ziemniaki - 38421 przepisów (strona:872/2562)

Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem 44

sosie z ziołami, które możecie zaserwować sobie w jesienne dni, by były jeszcze bardziej przytulne! Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem Potrzebujesz: Dyniowe gnocchi 250g ugotowanych i gniecionych ziemniaków 3 pełne łyżki puree z dyni (np. z tego przepisu ) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności od gęstości puree(...)100ml mleczka kokosowego / śmietanki 30% 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia Gnocchi: 1. Z ziemniaków, dyniowego puree, mąki i przypraw zagnieć ciasto na gnocchi - może lekko kleić się do rąk. 2. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i odkładaj na oprószony mąką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 43

duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek 1 puszka białej fasoli 1 puszka fasolki szparagowej 300 g makaronu np. fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku  WYKONANIE Skrzydełka(...)minut. Wywar przelać przez sitko do kolejnego garnka lub odcedzić z niego całą zawartość. W osobnym garnku ugotować do miękkości boczek. Ostudzony pokroić w niewielką kostkę. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do wywaru mięsno-warzywnego i gotować. Zanim warzywa zmiękną, dodać również makaron. Na koniec wlać wywar

Passions hobbies life
Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka 37

cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie 3 duże ziemniaki 2 łyżki octu 10% 1 łyżka cukru 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2,5 litra bulionu lub 2,5 litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe(...)kawałki. Dołóż do pozostałych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną . Około 20-30 minut. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie gotuj do czasu aż zmiękną. Na koniec dopraw octem, cukrem, jeśli trzeba dosól i posyp pieprzem. Ostatni raz doprowadź do wrzenia. Serwuj na gorąco. Całkiem dobrze smakuje, posypana świeżym

Ogrodnik w podróży
Wileńskie Švilpikai 32

tego miejsca możemy się dowiedzieć co najwyżej z wizualizacji. Postanowiłem przygotować litewską wariację na temat kopytek, z typowym nie tylko dla Litwy, ale dla wszystkich Słowian sosem - grzybowym. Składniki: - ziemniaki - mąka - grzyby - cebula Wykonanie: Grzyby podsmażamy z cebulą. Dodajemy trochę mąki, dalej smażymy. Dodajemy wodę i mieszamy, regulując gęstość. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z mąką w stosunku 4:1. Ugniatamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa dyniowa z twarogiem białym wędzonym 93

Jesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca. Składniki: 3 kg dyni (waga przed wydrążeniem) 2 ziemniaki, 300 ml bulionu, mała marchew, sól, pieprz grubo mielony, łyżeczka słodkiej papryki, twaróg biały wędzony, śmietana Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy

Lena Gotuje
Pieczone młode ziemniaczki ze szparagami 76

czosnku posiekany szczypiorek (tyle ile lubisz) sól, pieprz Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i umyj. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj 10 minut. Odcedź. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Każdy ziemniak rozgnieć lekko tłuczkiem do ziemniaków, tylko tyle, żeby lekko pękł. Włóż do naczynia do zapiekania, polej olejem, dodaj listki rozmarynu, skórkę z cytryny, czosnek w łupinach i mąkę ziemniaczaną. Posól

Delicious Place
Moskoliki 67

ziemniaków ugotowanych 100 ml maślanki lub śmietanki 12% sól  1 szkl maki  Ziemniaki tłuczemy dokładnie i studzimy, dodajemy maślankę i mąkę, mieszamy i zagniatamy ciasto.  Formujemy jeden wałek i kroimy na równe placuszki, lekko opruszamy mąką i smażymy na tłuszczu.  Podajemy z sosami

