Składniki: 1 brokuł 2/3 opakowania sera feta 4 jajka 100 g mąki razowej 300 g ziemniaków pieprz, jarzynka Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki i przez 10 minut gotować na parze. … Czytaj dalej Zapiekanka z brokułem, fetą i ziemniakami
czarrna od kuchnisuper. Przepis idealny na zimę, kiedy na bazarach praktycznie tylko warzywa korzeniowe. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: seler korzeń – ½ sztuki cebula- 1 sztuka ziemniaki – 250g marchewka – 2 sztuki szczypiorek – 1 pęczek musztarda ziarnista – 1 łyżka jajka – 2 sztuki olej do pieczenia – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)termoobiegu. Obierz warzywa ze skóry. Selera i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę na osiem części, a marchewkę zetnij na wstążki (ja to robię obieraczką). Przełóż całość do naczynia do zapiekania. Szczypiorek pokrój drobno, przełóż do warzyw i wymieszaj wszystko z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię
wiecejwarzyw.plmożna wybrać 7 albo i więcej warzyw, w zależności od tego jakie się najbardziej lubi lub jakie się ma w lodówce z puli: cukinia, marchewka, seler, seler naciowy, pietruszka, ziemniaki, rzepa, cebula, czosnek, batat, dynia... Cous Cous aux sept légumes Składniki (2-3 porcje): - 125 g kuskusu - szklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka(...)cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka cynamonu - łyżeczka papryki - sól, pieprz - 2 szklanki wody - łyżka oleju Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody. 2) Przygotowujemy warzywa, zaczynając
Roślinożerni urlopowiczePoza kolejnością wkracza Grecja. Okropnie prosta w zrobieniu i smaczna Fasolakia, jaką jedliśmy na Korfu! Składniki (2-3 porcje): - 250-350 g fasolki, na przykład szparagowej - 250-350 g ziemniaków - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - opakowanie pomidorów z puszki - natka pietruszki, sol, pieprz (do smaku) - oliwa z oliwek (do smażenia) - 2-3 łyżki wody Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy oliwę. Cebulę(...)czosnek kroimy w ulubiony sposób. Wrzucamy na oliwę i smażymy na małym ogniu. 2) W międzyczasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do smażenia. 3) Obieramy fasolkę i kroimy na pół. Dorzucamy do reszty warzyw. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy przez około 10 minut, do wyparowania wody. 4) Dodajemy sól
Roślinożerni urlopowiczebezmięsna wersja jest wystarczająco ciekawa. Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 pomidory - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 ml białego wina - 3 ziemniaki - 2 bataty - 200 g dyni lub dyni piżmowej - 2 szklanki wody - 1 zielona papryka - 2 brzoskwinie lub puszka - 1 gruszka - 2 kolby kukurydzy - łyżeczka oregano - sól, pieprz, - natka pietruszki(...)drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu. 2) Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 3) W międzyczasie ziemniaki, bataty i dynię kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. 4) Paprykę kroimy w sporą
Roślinożerni urlopowiczePapas arrugadas , czyli kanaryjskie ziemniaki to esencja kuchni kanaryjskiej. Podawane są do wszystkiego i serwowane z zielonym, i czerwonym sosem mojo (o sosach innym razem). Kanaryjskich ziemniaczków raczej nie da się nigdzie dostać, ale drobne młode ziemniaczki dadzą radę. Gotujemy je w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Oryginalnie papas arrugadas gotowano w wodzie morskiej, ale powiedzmy, że woda + sól(...)morska = woda morska. Papas arrugadas, mojo verde i mojo rojo na Lanzarote Skladniki (4 porcje): - 1 kg drobnych młodych ziemniaczków - woda (do przykrycia ziemniaków + 5 cm) - 3 łyżki soli morskiej Przygotowanie: 1) Ziemniaczki czyścimy, ale nie obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy sól. 2) Gotujemy około 20-25 minut. 3) Po tym czasie wylewamy 95% wody i dalej gotujemy, czekając
Roślinożerni urlopowiczeporcje): -100-120 g suszonych grzybów - 3-4 szklanki wody - cebula - 3-4 liście laurowe - kilka gałązek koperku + garść do posypania - 4 łyżki kaszy gryczanej - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - sól, pieprz - olej Przygotowanie: 1) Suszone grzyby moczymy we wrzącej wodzie, wodę wylewamy, grzybki myjemy. 2) W garnku grzejemy wodę, wrzucamy 1 cebulę, liście laurowe, pokrojonego w kostkę ziemniaka
