Młode warzywa- ziemniaki, marchewka oraz zielone szparagi- okraszone chrupiącą szynką szwarcwaldzką oraz wymieszane w sosie musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Młodych warzyw nawet nie trzeba obierać, a jedynie wystarczy wyszorować ze skórki, bo to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów☝️ Sam sos jest genialny w swojej prostocie- głównego smaku dodaje musztarda, ale również to 'coś' zawdzięczamy(...)którym była smażona szynka, dzięki czemu jego smak jest bardzo esencjonalny! Potrawa wybornie smakuje na ciepło, zatem na obiad czy solidną kolację będzie w sam raz 😊 2 porcje: * młode ziemniaki- 8 mniejszych * zielone szparagi- 8 szt. * młoda marchewka- 6 mniejszych * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * świeży koper- pół pęczka * olej rzepakowy- 5 łyżek * musztarda francuska- 3 łyżki * masło- 3 łyżki * sól
Kraina Miodem PłynącaBardzo dobry obiadek, polecam. Wersja mniej kaloryczna opisana na dole Młode ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie wodzie. Muszą być prawie miękkie. Odcedzić i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika obsypać pozostałym serem. Wstawić
Kuchnia PokoleńCook time 25 min Total time 45 min Wiosenna ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi w pesto Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 800 g ziemniaków młodych pęczek szparagów jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk 50 g parmezanu pesto: ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę) 2 ząbki(...)mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki 120 ml oliwy 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę) Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag
Cooking for EmilySkładniki: 700 g ziemniaków (młodych) 250 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 8 ogórków małosolnych 200 g surowego boczku wędzonego 3 dymki ze szczypiorem 1 pęczek koperku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek sól ziołowa Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie
Qchnia po prostuSkładniki: 10-12 młodych niedużych ziemniaków 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 szalotka 2 łyżki masła 1/2 łyżki siekanej pietruszki gałązka szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i gotować … Czytaj dalej Ziemniaczki grillowane z warzywami
czarrna od kuchniwytrawną kruszonką to danie, którym zaskoczycie gości, ale także i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj
365 dni dookoła kuchniziołami tak jak lubimy, zdarza się z pieczonym lub duszonym drobiem, surówką z marchwii, mizerią, surówką colesław, która zaostrza i podkreśla smak dania. Dziś u mnie warzywa pieczone, m.in. ziemniaki, buraki, marchew, cebula, wszystko doprawione, dopieszczone, idealne na zdrowy obiad, po którym przybywa energii! Składniki: 5 marchewek 5 pietruszek połowa dyni piżmowej 4 buraki połowa selera 1 cukinia 2 cebule(...)ziemniaków świeży czosnek – 3 ząbki przyprawy: sól, pieprz, mielone: rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka ok. 1/4 szklanki oleju, robię to zawsze na oko + łyżka masła Przygotowanie: Warzywa obieram (oprócz cukinii), kroję w słupki – zamiennie można w nieco większą kostkę) układam w naczyniu żaroodpornym, oprócz cukinii, jest miękka dodaję ją w połowie pieczenia, żeby nie rozmiękła. Posypuję
Zasmakuj Kuchnizaczęła się nie tak całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam(...)podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie
Pieprzyć z Fantazjąjedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 45 min 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek białych szparagów 3-4 cebulki dymki pęczek koperku ok 1/4 szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ok 2 łyżki miodu ok 2 łyżki octu(...)jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach, następnie kroimy w plastry 2. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki 3. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki, takie na jeden kęs, gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości 4. Olej lub oliwę mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i pieprzem
Słodki KompromisAleż one są znakomite, ależ one są pyszne. Takie ziemniaki to idealny dodatek do mięs, jednak znakomicie smakują jako samodzielne danie. Mają chrupiącą skórkę i są bardzo aromatyczne i wykwintne. Znalazłam przepis u FiK-a i skorzystałam z pomysłu i Wam też polecam. Ziemniaki pieczone z koperkiem i kawiorem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych 3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka wkładamy do garnka(...)zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Kalarepę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w ok 1 cm kostkę i razem z włoszczyzną dodajemy do wywaru. Ja w tym momencie dodaję również 1 kostkę rosołową. Gotujemy kolejne 20 minut. Liście kalarepy pozbawiamy łodyg i zalewamy na dosłownie 5 minut wrzątkiem. Odcedzamy i kroimy w nieregularne paski
Mechanik w kuchninaszym stole. Zwyczajna-niezwyczajna pomidorówka. Wygląda niepozornie, ale pieści podniebienie smakiem, aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek
Bananowe PoleSkładniki: ok. 3/4 kg ziemniaków 20 dkg pieczarek 1/2 papryki 10 dkg sera żółtego 1-2 laski kiełbasy 3 jajka sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
czarrna od kuchniosoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy(...)będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami , które pięknie kolorystycznie dopełniają danie Smacznego! Post Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniświetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki. Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam… Jakie warzywa możemy grillować? cukinię paprykę pomidory ziemniaki kapustę cebulę Grillowane warzywa – jak przygotować Przed przystąpieniem do grillowania, najpierw należy dokładnie umyć wszystkie składniki. Możemy grillować zarówno na aluminiowej tacce albo bezpośrednio na ruszcie. Osobiście polecam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!