składniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy
Domowy Smak Jedzeniabliżej. Tym bardziej, że algi KOMBU faktycznie przeciwdziałają wzdęciom. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera i pora 3 średnie ziemniaki 150 g soczewicy żółtej (Bio Planet) sól i przyprawy: curry, kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego 1,5 l wody 200 ml mleka(...)objętość. Obraną cebulę i czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut. Kolejno dodaj obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki. Zalej wodą i gotuj do momentu zagotowania. Teraz wrzuć przepłukane pod bieżącą wodą nasiona soczewicy oraz wodorosty. Dodaj przyprawy i od momentu zagotowania gotuj pod przykryciem, ma małym ogniu
Zdrowie na języku :PTaka sałatka obowiązkowo musiała być na święta, ale bez okazji świąt też robię . 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa majonez 1 -2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłko, ogórki .Groszek i kukurydzę, paprykę odcedzić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: - 13 ziemniaków - 2 łyżki oleju - przyprawy: sól, papryka słodka i ostra, tymianek, czosnek Przygotowanie: Ziemniaki obrać, nakroić. Wysmarować olejem i przyprawić. Piec ok. 30 minut w temp. 160st (góra/dół z termoobiegiem). Po 15-20 minutach należy podlać wodą lub bulionem. Podawać jako dodatek do dań głównych lub jako przekąskę z sosem czosnkowo-ziołowym
Kulinarne blogowaniemnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju, sól, papryki w proszku i tymianek(...)plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki
Kulinarne blogowaniebardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym . Warzywa można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy nieco krócej w piekarniku. Czas pieczenia może być różny(...)zależności od tego jakich warzyw użyjemy i na jak duże kawałki pokroimy. składniki: 1 nieduży seler 3-4 średnie marchewki 2 duże cebule 2 małe pietruszki 4 średnie ziemniaki tymianek majeranek sól ziołowa słodka papryka olej rzepakowy Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Cebule pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej
Monia miesza i gotujewersji. Ja moje jadłam z jogurtem naturalnym i pietruszką, a M. z gulaszem po węgiersku. Obydwie opcje - niezwykle dobre! Składniki na ok. 15 dużych placków: 7 małych ziemniaków 1 łyżka mąki (u mnie żytnia) 2 jajka 1/2 cebuli 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego/masła 1 łyżka suszonego majeranku lub tymianku Pieprz czarny Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy
Czarnawisienkaskładniki: 100 g ugotowanych ziemniaków 80-100 g cukru 100 g masła 100 g zmielonych migdałów opcjonalnie: ekstrakt migdałowy do smaku wykonanie: Ugotowane ziemniaki dusimy na gładka masę. Dodajemy cukier oraz 50 g masła, wstawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy zmielone migdały oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Następnie zestawiamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę
Gaździnka warzyMożemy wykorzystać takie warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ważne, by dodać dobrą oliwę i dużo czosnku. Danie proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 cukinie 3 pomidory 3 ziemniaki Oliwa 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Zioła prowansalskie Opis przygotowania: Warzywa bardzo szybko przygotujemy więc na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Cukinię(...)ziemniaki oraz pomidor kroimy w talarki, nie mogą być za grube. Natomiast czosnek siekamy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym w kolejności, jak na zdjęciu. Całość posypujemy solą, pieprzem, ziołami oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy warzywa oliwą. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy minimum 30 minut. Musimy pilnować, żeby warzywa się nie spaliły. Artykuł Pieczone warzywa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane SAŁATKA JARZYNOWA Przygotowanie : ok 1 h 20 min Składniki: – 3 marchewki – 2 pietruszki – połowa selera korzeniowego – 3 ziemniaki – 2 jabłka – 3-4 ugotowane na twardo jaja – 5 ogórków kwaszonych – 1 puszka zielonego groszku – 4 łyżki majonezu – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej – pieprz(...)seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalej wodą i ugotuj przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie. Ugotuj ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia. Jaja ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Pokrój wszystkie ugotowane warzywa w bardzo drobną kostkę. Posiekaj także jaja, ogórki kwaszone (nie musisz ich obierać
nietylkopasta.plmusztarda sarepska – 4 łyżki * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka * olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ziemniaki * pomidory koktajlowe * marchew * pietruszka * brokuły * miód * oliwa z oliwek * świeży tymianek * orzechy laskowe * sól pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Oczyszczonego kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw ( dokładnie(...)zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki ( im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy ). WARZYWA: Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, marchew i pietruszkę na pół, pomidory delikatnie nacinamy. Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiam oliwą zmieszaną z miodem, posypujemy orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem. CAŁOŚĆ: Zamarynowanego kurczaka układamy blasze ( pomidorki możemy dać również do niego ), wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkosiostra, naprawdę warto wprowadzić do swojego gotowania. Dzisiaj podaję przepis, który przyda się w wielu domach. Bo w końcu kto nie lubi frytek? Frytki z piekarnika Składniki: 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego) główka czosnku (można pominąć) 1 łyżka cukru sól, papryka słodka i ostra Wykonanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki
KulinarneImpresje.pljest mi do życia potrzebny 😂 No może jeszcze kiedyś spróbuję wersji wegańskiej, jak zdarzy się taka okazja 😃 Składniki: 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 średnie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1/2 standardowej puszki groszku 1/2 standardowej puszki kukurydzy 4 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1-2 łyżki majonezu (użyłam Biona - Eko Hurtownia(...)łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaku dość dobrze umyj, ale nie obieraj! Przełóż do garnka, zalej wodą do zakrycia warzyw. Gotuj od momentu zagotowania 30 minut. Muszą być półtwarde, nie mogą być rozgotowane. Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane i ostudzone warzywa obierz i pokrój wraz z jajkami w kostkę
Zdrowie na języku :P