zrobić smaczne placki ziemniaczane nie potrzeba wiele ,najważniejszy jest dobry gatunek ziemniaka. Do placków będą najlepsze te o dużej zawartości skrobi ok.700 gram ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko 1 duża cebula 50 gram mąki pszennej sól i pieprz olej lub smalec do smażenia Obrane zimniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko mąkę przyprawy. Dokładnie
Andzia PichciBardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć
Andzia Pichcipodaje Wikipedia: Cullen skink - zupa gęsta wywodzącą się ze Szkocji. Składa się z wędzonego plamiaka, ziemniaków i cebuli. Autentyczny Cullen skink gotuje się z finnan haddie - plamiaka wędzonego na zimno metodą z północno - wschodniej Szkocji, do której wykorzystuje się głównie świeże drewno i torf do produkcji dymu. Cullen skink może być również przygotowana z innych wędzonych ryb o białym, nieoleistym(...)posiłków na północnym wschodzie kraju. Istnieje kilka regionalnych wariantów do przyrządzenia Cullen skink. Można użyć mleka zamiast wody albo dodać płynnej śmietany do zupy. W niektórych regionach dodaje się ziemniaki w formie puree, w celu zagęszczenia. Cullen skink serwuje się z chlebem. Teraz zapraszam na moją wersję Cullen Skink. Zupa ze Szkocji - Cullen Skink. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się
MojaQchnia.plRyba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki
Bulliointensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka lubczyk świeży lub suszony 100-150 ml śmietany kremówki ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz do smaku olej albo masło klarowane do podsmażenia(...)maśle klarowanym lub oleju. Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości. W trakcie gotowania obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Podsmażony seler z cebulą dodać do garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek
Ze smakiem i z pasjąrozsądnych ilościach dodaje potrawom charakteru ;) Składniki: ok 2 litry wody lub bulionu pęczek włoszczyzny 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka cieciorki konserwowej 5 łyżek suchej soczewicy 5 ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 150-200 g przecieru pomidorowego ziele angielskie, liście laurowe po ok 0,5 łyżeczki kuminu i kurkumy kilka łyżek oleju/oliwy(...)odcedzić. Można użyć ciecierzycy z puszki żeby pominąć wcześniejsze gotowanie. Włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe i zalać wodą. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, w tym czasie dodać również suchą soczewicę. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Do garnka z zupą dodać także
Ze smakiem i z pasjąszparagami i boczkiem wędzonym. Do przygotowania w kilka chwil i to na jednej patelni. 2 porcje, patelnia około 23 cm: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparag około 8 małych ziemniaków młodych około 70 g wędzonego boczku 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonego oregano Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony oraz młode ziemniaki
Kraina Miodem Płynącazielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków 4 g soli + 1 płaska łyżka Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Nastawić wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli. Wszystkie składniki połączyć
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę. Jeśli komuś nie pasuje wersja wytrawna może je podać w wersji słodkiej (z cukrem pudrem, marmoladą, sosem truskawkowym, itp.). Składniki na ok. 12 szt.: - 200 g ugotowanych ziemniaków - 25 g świeżych drożdźy - ok. 250 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka octu - sól i pieprz do smaku ( pieprz pominęłam ) Dodatkowo: - olej rzepakowy(...)smażenia Dodatki (według gustu): - jogurt grecki, śmietana, łosoś wędzony… Lekko ciepłe ziemniaki i drożdże przeciskamy przez praskę (można dokładnie utłuc). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (w razie konieczności można dodać trochę mąki). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub szklanką wycinamy krążki. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury
mojewypiekiinietylkogrilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy
KardamonovyTakie ziemniaki królowały na moim stole świątecznym, Wam je teraz też polecam. Mają niesamowity, głęboki smak śliwek i karmelu, są wyśmienite. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghii . Ziemniaki z karmelem i śliwkami pieczone na rumiano. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietymczasem, zrobiłem wersję Hash Browns, czyli przepisu, który zaprezentowałem tutaj. Gofry nadają się jako dodatek do prawie wszystkiego, a nawet dżemem sobie je możecie posmarować. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z odrobiną soli i wkładamy do gofrownicy. Pieczę się zdecydowanie dłużej niż jeden cykl
Kryzysowa Książka Kucharskazaserwowane z sosem pieczarkowym jak w naszym wypadku , czy jakimkolwiek innym . Polecam , szybkie, tanie , a przede wszystkim smaczne Składniki na około 4 osoby : 4 grube plastry schabu 4 ziemniaki 1 mała cebula kawałek dyni , objętościowo tyle samo co ziemniaków 1 gruby plaster selera korzeniowego 1/2 puszki groszku z marchewką 1/2 czerwonej papryki 1 małe ,świeże czerwone chilli ( można pominąć
Ogrodnik w podróżyPierogi z ziemniakami na Ukrainie i w Rosji to wareniki, czyli odpowiednik naszych polskich pierogów. Wareniki mogą mieć mieć nadzienie słodkie i wytrawne, ale zawsze jest to farsz wegeteriański. Pierogi z mięsem to już inna kategoria, to pielmieni i manty. Wareniki znam z restauracji rosyjskiej już od dawna i zawsze zachwycały mnie smakiem. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!