ziemniaki - 38421 przepisów (strona:906/2562)

Kopytka - przepis podstawowy 109

Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie schłodzone mielimy w maszynce. Wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go nożem i odcinamy niewielkie kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Kluski wrzucamy partiami

Qchnia po prostu
Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką. 136

placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 12 % Potrawka: 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 duże cebule(...)gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. 2. Placki:  Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy

Izabelawkuchni
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem. 114

zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: Na zupę: 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 5 dużych ziemniaków 1 mała cebula 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej natka pietruszki według uznania koperek według uznania 1 łyżka masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec

Izabelawkuchni
Hot dogi z Mont Saint-Michel 167

przepadają za sobą, co było widoczne np. podczas kryzysem Francja - NATO, a ostatnia awantura na Bliskim Wschodzie wcale tego nie poprawiła. Tym bardziej danie zasługujące na uwagę. Składniki: - bułka - ziemniaki - jakaś parówka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i smażymy na oleju. Parówkę kładziemy na frytki, żeby się podgrzała. Dzięki temu nie musimy uruchamiać dodatkowego garnka. Bułkę przekrajamy, kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i polędwicą 159

cierpiałam. Wyszło pysznie, kolorowo, idealnie. Dziękuję Basiu za tak wspaniałą inspirację! Danie jest genialne! :) Składniki: 400 g świeżej brukselki 2 czerwone cebule miseczka drobno pokrojonych suszonych śliwek 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki musztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz(...)Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić na pojedyncze listki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i listki brukselek, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 10-15 minut

Trufelkowo
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 150

wieczór. Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym. Składniki: mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki masła 3 łyżki oleju sól puree: 5 ziemniaków 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki musztardy DIJON, np. Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON(...)Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron na oleju wymieszanym z masłem. Przygotować sos musztardowy. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo podlewać bulionem, aż do uzyskania

Trufelkowo
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 139

ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki na karmelizowaną marchewkę(...)posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej

Trufelkowo
Placek po węgiersku 1019

Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne. Podane ilości są na 3 porcje Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 3 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej(...)gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody. Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem. Placki wielkości

Mechanik w kuchni
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 296

zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka(...)dusić razem 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną oraz pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut. Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć

Obiad gotowy
Barszcz Ukraiński 158

zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek naci(...)liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą.  4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.  5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę  5. Wlewamy

Mój pomysł na
Piersi indycze z ziemniakami 148

pokrojony w kostkę. Smażyć aż tłuszcz z boczku się stopi. Dodać kawałki mięsa i smażyć 3 minuty.Pod koniec smażenia wrzucić czyste pieczarki i chwilkę smażyć. Podczas smażenia mięso przewrócić. Ziemniaki umyć, dokładnie wyszorować, marchewki oskrobać, od fasolki odciąć końcówki. Do dużego garnka wlać wodę i gotować ziemniaki przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa

Kuchnia Pokoleń
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem 130

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem w towarzystwie ulubionego ketchupu do przyrządzenia w jedyne 30 min. Przekąska nie wymagająca szczególnych umiejętności kulinarnych. Prosta, kilku składnikowa. Idealna.  Składniki; ziemniaki, ząbek czosnku, rozmaryn, odrobina oliwy, Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub w ósemki. Skropić oliwą, posypać rozmarynem i przecisnąć czosnek przez praskę. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Rusty Fork
Schab z brokułami dla niemowlaka (od 8 miesiąca) 342

miesiąc życia to także moment, gdy możemy naszemu maluchowi podać chudy schab, by zróżnicować jego dietę. Składniki na 3 porcje: 50 g chudego schabu 125 g brokuła 1 średni ziemniak 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Schab myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy i odcedzamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pokrojonego(...)kostkę ziemniaka i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła (bez łodyg) i gotujemy warzywa do miękkości. Dodajemy ugotowane mięso i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę oleju lub oliwy, by witaminy zawarte w warzywach łatwiej się wchłonęły. Dla najmniejszych maluchów blendujemy obiadek na gładko, dla starszego pozostawiamy wyraźne grudki. Możemy też bardzo drobno pokroić mięso

Dieta bez mleka
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI 154

Placki ziemniaczane uwielbia moja cała rodzinka. Podane z warzywami jeszcze bardziej zasmakują. To świetny dodatek, który możemy zmienić wedle gusta i smaku.  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia  1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą

Z Majeczką w kuchni