ziemniaków (mączystych) pętko kiełbasy kawałek boczku lub słoniny (ja dałam słoninę wędzoną) 2 cebule 3 jajka 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek jelita wieprzowe Cebulę i czosnek siekamy drobno. Kiełbasę i słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wszystko przesmażamy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy kiełbasę z cebulą z patelni, gdyby
Gotowanie jest łatwełyżeczki octu 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego 80 gramów cebuli 1/2 łyżeczki soli 1 ząbki czosnku 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1000 gramów wody 200 gramów ziemniaków 400 gramów czerwonych buraków 20 gramów oliwy 1 kostka rosołowa 1 ziarenko ziela angielskiego 1 liść laurowy sok z cytryny Do naczynia thermomiksa włożyć buraki pokrojone na kawałki ,rozdrobnić 12s/obr.4 . Buraki(...)cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać rozdrobnione buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 30 min/100°C/obr. 1. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr
Moje domowe kucharzenieSzybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się
MojaQchnia.plLubię takie dania jednogarnkowe, nie trzeba stać przy garnkach i pilnować czy coś się nie przypali czy wykipi. 10 pałek z kurczaka kilka ziemniaków 1-2 marchewki 1 cebulka 1 łyżka miodu 3 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie Ketchup wymieszać z miodem i przyprawami oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Do przygotowanej marynaty(...)włożyć pałki i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, posypać doprawić solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, na warstwie ziemniaków ułożyć pokrojoną marchewkę, cebulkę oraz pałki z kurczaka, skropić całość pozostałą marynatą.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę
Moje domowe kucharzenieZupa kartoflanka z papryką Trochę inna wersja zupy, ale pyszna. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 3 marchewki · 2 pietruszki · ½ selera · Kawałek pora · ½ szk śmietany(...)listki laurowe · Sól · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. 2. Marchew, pietruszkę , selera obieramy i również kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw. 3. Dokładamy pora. 4. Doprawiamy pieprzem, solą, zielem
Kulinarna ChwilaDostałam ten przepis od mojej pani dentystki. Zawsze szukam czegoś nowego. Jak ktoś szczerze poleca to zawsze muszę spróbować. Moim gościom smakowała. Smacznego Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jak już są miękkie to odcedzić i obrać ze skórki. Zostawić , żeby ostygły. Następnie pokroić na dość duże kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, ogórki pokroić(...)większą kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko dodać do zimnych ziemniaków. Polać oliwą z oliwek, dodać szczyptę cynamonu i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Sałatka jest inna jak wszystkie, ale smaczna i ciekawy smak. Smacznego
Kuchnia PokoleńŁatwy i smaczny dodatek obiadowy do mięs czy na grilla, ale można też ją podać jako sałatkę na spotkania rodzinne lub imprezy ze znajomymi. Składniki: 4 duże ziemniaki, 2 duże ogórki konserwowe, pęczek szczypiorku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka grubo mielonego pieprzu, sól opcjonalnie: łyżka majonezu Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie mogą być zbyt
Lena GotujeKremowy barszcz z chrzanem – Kolejna propozycja dania na Wigilię <3 Kremowy barszcz z chrzanem – Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Ch The post Kremowy barszcz z chrzanem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i kabanosami. Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam od autorki bloga `Wędrówki po kuchni`. Składniki kabanosy 5 sztuk o średnicy ok. 1 cm i długości 17cm ziemniaki 1kg rzodkiewki pęcze The post Sałatka ziemniaczana z kabanosami i jajkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża c The post Sałatka Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFrytki z batatów – czyli fryteczki ze słodkich ziemniaków. Bataty niestety w większości polskich domów goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a warto wiedzieć, że znacznie przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwo The post Frytki z batatów appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku Kurczak za The post Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTalarki ziemniaczane z piekarnika – to dość szybka w wykonaniu i pyszna przekąska z ziemniaków. My uwielbiamy ziemniaki w każdej postaci, a talarki szczególnie! Z sosem czosnkowym lub z sosem na bazie majonezu, śmietany i ketchupu smakują rewel The post Talarki ziemniaczane z piekarnika appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejajka kl M 150 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szkl mąki pszennej tortowej 3/4 szkl wody gazowanej dwie szczypty proszku do pieczenia sól Farsz: 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze) 350 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka(...)obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki. w trakcie przesmażania solimy i pieprzymy pieczarki. Przesmażamy do odparowania wody. 3. Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w mleku bądź jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Gotowanie...to proste !ziemniaczane z grzybowo - jajecznym nadzieniem. Skąd nazwa? Nie wiem. Przepis przedwojenny, z broszury Poradnik Gospodarstwa Domowego wydanej nakładem wydawnictwa „Ognisko Domowe” w Warszawie, 1937 rok. masa ziemniaczana : 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B), 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki tartej bułki, masa grzybowo jajeczna : 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki), 3 jajka ugotowane(...)wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej
królestwo garów