeć skórkę (lub obrać), małe zostawić w całości, te większe przekroić, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować w osolonej wodzie. Gotować 8 minut, odcedzić i odparować

Kraina Miodem Płynąca
Zupa - krem z cukinii. 170

cukinii. Mało wymagająca, szybka i smaczna! Zupa - krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę. 1 kostka rosołowa "ziarenko smaku" lub domowej roboty vegeta sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona) masło Do garnka wrzucić 2 łyżki masła, rozgrzać, po czym(...)cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć na maśle ok. 10 minut. Do drugiego garnka wlać wodę, wrzucić kostki rosołowe, zagotować. Do garnka z cukinią wlać bulion, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić. Całość powinna być dosyć gęsta, żeby można było warzywa zmiksować blenderem. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie miksujemy całość blenderem, doprawiamy wg smaku, posypujemy delikatnie bazylią

Kuchnia smaków
Ziemniaczki z lubczykiem 174

Składniki do kupienia w Almie 1/2 kg młodych, drobnych ziemniaków 2 łyżki masła 2 gałązki lubczyku sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować 10 minut, ostudzić. Miękkie masło wymieszać z … Czytaj dalej Ziemniaczki z lubczykiem

czarrna od kuchni
Młode ziemniaczki z pulled pork i wiosenną sałatką 161

Przepis na PULLED PORK znajdziecie tu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Jednym ze sposobów podania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól

Kocham Czekoladę
Ziemniaczki z grilla 457

Pyszne Ziemniaczki z grilla Składniki 1/2 kg młodych małych ziemniaków sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania Ziemniaki oskrobać albo dokładnie wyszorować, ugotować. Lekko przestudzić, skropić olejem, posypać … Czytaj dalej Ziemniaczki z grilla

czarrna od kuchni
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 262

cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka, można użyć też gotowej mieszanki przyprawy do gulaszu lub kostki wołowej - kto co lubi :) Przygotowanie: 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy(...)taka mrożona:)   3. Jeśli mamy głęboką patelnię, to dorzucamy warzywa do mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy wody, jeśli jest jej mało. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie, czyli z 20 minut. Jeśli zupa tego wymaga, doprawiamy do smaku. 4. Jeśli zupa jest za rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Młode ziemniaki z ziołami 207

Składniki: 1/2 kg młodych, drobnych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanych ziół, u mnie oregano i szałwia 1 łyżka oleju Przygotowanie: … Czytaj dalej Młode ziemniaki z ziołami

czarrna od kuchni
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 144

tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. A tu propozycja na babkę w warstwą mięsa mielonego ( klik ). 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g wędzonego boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć

Di gotuje
Sałatka z śledziem, ziemniakami i musztardą francuską 281

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybka sałatka z śledziem w roli głównej. Zrobiłam ją z dodatkiem ziemniaków, ogórków kiszonych i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Nadaje się idealnie jako dodatek na grilla, bądź imprezę ma świeżym powietrzu Post Sałatka z śledziem, ziemniakami i musztardą francuską pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym 180

wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatałowa parmezan Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić(...)cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmmiejszy objętość doprawić solą, pieprzem  wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szare kluski 135

przyznam, ze nie często. Ale jak już zrobię to mogę zjeść ich dużo. Dla mnie są pyszne. A do tego nie drogie i łatwe w przygotowaniu. 1 kg ziemniaków 1,5 szkl ( 180 g ) mąki 1 jajko sól Ziemniaki obrać i zetrzeć, u mnie zrobił to malakser. Dodać

Polska Zupa
Kiszka ziemniaczana 164

Polsce - charakterystyczna dla podlaskiej. Ma również swoje odpowiedniki w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i litewskiej. Co prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki

Di gotuje
Grillowane koreczki z szparagami 198

zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy je i gdy nieco wystygną układamy

Mechanik w kuchni
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, fetą i wędzonym boczkiem 193

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Sałatka idealnie nadaję się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony

Di gotuje
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 130

Smaki , Veganbanda.pl i Oatmeal and figs . Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali! Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip Składniki na chipsy: obierki z 3 ziemniaków  obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól(...)chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

Bananowe Pole