Gotowanie jest łatwe
Smażone ziemniaki po meksykańsku 51

Uwielbiamy dania kuchni meksykańskiej, czemu więc nie usmażyć ziemniaków w tym stylu. Są równie pyszne, no nie, są pyszniejsze niż te smażone w głębokim oleju czytaj frytki a do tego królują w kuchni Meksyku. Polecam gorąco jako dodatek do mięsiwa, albo same zajadajcie. Ziemniaki po meksykańsku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą 64

selerem naciowym i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 30 minut Składniki 3 ząbki czosnku 1 seler naciowy 3 marchewki 2 papryki czerwone lub żółte 2 średnie ziemniaki 1 pomarańcza 1-1,5 l bulionu 2 łyżki oleju pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól i pieprz do smaku śmietana kwaśna i kolendra(...)plastry. Składniki smażymy na patelni do zrumienienia, aby wydobyć z nich więcej smaku. Po przesmażeniu przekładamy je do garnka. 2 Następnie do warzyw dodajemy paprykę pokrojoną w paski, obrane ziemniaki pokrojone w grube plastry i obraną pomarańczę. Całość zalewamy ciepłym bulionem - bulion powinien być na wysokości warzyw. Lepiej wlać mniej bulionu, niż za dużo. Gotujemy pod przykryciem 15 minut

Kuchnia Bazylii
Ziemniaczana sałatka ze śledziem, jajkami i czosnkowym sosem 69

Składniki: 4 ziemniaki 4 filety śledziowe a'la matias 5 jajek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki (lub 1 mały) Sos: 1/2 dużego jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny. Następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy

Qchnia po prostu
Zupa krem z brokułów 71

Można ją podawać na kilka ciekawych sposobów. Polecamy niniejszy przepis jako podstawę kremu z brokuła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 1 mała marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 1 L bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1 garść natki pietruszki 100 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności(...)PT50M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"250 cal"},"recipeIngredient":["1 broku\u0142","1 ma\u0142a marchewka","2 pietruszki","1\/2 selera","2 ziemniaki","1 L bulionu warzywnego","2 z\u0105bki czosnku","s\u00f3l do smaku","pieprz do smaku","1 gar\u015b\u0107 natki pietruszki","100 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki 30%"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Möhrendurcheinander 64

jest niczym nietypowym dla tak nudnej kuchni jak niemiecka :) Jedynie nazwa jest ciekawa, bo oznacza z grubsza, marchewkowy bałagan co ma związek ze sposobem przyrządzenia tego dania. Składniki: - ziemniaki - marchewki - jabłko - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy. Na sam koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Tuż przed zdjęciem z gazu możemy dorzucić parówki

Kryzysowa Książka Kucharska
Dublińskie spicy bag 54

jest typowe raczej tylko dla tego kawałka ziemi - spicy bag, czyli coś co ma być swoistą odmianą kuchni azjatyckiej. To na zdjęciu jest zakupione w jednym z lokali. Składniki: - ziemniaki - papryka (i inne warzywa opcjonalnie) - przyprawa pięciu smaków - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki kroimy w słupki i smażymy frytki. Paprykę, parówki i ewentualnie inne warzywa smażymy. Mieszamy z frytkami i przyprawą

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapsalon. Holenderski przysmak, który z tym przepisem przyrządzisz we własnej kuchni 141

food, jednak jeśli zrobicie je samodzielnie od początku do końca, będzie to naprawdę dobre jedzenie. Przepis właśnie znaleźliście, a zatem, do dzieła! Przepis na kapsalon Składniki: Około 500 gramów ziemniaków na frytki, 2 piersi z kurczaka, 200 gramów sera żółtego, w oryginale jest gouda, duża garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek zielony, ćwierć główki sałaty lodowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki(...)kapsalon? Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj kumin, paprykę w proszku i kurkumę, dopraw także solą i pieprzem, wlej 3 łyżki oleju, wymieszaj dłońmi, odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w słupki, przełóż do miski, skrop 4 łyżkami oleju, wyłóż na blachę, piecz 15-20 minut w temp. 200 stopni – aż się przyrumienią. Tym razem zrobiliśmy

Kulinarna Polska
Placki z brokułami 70

czosnkowy.  Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 40 minut Porcja o wadze 53 g ma około 47 kcal Przepis na placki z brokułami: 1 brokuł (445 g) 2 ziemniaki (228 g) 3 jajka (168 g) 1 cebula (86 g) 65 g sera żółtego (u mnie edamski) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 ząbki czosnku (15 g) 1/2 łyżeczki soli(...)czosnku 1 łyżeczka bazylii pieprz i sól do smaku Jak zrobić placki z brokułami? Brokuła gotować około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i drobno posiekać. Ziemniaki, cebulę, czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z jajkami, mąką, pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni

Kuchcik gotuje