ziemniaki - 38421 przepisów (strona:903/2562)

Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami 127

trzewiach troskliwe ciepło w zimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;) Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów! Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie. Słodkie i doskonale uzupełniające całość. W aromatach dominuje czarny pieprz z gałką muszkatołową i odrobiną tymianku - taki mały szaliczek dla podniebienia(...)zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami  Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny do smaku świeża posiekana natka pietruszki Winne gruszki: 2 gruszki 2 łyżeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku 166

Pyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu. Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso. Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco. Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej. Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba z frytkami 183

piwnej panierce oraz chrupiące frytki. Składniki: 600 g filetów z dorsza 250 g mąki 250 ml ciemnego piwa 1 białko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 1 kg ziemniaków Olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Do miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie(...)gęste i gładkie ciasto. Po wymieszaniu, odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki. Następnie myjemy je i dobrze osuszamy. Olej rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy. Partiami smażymy frytki, aż będą złociste i chrupiące. Ubijamy białko, które następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Resztę mąki wrzucamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa krem z brokuła 181

będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia. Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :) Składniki: 1 brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego 50 ml śmietanki starta skórka z 1/2 cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) Przepis na krem z brokuła Marchewkę, pietruszkę(...)ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki i odcinamy stwardniałe łodygi (nie wyrzucamy ich). Łodygę możecie zostawić do dekoracji, albo ugotować razem z pozostałymi warzywami. Gotujemy je ok. 15 minut po czym dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 200

jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mała cukinia 4 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 świeża papryka słodka garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g) 3 łyżki pasty sojowej doenjang(...)preferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy ) płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, dodajemy

Lamarida.pl
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 184

ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋 3-4 porcje: * ugotowane ziemniaki- 400 g * twaróg typu włoskiego- 220 g * mąka pszenna- 1 i 1/4 szklanki + do podsypania * jajko- 1 mniejsze * sól- szczypta Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę/zmieli

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ CEBULĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 128

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję w drobną

JejKuchnia
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 166

porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska z mięsem mielonym Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1,5 - 2 litry bulionu -1 łyżeczka(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy je kilka minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy

Marta Gotuje
Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 146

trylogii Władca Pierścienia ) lub kram, z racji tego, że lembasy były zarezerwowane tylko dla elfów i nawet jeśli zrobiono wyjątek, to nie wolno było ich jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Krupnik z ogórkami kiszonymi 93

sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie to zapisałam). Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem.  Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy(...)angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać

Kardamonovy
Bagel z latkes 132

transportu idealnie nadaje się pojemnik po płytach CD typu cake :) Taki branżowy lifehack. Zwykłej bułki tam nie wsadzicie bo Wam ten kijek będzie przeszkadzał. Składniki: - bułka (najlepiej czymś posypana) - ziemniaki - mąka - słonecznik łuskany - olej - jabłko Słonecznik zalewamy wrzątkiem. Po godzinie miksujemy go z małą ilością oleju i wodą, którą regulujemy gęstość naszego sosu. Doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki obieramy i trzemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Ryba pieczona z ziemniakami 179

Składniki: 2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak 4-5 ziemniaków 1 brokuł 1 pomidor 1 cebula sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 łyżka oleju Przygotowanie: Rybę obsypać solą i … Czytaj dalej Ryba pieczona z ziemniakami

czarrna od kuchni
Ekspresowa sałatka ziemniaczana z frankfurterkami lub kiełbasą 227

była hitem przy spontanicznej wizycie gości. Często przygotowywałam ją z kiełbasą, ale ostatnio użyłam frankfurterek. Całość wyszła tak smaczna, że nie mam pojęcia kiedy zniknęła. Polecam!   500g ziemniaków 100g frankfurterek (6-7 sztuk lub dowolnej kiełbasy - polecam Duda ) 1 pęczek szczypiorku z cebulkami (lub szczypior i 1 średnia cebula) 1 cebula czerwona Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka(...)musztardy sól, pieprz Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie mogą rozpadać się), odlać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Zimne pokroić w średnią kostkę. Cebule i szczypior drobno posiekać, a frankfurterki (można uprzednio odparzyć) w grubsze plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i musztardą. Gotową sałatkę doprawić do smaku i odstawić minimum na godzinę, aby smaki "przegryzły się".   # Duda

Di gotuje
Placki z pasternaku z piekarnika - bezglutenowe 192

organizm.  Pasternak zawiera niezwykle cenne dla zdrowia związki kumarynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Furanokumaryny, w tym ksynatoksyna i bargapten poprawiają gospodarkę trawienną. Składniki: - 1 korzeń pasternku - 1 ziemniak - 1 jajko - 4 łyżki mąki z tapioki  do kupienia tutaj  lub mąki ziemniaczanej - 1 łyżka suszonego koperku - 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa trzemy na tarce: pasternak na dużych(...)oczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy.  Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo

Szkrab Je Sam
Niemiecka sałatka śledziowa 145

nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy Dijon łyżeczka modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko(...)przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku

Pyry na Gaz