ziemniaki - 38421 przepisów (strona:870/2562)

Hiszpania -Kanaryjskie ziemniaczki (Papas arrugadas) 122

Papas arrugadas , czyli kanaryjskie ziemniaki to esencja kuchni kanaryjskiej. Podawane są  do wszystkiego i serwowane z zielonym, i czerwonym sosem mojo (o sosach innym razem). Kanaryjskich ziemniaczków raczej nie da się nigdzie dostać, ale drobne młode ziemniaczki dadzą radę. Gotujemy je w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Oryginalnie papas arrugadas gotowano w wodzie morskiej, ale powiedzmy, że woda + sól(...)morska = woda morska. Papas arrugadas, mojo verde i mojo rojo na Lanzarote Skladniki (4 porcje): - 1 kg drobnych młodych ziemniaczków - woda (do przykrycia ziemniaków + 5 cm) - 3 łyżki soli morskiej Przygotowanie: 1) Ziemniaczki czyścimy, ale nie obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy sól. 2) Gotujemy około 20-25 minut. 3) Po tym czasie wylewamy 95% wody i dalej gotujemy, czekając

Roślinożerni urlopowicze
Ukraina - Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (Hrybna juszka) 210

porcje):  -100-120 g suszonych grzybów - 3-4 szklanki wody - cebula - 3-4 liście laurowe - kilka gałązek koperku + garść do posypania - 4 łyżki kaszy gryczanej - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - sól, pieprz - olej Przygotowanie: 1) Suszone grzyby moczymy we wrzącej wodzie, wodę wylewamy, grzybki myjemy. 2) W garnku grzejemy wodę, wrzucamy 1 cebulę, liście laurowe, pokrojonego w kostkę ziemniaka

Roślinożerni urlopowicze
Gruzja - Zupa estragonowa 141

kocha, albo nienawidzi, ale nawet przeciwnicy estragonu nie powinni zbytnio narzekać - jego lekko wkurzający smak zdaje się w tej zupie za bardzo nie przeszkadzać! Składniki (4 porcje): - 1 spory ziemniak - 2 łyżki oleju  - 1 cebula - 2 marchewki - 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) - 2 pomidory - 2 łyżki ryżu basmati - ostra papryka - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - kilkanaście listków estragonu(...)łyżeczki suszonego) Przygotowanie: 1) Do garnka wlewamy 5 szklanek wody. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do wody. Gotujemy na małym ogniu. 2) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. 3) Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy na patelnię. 4) Paprykę kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Zupa krem z białych szparagów 107

jedzenia: Geniusz tkwi w prostocie i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do podania Zupa krem ze szparagów - przygotowanie(...)Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, selera w niewielkich cząstkach i szparagi w kawałkach długości ok 2 cm. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną lecz wciąż nie będą rozgotowane. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do garnka z bulionem i warzywami. Za pomocą blendera

Gary Bez dna
Lekka zupa z cukinią na lato 101

punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy lub 3 litry  bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru natka pietruszki sól morska, pieprz do smaku Lekka zupa z cukinii - sposób przygotowania: W dużym uproszczeniu(...)bulionie ugotuj pokrojone warzywa. Najpierw dodawaj ziemniaki i warzywa korzeniowe pokrojone w nieduże cząstki, później cebulę - w drobniutką kostkę, a pod koniec gotowania cukinię w cienkich plasterkach. Po wyłączeniu gazu dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Wskazówki :) Jeżeli gotujesz "od zera", czyli zaczynasz od gotowania drobiu w wodzie, pamiętaj, żeby dokładnie umyć mięso przed włożeniem do wody. Staraj się

Gary Bez dna
Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką 120

dwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie

Gary Bez dna
Luksemburski Gromperekichelcher 149

ktoś ma wygórowane preferencje, bo jedzenie też jest nudne, czego wyrazem jest to oto danie :) Co je wyróżnia od naszych placków ziemniaczanych? Dodatek cebuli i czosnku. Składniki: - ziemniaki - cebula - czosnek Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce. Połowę starłem na grubej, a drugie pół na cienkiej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Kładziemy masę na rozgrzany olej i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Stoemp z parówkami i Ardeny 136

ryby :) No i w końcu to co Tygrysy (nie czołgi) lubią najbardziej. Jedzenie. Znalazłem bardzo ciekawe belgijskie danie, które spełnia kryteria, jakimi się posługuję na tej stronie :) Składniki: - parówki - ziemniaki - cebula - marchewka Wykonanie: Parówki gotujemy. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę i gotujemy. Tłuczemy razem i podajemy z parówkami

