ponacinać i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać koperek. Pieczarki obrać pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni z tłuszczem spod kaczki. Wlać śmietanę(...)kilka łyżek wody z gotujących się ziemniaków. Trzymać jeszcze kilka min na ogniu aż sos zgęstnieje, dodać groszek i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzynudzą się mojej rodzinie nigdy. Czasem mamy chęć na proste, podane z cukrem lub śmietaną a czasem przygotowuję do nich różne farsze, by stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie(...)Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniZupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy : kilka ziarenek pieprzu , sól , liść laurowy , majeranek , vegeta. śmietana do zabielenia Fasolkę namoczyć dzień wcześniej , a na drugi dzień ugotować do miękkości. Skrzydełko z indyka zagotować w garnku z zimną wodą(...)usunąć szumowiny , a następnie dodać ziele angielskie , pieprz ,łyżeczkę vegety, marchew pokrojoną w kostkę i pogotować do miękkości mięsa.Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę i dodać z ugotowaną wcześniej fasolką do gotującego się wywaru. Botwinkę dokładnie wypłukać , buraczki obrać i pokroić w grubszą kostkę , a botwinkę w drobne ok 1 cm paseczki.. Wrzucić
Aromatyczne Podróżełyżeczki soli -ok. 1 szklanki letniej wody Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Nadzienie : -1/2 kg ziemniaków -20-30 dag białego sera -1 duża cebula -tłuszcz- sól -pieprz Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty
Aromatyczne PodróżeTakie frytki to świetna alternatywa - dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. W smaku niczego im nie brakuje i są równie chrupiące. Przyprawy można dodać wg własnego gustu. 6 dużych ziemniaków Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 papryki ostrej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 50 ml oleju Obrane ziemniaki pokroić w słupki - tak jak na frytki i podgotować 2 minuty w osolonej
Di gotujeSkładniki 2 filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy. ocet ryżowy, limonkę.. Doprawić do smaku solą, imbirem i na końcu dodać miód. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Przecisnąć przez praskę. Wymieszać z żółtkiem, białkami, masłem i mlekiem ( najładniej kiedy będą białe ). Dodać szczyptę gałki.. Podać z dojrzałym mango Smacznego
Gaździnka warzyWariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą
e-PrzepisyKulinarneSmaczne placki ziemniaczane urozmaicone dodatkiem marchewki i świeżej pietruszki. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - ok. 10 ziemniaków - 1 marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżka mąki - 1 duża garść pietruszki - 1 jajo - sól i pieprz Cebulę i czosnek drobno kroję, ziemniaki i marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję posiekaną pietruszkę i jajko, posypuję mąką. Całość mieszam ze sobą
Wielopokoleniowodobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 35-40 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * ( gorąca woda – 3/4 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * olej – 1 łyżka FARSZ: * ziemniaki ( już obrane ) – 250 g * twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g * cebula – 1 szt * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę(...)dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ). Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut. FARSZ: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy. Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę. CAŁOŚĆ: Ciasto ( najlepiej
Ostra na Słodkopowinno zaskakiwać. Szubka do wykonania, wystarczą warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę. Inspiracja. 5 ziemniaków warzywa na wywar, np. marchewki por 2-3 łyżki chrzanu 1 szklanka mleka sól, pieprz Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać litrem wody i pod przykryciem
Czerwony Gupikmiej mądrość i odwagę, by budować wokół TEGO swoje życie" [znalezione przypadkiem] Zupa-krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę 5-6 ziemniaków - obrać i pokroić w kostkę 2 cebule - obrać i drobno pokroić 1 kostka rosołowa woda sól, pieprz, koperek lub bazylia vegeta masło 1. Cukinie i cebule posypać delikatnie vegetą i podsmażyć(...)maśle do zeszklenia się cebuli. 2. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową, zagotować. 3. Do gotującego się bulionu wrzucić gorącą cukinię i ziemniaki. Gotować ok. 40 min na małym ogniu. 4. Całość zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego
Kuchnia smakówpieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków! Zapraszam na pyszny obiad! Składniki: gulasz węgierski z tego przepisu 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 6-8 ziemniaków 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej smalec do smażenia, olej kwaśna śmietana natka zielonej pietruszki Wykonanie: pieczarki oczyścić z ewentualnych zabrudzeń papierowym ręcznikiem, usunąć końcówki nóżek(...)rozgrzanym smalcu do odparowania wody z grzybów. Posolić i oprószyć pieprzem do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto i Rukola Apetina – 60 g * żółtko – 1 szt * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka * koperek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZIOŁOWE PTYSIE: Ugotowane(...)ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy serek kremowy Pesto i Rukola Apetina , żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka
Ostra na SłodkoMłode ziemniaki to idealny produkt do przygotowania szybkiej, prostej sałatki obiadowej. Idealnie sprawdzi się też na grillu czy pikniku. Wystarczą 4 składniki by mieć pyszne, letnie danie. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków można je przygotować z normalnych byle tylko były bardzo malutkie. Zapraszam do spróbowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwydaje się być lepsza. U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy. Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni. Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra natka pietruszki(...)Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę. 2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu siekamy drobno natkę
Kuchnia smaków