Składniki: kasztany (10 szt.) ziemniaki (3 szt. średnie) por (1/3 szt.) pestki dyni (3 szt.) sól olej kokosowy woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Nacinamy krzyżyki na skorupce kasztanów. Kasztany układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości. Kroimy pora. Smażymy
Weganka gotujedawką witamin oraz pozytywnego nastroju, gdyż można przez jej pryzmat spojrzeć na świat na różowo. Składniki: 2 skrzydełka; 30 dag żeberek; włoszczyzna; 1 cebula; 4 średnie buraki; 6 średnich ziemniaków sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, maggie, śmietana 30% 3 łyżki octu koperek Wykonanie: Mięso zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Cebulę obrać, naciąć na krzyż, opalić na palniku(...)wywaru. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dodać do zupy łącznie z łodygami selera i pietruszki. Dodać 5 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę lubczyku, sól, pieprz i magie do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Wszystko gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce buraki. Gdy warzywa będą miękkie dodać buraki
dom-agi.plziemniaczane. Placki te przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem. Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obrać, Zetrzeć na Tarce. Do Miski
Gotowanie PatkiPolecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków 1/2 kapusty białej 3 borowiki suszone 200ml koncentraku pomidorowego 1 łyżka octu ryżowego 2 kostki warzywna z min. zawartością soli 2 łyżki czosnku niedźwiedziego pęczek koperku świeżego 1 łyżeczka chili sól i pieprz(...)czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut. Wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet, kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą
Apetyt na Zielonedyni, nieskomplikowana, podana na słono, rozgrzewająca na nadchodzące zimne dni, bo lato niestety się już skończyło, więc trzeba rozgrzewać się od środka :) Składniki: Średnia dynia (1,5 kg) 1 ziemniak 2 marchewki Kilka plasterków imbiru Rozmaryn, Lubczyk, Cząber Pieprz, Sól himalajska 1,5 litra wody Przygotowanie: W wodzie gotujemy do miękkości ziemniaka i marchewki, gdy już będą miękkie wrzucamy pokrojoną
Pause Gotowanie!marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia oraz Martą . Dyniowe gnocchi Składniki: (na 35-40 sztuk) 200 g dyniowego puree 250 g ziemniaków 75-150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g serka kremowego 1 jajko sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: PLACKI ZIEMNIACZANE : * duże ziemniaki – 3 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu(...)słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek, jajko, mąkę i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut
Ostra na SłodkoNajpopularniejsze z polskich dań. Plaster schabu cienko rozbiłam. Posoliłam,popieprzyłam i posypałam czosnkiem, Obtoczyłam w mące,jajku i bułce tartej. Usmażyłam na gorącym oleju. Ziemniaki pokroiłam w plasterki- wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypałam je majerankiem,czerwoną słodką papryką,czosnkiem, przyprawą do ziemniaków i polałam je olejem. Wstawiłam do piekarnika w temp.200 stopni na około
potrawyregionalnesosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek 1 roztrzepane jajko ok.200 g mąki sól,pieprz 2 ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam
potrawyregionalnedodałam kurki. Dusiłam wszystko około 15 minut pod koniec wsypując pokrojony koperek, doprawiając solą i pieprzem. Dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze około 10 minut. Placki ziemniaczane: około 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka, mąkę, wsypałam
potrawyregionalneCieplutkie i chrupiące placuszki ziemniaczane , polane śmietaną i posypane cukrem! Pychotka! Placki ziemniaczane: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka,mąkę, wsypałam sól,pieprz i sporo majeranku. Wszystko wymieszałam. Smażyłam placki na patelni na oleju
potrawyregionalnedodałam miękkie masło,sól (około 1/2 łyżeczki) i zagniatałam ciasto dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam je na cienkie placki i wykraiwałam szklanką kółeczka. Teraz pora na farsz. Umyłam ziemniaki i ugotowałam w łupinkach. W czasie gdy sie gotowały,pokroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na patelni. Do miski przecisnęłam przez praskę biały ser. Gdy ziemniaki wystygły, obrałam je ze skórki
potrawyregionalnekremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka(...)kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia. Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz i gotowałam około 10 minut. Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru. Następnie wsypałam pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszałam i gotowałam około
potrawyregionalnepapryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone(...)dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany
Ostra na Słodkouspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego) 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 150 g fety(...)smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można
bistro mama