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka jarzynowa 141

wśród sałatek, która króluje w większości domów na święta Bożego Narodzenia, na Wielkanoc, czy wszelkiego rodzaju imprezach i domówkach. Najlepsza, łatwa i przepyszna sałatka jarzynowa. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 marchewki 2-3 małe korzenie pietruszki 1 jabłko 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 1 mała puszka zielonego groszku około 100g majonezu około 100g(...)śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki, pietruszki gotujemy nieobrane w osolonej wodzie do miękkości, ugotowane warzywa odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo, a ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowane warzywa i jajka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pokrojonych wcześniej składników, dorzucamy groszek. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, łączymy

NiePieprz.pl
Ziemniaki pieczone w maśle 131

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świetny dodatek do dań głównych, jednak jako samodzielne danie z dipem czosnkowym, również prosi się o dokładkę Składniki: 500 g ziemniaków 100 g masła Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 180°C (termoobieg), często mieszamy. Podajemy osączone na papierowym

R'n'G Kitchen
Pieczone ziemniaki z zatarem 120

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wyśmienity, aromatyczny dodatek do obiadu Składniki: 600 g ziemniaków 1 łyżka przyprawy Zatar 1 łyżka masła ghee Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki szorujemy, kroimy w łódki. Zatar mieszamy z masłem ghee. Całość pieczemy w 200°C przez 35 min. Często mieszamy. 5 minut przed końcem pieczenia, włączamy termoobieg

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane ze śledziem 181

pomysł połączenie placków ze śledziem. Wyszło bardzo smakowicie i do tego taka przekąska ładnie prezentuje się na talerzu.  Placki ziemniaczane ze śledziem Składniki (na 4 porcje): placki: 4 ziemniaki 1 cebula 1 jajko sól pieprz olej do smażenia sałatka śledziowa: 3 filety śledziowe (użyłam filetów SEKO beczka śledzi )  1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 1 jabłko 1 płaska(...)łyżka majonezu pieprz 2 ugotowane na twardo jajka natka pietruszki lub koperek do dekoracji Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce, sok zlać. Dodać jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na oleju usmażyć placki, osączyć na ręczniku papierowym. Śledzie pokroić drobno. Jabłko i cebule obrać, razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić pieprzem, wymieszać. Jajka pokroić w plastry

Obiad gotowy
Chlebek Ziemniaczany 175

ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :) Składniki na jeden bochenek Zaczyn : 25 g drożdży 125 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 450 g mąki pszennej(...)ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek) 1 łyżeczka soli płaska 3 łyżki jogurtu gęstego 4 łyżki oleju / oliwy mak do posypania po wierzchu 1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn

Gotowanie...to proste !
Sałatka jarzynowa podana na jabłku 153

Sałatka jarzynowa podana na jabłku Sałatka jarzynowa podana na jabłku Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 średnich 4 duże (lub 5-6 małych) ogórków kiszonych mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 4 jajka 2 winne jabłka sok z ½ cytryny łyżeczka musztardy łagodnej 2 łyżeczki musztardy ostrej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki  i marchewkę umyć, ugotować

Pomysłowa kuchnia
Pyszna zupa fasolowa na wędzonym kurczaku. Lżejsza, tak samo aromatyczna i sycąca 151

Składniki: 2 wędzone nogi z kurczaka lub podobna ilość skrzydełek (najlepiej kupić naturalnie wędzone w zaufanym sklepie mięsnym), 400 gramów suszonej fasoli “Piękny Jaś”, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz. Zrób tak: namocz fasolę (należy zostawić ją w wodzie na około 10 godzin, najlepiej(...)wodą, dopraw wszystkimi przyprawami i gotuj pod przykryciem przez około godzinę – aż fasola będzie prawie miękka. Mięso wyjmij i odłóż. Teraz do zupy dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchewkę z pietruszką pokrojone w małą kostkę. Gotuj jeszcze około 10 minut, na koniec do zupy dodaj mięso z kurczaka oddzielone od kości i posiekaną natkę. Wypróbujcie też przepis

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania