150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki łagodnej przyprawy curry Na frytki: ok. 600g ziemniaków sól Na sos tatarski: 1-2 korniszony 1 łyżka kaparów 1 mała szalotka 100g majonezu sól, pieprz Na groszek: 200g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 1 większa szalotka 1 ząbek czosnku(...)drobną kosteczkę, kapary posiekać i dodać do majonezu. Wszytko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, aby sos się schodził. Przygotowanie frytek: Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Frytki przełożyć do miski i zalać zimną wodą na około 15 minut. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Z frytek odlać wodę w której się moczyły
Codzienne Gotowaniegramów ziemniaków 2/3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku kilka kulek pieprzu sól opcjonalnie wegeta majeranek 1 płaska łyżka dwie średnie cebule(...)tarce o małych oczkach i dodaję do barszczu. Zaciągamy 2 łyżkami śmietany. Pamiętajmy aby śmietanę najpierw zahartować z odrobiną soli i gorącej zupy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Ugotowane ugniatamy na pure. D odajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulkę oraz pół szklanki mleka. Można też cebulę zastąpić skwareczkami ze słoniny lub boczku. Podajemy razem na talerzu
Andzia Pichcizrobić smaczne placki ziemniaczane nie potrzeba wiele ,najważniejszy jest dobry gatunek ziemniaka. Do placków będą najlepsze te o dużej zawartości skrobi ok.700 gram ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko 1 duża cebula 50 gram mąki pszennej sól i pieprz olej lub smalec do smażenia Obrane zimniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko mąkę przyprawy. Dokładnie
Andzia PichciBardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć
Andzia Pichcipodaje Wikipedia: Cullen skink - zupa gęsta wywodzącą się ze Szkocji. Składa się z wędzonego plamiaka, ziemniaków i cebuli. Autentyczny Cullen skink gotuje się z finnan haddie - plamiaka wędzonego na zimno metodą z północno - wschodniej Szkocji, do której wykorzystuje się głównie świeże drewno i torf do produkcji dymu. Cullen skink może być również przygotowana z innych wędzonych ryb o białym, nieoleistym(...)posiłków na północnym wschodzie kraju. Istnieje kilka regionalnych wariantów do przyrządzenia Cullen skink. Można użyć mleka zamiast wody albo dodać płynnej śmietany do zupy. W niektórych regionach dodaje się ziemniaki w formie puree, w celu zagęszczenia. Cullen skink serwuje się z chlebem. Teraz zapraszam na moją wersję Cullen Skink. Zupa ze Szkocji - Cullen Skink. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się
MojaQchnia.plRyba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki
Bulliointensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka lubczyk świeży lub suszony 100-150 ml śmietany kremówki ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz do smaku olej albo masło klarowane do podsmażenia(...)maśle klarowanym lub oleju. Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości. W trakcie gotowania obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Podsmażony seler z cebulą dodać do garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek
Ze smakiem i z pasjąrozsądnych ilościach dodaje potrawom charakteru ;) Składniki: ok 2 litry wody lub bulionu pęczek włoszczyzny 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka cieciorki konserwowej 5 łyżek suchej soczewicy 5 ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 150-200 g przecieru pomidorowego ziele angielskie, liście laurowe po ok 0,5 łyżeczki kuminu i kurkumy kilka łyżek oleju/oliwy(...)odcedzić. Można użyć ciecierzycy z puszki żeby pominąć wcześniejsze gotowanie. Włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe i zalać wodą. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, w tym czasie dodać również suchą soczewicę. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Do garnka z zupą dodać także
Ze smakiem i z pasjąszparagami i boczkiem wędzonym. Do przygotowania w kilka chwil i to na jednej patelni. 2 porcje, patelnia około 23 cm: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparag około 8 małych ziemniaków młodych około 70 g wędzonego boczku 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonego oregano Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony oraz młode ziemniaki
Kraina Miodem Płynącazielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków 4 g soli + 1 płaska łyżka Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Nastawić wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli. Wszystkie składniki połączyć
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę. Jeśli komuś nie pasuje wersja wytrawna może je podać w wersji słodkiej (z cukrem pudrem, marmoladą, sosem truskawkowym, itp.). Składniki na ok. 12 szt.: - 200 g ugotowanych ziemniaków - 25 g świeżych drożdźy - ok. 250 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka octu - sól i pieprz do smaku ( pieprz pominęłam ) Dodatkowo: - olej rzepakowy(...)smażenia Dodatki (według gustu): - jogurt grecki, śmietana, łosoś wędzony… Lekko ciepłe ziemniaki i drożdże przeciskamy przez praskę (można dokładnie utłuc). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (w razie konieczności można dodać trochę mąki). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub szklanką wycinamy krążki. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury
mojewypiekiinietylkogrilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy
KardamonovyTakie ziemniaki królowały na moim stole świątecznym, Wam je teraz też polecam. Mają niesamowity, głęboki smak śliwek i karmelu, są wyśmienite. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghii . Ziemniaki z karmelem i śliwkami pieczone na rumiano. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietymczasem, zrobiłem wersję Hash Browns, czyli przepisu, który zaprezentowałem tutaj. Gofry nadają się jako dodatek do prawie wszystkiego, a nawet dżemem sobie je możecie posmarować. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z odrobiną soli i wkładamy do gofrownicy. Pieczę się zdecydowanie dłużej niż jeden cykl
Kryzysowa Książka Kucharska