tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! SKŁADNIKI: * filet np.dorsz – 300 g * ziemniaki – ok.200 g * natka pietruszki – 1 pęczek * cytryna – 1 szt * liść laurowy – 2 szt * cebula – 1 szt * masło – 1 łyżka * olej – 300 ml * panierka owsiana(...)garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i rozdrabniamy. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki. Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkocytrynowa – 2 szt * curry – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * pieprz mielony – 1 szczypta * papryka chili ( świeża ) – 1 szt * olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA : * ziemniaki – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * sałata rukola – 2 garści * olej rzepakowy – 100 ml * sól – do smaku * ocet balsamiczny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO(...)chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm. Musimy to robić naprawdę powoli , tak by mieć pewność , że mięso w środku również jest usmażone. SAŁATKA : Ziemniaki obieramy , gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie , odcedzamy , kroimy w kosteczkę. Smażymy je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy w rukolą , pomidorkami koktajlowymi , doprawione solą i odrobiną octu balsamicznego
Ostra na Słodkofajnym pomysłem na szybki obiad! Czym się różnią od tradycyjnych leniwych? A no napewno tym , że przyrządziłam je odciskając wzorek widelcem , jak w przypadku kluseczek gnocchi. SKŁADNIKI: * ugotowane ziemniaki – 600 g * twaróg – 220 g * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 5 łyżek * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * sól – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowane ziemniaki mielimy
Ostra na Słodkomąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta PTYSIE: * ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek * sól – 1 szczypta SOS: * wino musujące – 100 ml * słodka śmietana(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. PTYSIE: Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną
Ostra na Słodkoniesamowicie chrupiące! Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad! Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor! Polecam! SKŁADNIKI: * duże ziemniaki – 5 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko – 2 szt * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone(...)ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych. Odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkolupę ;) Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące. Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad. Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – ok. 120 g * jajko – 1 szt * sol – do smaku FARSZ: * ugotowane mięso wieprzowe – 150 g * jajko – 1 szt * cebula(...)sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto. FARSZ: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Jajko gotujemy na twardo. Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą. Doprawiamy solą , pieprzem
Ostra na Słodkoczas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość ” przetestowania ” / posmakowania ich nowego produktu , a mianowicie Tataru z łososia. Zobaczcie co z tego wyszło ;) SKŁADNIKI: PLACUSZKI: * duże ziemniaki – 2 szt * małe jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * mąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia DODATKOWO: * tatar(...)łyżeczka * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka * kukurydza – 3 łyżki * groszek – 3 łyżki * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACUSZKI: Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odkładamy na sito w celu odsączenia. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. DODATKOWO: Tatara
Ostra na SłodkoFondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki – 3/4 szkl * zimne masło – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO(...)ZIEMIA ORZECHOWO-PIERNIKOWA: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane pierniki, suszymy , a następnie wszystko razem drobno siekamy. KLUSECZKI: Masło podgrzewamy na patelni aż do ciemnego zezłocenia, studzimy. Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, palone masło ,żółtko i odrobinę solimy. Wszystko razem dokładnie mieszamy , wyrabiamy kluseczki ( jak śląskie ). Gotujemy ok. 3 minuty w osolonej wodzie. CAŁOŚĆ: Upieczoną
Ostra na Słodkołamliwe. W smaku przypomina kargulenę. Do nototenii zaserwowana została mizeria. I na koniec ziemniaczki, ale nie byle jakie ;) Teściówka nauczyła mnie, żeby do wody w której gotują się ziemniaki wrzucać zioła, no to dodajemy garść świeżego lubczyku, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, nawet moja mama, która nie lubi zmian nie gotuje już ziemniaków inaczej niż tylko w ten sposób
Z butelką mleczka w tlespodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków oliwa z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy. Do dużej miski dodać(...)odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron . Włożyć do nagrzanego
zielonacukinkaszczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
Słodka Stronakoncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtPlanowana od dawna babka ziemniaczana. Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite. -2,5 kg ziemniaków -30 dkg boczku wędzonego -2 średnie cebule -sól lub warzywko -pieprz ziołowy Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też cebulę. Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce
Maminek kulinarnymusimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni(...)Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą
Maminek kulinarnySkładniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej
Smakowity Blog Kulinarny