ziemniaki - 38421 przepisów (strona:883/2562)

Kotlety ziemniaczane z twarogiem 155

jest zaletą czarnuszki, która posypałam ich wierzch. Kotleciki pieczemy w piecu dzięki czemu są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Składniki: 250g twarogu 600g obranych i ugotowanych al dente ziemniaków 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czarnuszka masło mała cebulka drobno posiekana jajko mąka pszenna Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę oraz czosnek(...)podsmażamy. Ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce, dodajemy do tego cebulkę wraz z czosnkiem, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Do masy dodajemy jajko i mąkę pszenną – masa powinna być dość zwięzła. Formujemy niewielkie kotleciki. Gotowe posypujemy czarnuszką, pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem 452

sposobów. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, czy wędlin. Można je jeść również z samym pieczywem jako pożywne bezmięsne danie. [embed]https://youtu.be/-r_pU5vKhbc[/embed] Składniki: 6-7 średnich ziemniaków cebula czerwona puszka groszku 5 ogórków konserwowych pęczek koperku 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Chłopski garnek 292

normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:) 1/2 główki białej kapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól(...)dodajemy paprykę, a po chwili stopniowo dokładamy pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą. Do garnka dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy

Smaki Na Talerzu
Cybriki - kuchnia kresowa 616

kilka ziemniaków ok 700- 800 g 1 łyżka mąki sól mąka do obtaczania tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy w ściereczce sok. Dodajemy skrobię odstałą w naczyniu i łyżkę mąki oraz sól do smaku. Mieszamy dokładnie ciasto. Formujemy małe kuleczki wielkości wiśni obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Pstrągi pieczone z warzywami 262

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki 4 ząbki czosnku(...)pokroić w plasterki i włożyć do ryby. Na wierzch położyć kawałki masła i gałązki natki pietruszki. Skropić całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i zawinąć ryby w folię aluminiową. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną noża. Wszystkie warzywa

https:KKuchniaMniam
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 219

bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora 2 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz, majeranek, koperek, lubczyk kilka liści laurowch kilka kulek ziela angielskiego ok. 2 litry wody odrobina oliwy do smażenia Wykonanie(...)oleju. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i smażymy wszystko chwilę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, smażymy chwilę i dolewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce

Kawa z mlekiem
Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami 174

trzewiach troskliwe ciepło w zimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;) Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów! Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie. Słodkie i doskonale uzupełniające całość. W aromatach dominuje czarny pieprz z gałką muszkatołową i odrobiną tymianku - taki mały szaliczek dla podniebienia(...)zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami  Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny do smaku świeża posiekana natka pietruszki Winne gruszki: 2 gruszki 2 łyżeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku 214

Pyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu. Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso. Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco. Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej. Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba z frytkami 227

piwnej panierce oraz chrupiące frytki. Składniki: 600 g filetów z dorsza 250 g mąki 250 ml ciemnego piwa 1 białko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 1 kg ziemniaków Olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Do miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie(...)gęste i gładkie ciasto. Po wymieszaniu, odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki. Następnie myjemy je i dobrze osuszamy. Olej rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy. Partiami smażymy frytki, aż będą złociste i chrupiące. Ubijamy białko, które następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Resztę mąki wrzucamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa krem z brokuła 218

będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia. Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :) Składniki: 1 brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego 50 ml śmietanki starta skórka z 1/2 cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) Przepis na krem z brokuła Marchewkę, pietruszkę(...)ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki i odcinamy stwardniałe łodygi (nie wyrzucamy ich). Łodygę możecie zostawić do dekoracji, albo ugotować razem z pozostałymi warzywami. Gotujemy je ok. 15 minut po czym dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 246

jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mała cukinia 4 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 świeża papryka słodka garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g) 3 łyżki pasty sojowej doenjang(...)preferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy ) płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, dodajemy

Lamarida.pl
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 217

ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋 3-4 porcje: * ugotowane ziemniaki- 400 g * twaróg typu włoskiego- 220 g * mąka pszenna- 1 i 1/4 szklanki + do podsypania * jajko- 1 mniejsze * sól- szczypta Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę/zmieli

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ CEBULĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 164

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję w drobną

JejKuchnia
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 206

porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska z mięsem mielonym Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1,5 - 2 litry bulionu -1 łyżeczka(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy je kilka minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy

Marta Gotuje
Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 184

trylogii Władca Pierścienia ) lub kram, z racji tego, że lembasy były zarezerwowane tylko dla elfów i nawet jeśli zrobiono wyjątek, to nie wolno było ich jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania