ostatnim odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :) Składniki - ziemniaki ( polecam równej wielkości ) - sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek - olej - patyczki do szaszłyków Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach ok 8 minut, studzę. Nabijam na patyczki. Przy pomocy
Kuchnia z widokiem na ogróddużo pracy i chcecie coś łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu? Polecam w takim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia się skleją, a do tego będą mega chrupiące. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwcinamy wtedy dużo owoców i sałatek, albo mamy ochotę na orzeźwiające dania. Chłodniki są idealne na upały. Sycą, chłodzą i dostarczają nam dużo wartości odżywczych. Do chłodnika świetnie pasują ziemniaki, a tym bardziej ziemniaki z patelni i dlatego dzisiaj proponuję “Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami”. The post Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami appeared first on Moja
Moja Delicjaobiady, któż ich nie lubi latem? pewnie wszyscy. Coś pokroić, podsmażyć, podgotować a potem pyszny obiad zajadać w gronie najbliższych, ja tak lubię. Jeśli w domu znajduje się wielbiciel ziemniaków to dzisiejsze danie to rarytas, trochę hiszpańskiej kiełbasy do tego i zdobyczne szparagi, niebo w gębie jak mawiają. Polecam jak najbardziej na obiad, albo wczesną kolację po której długi spacer(...)się przydał. Młode ziemniaki z koperkiem i sadzone jajo, chorizo w plasterkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu(...)kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować
Apetyt na Zielonegorące dni z powodzeniem można ją podawać, jako danie główne. Składniki: ziemniaki (1 – 2 na osobę) jajka na twardo (2 na osobę) papryka zielona papryka czerwona pomidory dymka czarne oliwki vinaigrette Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Połamać na mniejsze – ale nie bardzo drobne – kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, papryki w grubą kostkę. Pomidory pokroić
stajnia gołębie od kuchniJeśli kiedykolwiek zostanie Ci ziemniaków z obiadu, zrób z nich kotlety! U nas na pozostałe, gotowane ziemniaki mamy kilka sposobów, raczej popularnych. Czyli: odsmażone na patelni (jak są całe to w plastrach jak frytki), kopytka, zapiekanka z patelni,… Artykuł Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika) pochodzi
Kolorowy PrzepisownikSezon grillowy w pełni, stąd moje dzisiejsze danie. Grillowane ziemniaki są idealnym dodatkiem do mięs ale znakomicie smakują same, tak jak zostały upieczone. Bardzo pyszne jedzenie, które polecam gorąco. Ziemniaki z grilla z dodatkiem koperku i oliwy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMłode warzywa- ziemniaki, marchewka oraz zielone szparagi- okraszone chrupiącą szynką szwarcwaldzką oraz wymieszane w sosie musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Młodych warzyw nawet nie trzeba obierać, a jedynie wystarczy wyszorować ze skórki, bo to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów☝️ Sam sos jest genialny w swojej prostocie- głównego smaku dodaje musztarda, ale również to 'coś' zawdzięczamy(...)którym była smażona szynka, dzięki czemu jego smak jest bardzo esencjonalny! Potrawa wybornie smakuje na ciepło, zatem na obiad czy solidną kolację będzie w sam raz 😊 2 porcje: * młode ziemniaki- 8 mniejszych * zielone szparagi- 8 szt. * młoda marchewka- 6 mniejszych * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * świeży koper- pół pęczka * olej rzepakowy- 5 łyżek * musztarda francuska- 3 łyżki * masło- 3 łyżki * sól
Kraina Miodem PłynącaBardzo dobry obiadek, polecam. Wersja mniej kaloryczna opisana na dole Młode ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie wodzie. Muszą być prawie miękkie. Odcedzić i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika obsypać pozostałym serem. Wstawić
Kuchnia PokoleńCook time 25 min Total time 45 min Wiosenna ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi w pesto Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 800 g ziemniaków młodych pęczek szparagów jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk 50 g parmezanu pesto: ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę) 2 ząbki(...)mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki 120 ml oliwy 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę) Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag
Cooking for EmilySkładniki: 700 g ziemniaków (młodych) 250 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 8 ogórków małosolnych 200 g surowego boczku wędzonego 3 dymki ze szczypiorem 1 pęczek koperku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek sól ziołowa Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie
Qchnia po prostuSkładniki: 10-12 młodych niedużych ziemniaków 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 szalotka 2 łyżki masła 1/2 łyżki siekanej pietruszki gałązka szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i gotować … Czytaj dalej Ziemniaczki grillowane z warzywami
czarrna od kuchniwytrawną kruszonką to danie, którym zaskoczycie gości, ale także i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj
365 dni dookoła kuchniziołami tak jak lubimy, zdarza się z pieczonym lub duszonym drobiem, surówką z marchwii, mizerią, surówką colesław, która zaostrza i podkreśla smak dania. Dziś u mnie warzywa pieczone, m.in. ziemniaki, buraki, marchew, cebula, wszystko doprawione, dopieszczone, idealne na zdrowy obiad, po którym przybywa energii! Składniki: 5 marchewek 5 pietruszek połowa dyni piżmowej 4 buraki połowa selera 1 cukinia 2 cebule(...)ziemniaków świeży czosnek – 3 ząbki przyprawy: sól, pieprz, mielone: rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka ok. 1/4 szklanki oleju, robię to zawsze na oko + łyżka masła Przygotowanie: Warzywa obieram (oprócz cukinii), kroję w słupki – zamiennie można w nieco większą kostkę) układam w naczyniu żaroodpornym, oprócz cukinii, jest miękka dodaję ją w połowie pieczenia, żeby nie rozmiękła. Posypuję
Zasmakuj Kuchni