Roślinożerni urlopowiczekocha, albo nienawidzi, ale nawet przeciwnicy estragonu nie powinni zbytnio narzekać - jego lekko wkurzający smak zdaje się w tej zupie za bardzo nie przeszkadzać! Składniki (4 porcje): - 1 spory ziemniak - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 2 marchewki - 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) - 2 pomidory - 2 łyżki ryżu basmati - ostra papryka - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - kilkanaście listków estragonu(...)łyżeczki suszonego) Przygotowanie: 1) Do garnka wlewamy 5 szklanek wody. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do wody. Gotujemy na małym ogniu. 2) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. 3) Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy na patelnię. 4) Paprykę kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Mieszamy
Roślinożerni urlopowiczejedzenia: Geniusz tkwi w prostocie i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do podania Zupa krem ze szparagów - przygotowanie(...)Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, selera w niewielkich cząstkach i szparagi w kawałkach długości ok 2 cm. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną lecz wciąż nie będą rozgotowane. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do garnka z bulionem i warzywami. Za pomocą blendera
Gary Bez dnapunktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy lub 3 litry bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru natka pietruszki sól morska, pieprz do smaku Lekka zupa z cukinii - sposób przygotowania: W dużym uproszczeniu(...)bulionie ugotuj pokrojone warzywa. Najpierw dodawaj ziemniaki i warzywa korzeniowe pokrojone w nieduże cząstki, później cebulę - w drobniutką kostkę, a pod koniec gotowania cukinię w cienkich plasterkach. Po wyłączeniu gazu dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Wskazówki :) Jeżeli gotujesz "od zera", czyli zaczynasz od gotowania drobiu w wodzie, pamiętaj, żeby dokładnie umyć mięso przed włożeniem do wody. Staraj się
Gary Bez dnadwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie
Gary Bez dnaktoś ma wygórowane preferencje, bo jedzenie też jest nudne, czego wyrazem jest to oto danie :) Co je wyróżnia od naszych placków ziemniaczanych? Dodatek cebuli i czosnku. Składniki: - ziemniaki - cebula - czosnek Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce. Połowę starłem na grubej, a drugie pół na cienkiej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Kładziemy masę na rozgrzany olej i smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskaryby :) No i w końcu to co Tygrysy (nie czołgi) lubią najbardziej. Jedzenie. Znalazłem bardzo ciekawe belgijskie danie, które spełnia kryteria, jakimi się posługuję na tej stronie :) Składniki: - parówki - ziemniaki - cebula - marchewka Wykonanie: Parówki gotujemy. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę i gotujemy. Tłuczemy razem i podajemy z parówkami
Kryzysowa Książka Kucharskawśród sałatek, która króluje w większości domów na święta Bożego Narodzenia, na Wielkanoc, czy wszelkiego rodzaju imprezach i domówkach. Najlepsza, łatwa i przepyszna sałatka jarzynowa. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 marchewki 2-3 małe korzenie pietruszki 1 jabłko 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 1 mała puszka zielonego groszku około 100g majonezu około 100g(...)śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki, pietruszki gotujemy nieobrane w osolonej wodzie do miękkości, ugotowane warzywa odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo, a ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowane warzywa i jajka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pokrojonych wcześniej składników, dorzucamy groszek. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, łączymy
NiePieprz.plfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świetny dodatek do dań głównych, jednak jako samodzielne danie z dipem czosnkowym, również prosi się o dokładkę Składniki: 500 g ziemniaków 100 g masła Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 180°C (termoobieg), często mieszamy. Podajemy osączone na papierowym
R'n'G Kitchen