smakowały tak jak trzeba. Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 3 ziemniaki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej(...)tego umytego pora, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany
Kardamonovytych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam). Dziś wszystko pięknie się udało. Składniki: 500 g obranych ziemniaków 200-225 g mąki pszennej 1 jajko 750 g mrożonego szpinaku (liście) 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na około 14 knedli(...)rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego mrożony szpinak, maksymalnie odparowujemy wodę, porządnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki
Kardamonovycokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Może jeszcze w najbliższy weekend coś zasłoikuję. Jak coś się urodzi, dam znać. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem
Kardamonovyzupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii(...)aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać
Kardamonovywody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Żeberka zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie(...)około 30 minut). Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można
Kardamonovysmaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy(...)chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka wegetariańska pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy(...)czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy
Kardamonovyjest moja grochówka wegetariańska. Składniki: 2 l wody 2-3 białe surowe kiełbasy 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji(...)czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynajmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę, zajadał się nim ze smakiem Serdecznie polecam! Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem – składniki (5 porcji): 6 ziemniaków, 1 duża cebula, 100g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy), 2 pory, 2 ząbki czosnku, około 600ml wywaru warzywnego, około 1 szklanka mleka, łyżeczka suszonej bazylii, szczypta soli i pieprzu(...)Najpierw drobno siekamy cebulkę i czosnek. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i olej rzepakowy. Cebulkę wraz z czosnkiem przesmażamy. W tym czasie kroimy pory w plasterki, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy warzywa do garnka i jeszcze raz wszystko przesmażamy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy także zielony groszek oraz zalewamy zawartość garnka wywarem
Natka PietruszkiSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków 1 laska kiełbasy 300 g brukselki 200 g sera żółtego 2 cebule sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki ugotować lub wykorzystać te z … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z brukselką
czarrna od kuchnimięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić kluski z gotowanym mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść
Kulinarna Polskabędących na diecie. Przeczytaj również: Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki 750g dyni 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 cebula 450 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cm imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz pestki dyni 2 łyżeczki kurkumy szczypta soli Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego – przepis Dynię obieramy, kroimy w dużą(...)kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy całość. Zupę dyniową wykładamy na talerze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!doda jabłko. Idealnie komponuje się podana z chipsami z jarmużu i z jajeczną grzanką. Spróbujcie :) Składniki: 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 400 g jarmużu 1 marchewka 5 średnich ziemniaków 2 średnie jabłka 1 por 1 cebula 2 litry wody sól + pieprz papryka słodka i ostra do smaku ziele angielskie + liść laurowy Przygotowanie: Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki
ChilliJemyPierogi ruskie. Sprawdzony przepis na pierogi ruskie. Pyszny, sprawdzony przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami, białym serem i podsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem(...)zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto na pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie! Pierogi ruskie z boczkiem. Pierogi ruskie - przepis na farsz: około 800g ziemniaków, ugotowanych, przepuszczonych przez praskę i wystudzonych 300g białego sera twarogowego 1 cebula, drobno posiekana i podsmażona na rumiano 1-2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz mielony do smaku (czarny
Moja Książka Kucharska