ziemniaki - 38421 przepisów (strona:861/2562)

Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 176

producent linii Kujawski ze Smakiem. Składniki na farsz: 4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 2 łyżki curry 6 łyżek wody 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 200 g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu, inne przyprawy wg gustu Przygotowanie farszu: Ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie(...)Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą.  Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje. Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 164

Składniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków /  500 g young potatoes 2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemeal szczypta gałki muszkatołowej / pinch of nutmeg szczypta soli morskiej / pinch of sea salt 4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato paste szczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie(...)ilość porcji: 6   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy

Projekty ze smakiem
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 167

sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu Oczyść(...)zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek , przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku i wrzuć pokrojone warzywa. Duś ok. 10 minut co jakiś czas zamieszaj.  Posól odrobinę. Po tym czasie dodaj wywar. Na małym ogniu gotuj ok. 30 minut, dodaj

Pasje Jolki
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 166

oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki(...)koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj śmietanę i zagotuj. Posyp natką lub koperkiem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Kopytka- pycha 195

Bardzo lubię takie kluseczki , chociaż  wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju pół szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki  przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie(...)maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się  do rąk. Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm. W garnku zagotować wodę , posolić  dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową. Zobacz również   Kluski leniwe SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 207

smakować   Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego) 2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju) 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej(...)czasu mieszając. Przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Z papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i razem z papryką przekładamy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na patelnię rozpuszczamy masło, dodajemy słodką paprykę w proszku i robimy zasmażkę. Przekładamy do zupy, cały

Oryginalny smak
Zupa krem z selera naciowego 210

Delikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie. Składniki: pęczek selera naciowego 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1,5 l bulionu łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego

Oryginalny smak
Zupa rybna pomidorowa 172

razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine) 1/3 łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki do posypania sól, pieprz Przygotowanie: Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek(...)większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut

Oryginalny smak
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 192

bardzo szybki przepis na zupkę taką jak u mamy, czyli pyszne ciepłe danie :) Składniki na duży garnek: 2 ćwiartki kurczaka lub indyka Woreczek kiszonych ogórków Ok. 6 średnich ziemniaków 2 marchewki   Pół dużego selera   2 pietruszki   Przecier lub kwas z ogórków kiszonych   pęczek koperku jarzynka na oko do smaku :D   6x pieprz w ziarnkach(...)mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki

WeAreCrazy
Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami 123

lodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane. Składniki -piersi z kurczaka -mieszanka przypraw orientalnych -czosenk -sól, oliwa z oliwek -3 łyżki mleka -winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki -marchewka -seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz(...)łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA   od Florina , bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie

Z Kuchni Do Kuchni
Krupnik na skrzydle 172

Krupnik na skrzydle z indyka Składniki: 2 skrzydła indycze 1,5 l woda 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 2 ziemniaki 2 marchewki seler korzeń 1 pietruszka 10 dag kasza pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa(...)gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
PLACUSZKI CUKINIOWE 115

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi(...)dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza.  Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku. SKŁADNIKI: - cukinia (4-5 małych), - 4 jajka, - ziemniak 2 małe (niekoniecznie), - cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra, - przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny, - mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy

Wypisz Wymaluj
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 269

najlepsze! Tak więc Panie i Panowie  przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe!  SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy przyprawy (na bogato!). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać

Wypisz Wymaluj
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 199

dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki i delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką. PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY /modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia ;/ 3 średnie ziemniaki 500g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 200-250 ml wody (w zależności od rodzaju mąki) 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 2 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieram, kroję(...)gotuję do miękkości. Studzę i przeciskam przez praskę. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki. Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę. Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie,  przykryte folią

W kuchni Karmel-itki
ŻUREK KUJAWSKI 197

Uwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)  bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)  Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku(...)liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka suszonych grzybków ugotowane jajka Wykonanie: Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi

Walijskie Pichcenie