trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam! składniki dynia Hokkaido - 800 g 250 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili(...)bulionu przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać
Stare Garywypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem'). Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem i Wam polecam taką wersję :) 26 sztuk: * ziemniaki- 600 g * kasza manna- 200 g * śliwki węgierki- 13 szt. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować). Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę mannę
Kraina Miodem Płynącawlasciwosci lecznicze.Przeciwdziala powstawaniu kamieni moczowych i zolciowych,bo dziala oczyszczajaco na nerki i pecherz moczowy.Obniza cisnienie.Dziala uspokajajaco.Dzieki sporej ilosci blonnika usprawnia prace jelit.Niegdys warzywo bardzo powszechne,wyparte zostalo przez ziemniaka i pietruszke- w Polsce.W Niemczech lezy na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostepne w kazdym wiekszym markecie.Pietruszka za to jest tu prawie nieosiagalna.Sama nie wiem ,czemu dopiero teraz siegnelam(...)warzywo.Jest naprawde smaczne. Przepis na puree ( na 4 porcje) 500 g ziemnakow 250 g pasternaku 150 ml mleka lub jeszcze wiecej maslo 1-2 lyzki Obrane ziemniaki zalewamy wrzaca woda.Solimy.Po 5 minutach dokladamy obrany,pokrojony na mniejsze kawalki pasternak.Dorzucamy go pozniej,poniewaz gotuje sie troche krocej niz ziemniaki.Po 20 minutach odcedzamy i ubijamy tluczkiem do ziemnakow.Dalej ubijajac dodajemy porcjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju 1 jajko 18 sliwek Maselko makowe: 2 lyzki zmielonego maku 4 lyzki masla 1 lyzka cukru-uzylam brazowego Wykonanie: Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke tylko do polowy. Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete(...)ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic kawalkiem marcepanu.Knedle nabiora wtedy niezwyklego smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo prosta,szybka,sysaca i jakze smaczna jesienna zupa.Oczywiscie dynia z ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha! Skladniki na 4 porcje: 1 cebula 250 g dynii np.Hokkaido 250 g ziemniakow 1 lyzka masla ghee 600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego) 250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna) sol,pieprz,galka muszkatalowa 100 g pieczarek Wykonanie(...)Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba kostke. °W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac maslo,wrzucic cebule i zeszklic,dodac dynie i ziemniaki.Razem krotko obsmazyc,wlac bulion i gotowac do miekkosci okolo 20 minut. °Zupe zblendowc,ale niezbyt dokladnie,tak by pozostaly kawaki dyni i ziemniakow.Dodac mleczko kokosowe,zagotowac razem i przyprawic do smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubil plackow ziemniaczanych.Wiadomo,to przeciez jedno z ulubionych dan kuchni polskiej.Proste,tanie i pyszne.Tradycyjnie robimy je z surowych ziemniakow,startych na tarce o malych oczkach.Najlepsze na placki sa ziemniaki o zoltym miazszu i te starsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni. Skladniki: 1 kg ziemniakow 2 jajka(...)lyzki maki 1 cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac .Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mala marchewka z rosolu kawalek pietruszki i selera z rosolu 1 cebula sol,pieprz majeranek-opcjonalnie 1 lyzka masla Wykonanie: polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzic w czasie jak ziemniaki sie gotuja zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic w drobna kostke i przysmazyc na rumiano na 1 lyzce masla.Zmielone mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie(...)lyzki wywaru z rosolu. Mozna dodac majeranek. druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie(...)jeszcze cieplego ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski dodac 1 lyzke oleju.Nie beda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sięgnąc do spiżarni .... Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości. Składniki na 6 porcji: 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki kawałek pietuszki i pora plaster selera 1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórków dużo świeżego koperku 1 listek laurowy 3-4 kulki ziela(...)angielskiego sól,pieprz do smaku jogurt grecki lub śmietana Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkości w miedzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzec ogórki na grubych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serca i nerek. Szklanka koziego mleka pokrywa aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef Do podania: kiełbasa rukola Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog Kulinarnychops with sunflower Składniki. 4 kotlety schabowe olej do smażenia 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki słonecznika 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 6 ziemniaków małych 6 kawałów rozmarynu Wykonanie. Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn. Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło
Kulinarny karnet Christopherakulinarne – preferuje tradycyjną kuchnię Polską:) Dlatego jak tylko Dziecię przyjeżdża to zawijam rękawy i zabieram się do lepienia…;) Knedle z truskawkami – składniki: 1,5 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 kg truskawek śmietana, cukier 1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. 2. Ugotowane(...)najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić. 3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek
UgotujmyTo.plChciałabym jakoś to wszystko ogarnąć….tylko nie wiem jak…:( Może z nastaniem wiosny będzie lepiej? Na razie jednak zapraszam Was na pyszną bułkę pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które nadają jej wilgotności. Przepis na bułkę znalazłam na blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/ . Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować(...)przepis Bułka pszenna Składniki: 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny) 2. Wyrośnięte ciasto
UgotujmyTo.plczerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 6 jajek Fix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniaków Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki. Oczyszczone papryki pokroić na cienkie paski. Wrzucić wszystko na patelnię i dusić w niewielkiej ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć
Świat Domowej Kuchniugotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz: 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego 1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy) 2 jajka ugotowane na twardo 8 dag cebuli 1 łyżka masła olej do smażenia pieprz sól Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam(...)wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami. Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso
Świat Domowej Kuchni