Fajny dodatek do drugiego dania! Składniki: ziemn iaki przyprawa do ziemniaków rozmaryn olej Sposó b przygotowania: 1. Ziemni aki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujem y w lekko osolonym wrz ątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy. 2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemn iaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem. 3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchnia domowa Anipyszne. Przepis znalazłam u Peggi . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 duża cebula sól do smaku ostra i słodka papryka w proszku do smaku pieprz Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy(...)ziemniakami. 3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp. Smacznego
Kuchnia domowa AniMyślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy . Smaczna - polecam! Składniki: 500 g pieczarek 500 g ziemniaków 2 cebulki sól, pieprz ewentualnie kostka drobiowa woda natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej. (ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki(...)Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną. 3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji). 4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi ), natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia domowa AniPonieważ nasza niania obrała zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :) Składniki: ziemniaki - dowolna ilość olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza). 2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. 3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić
Kuchnia domowa AniMożna oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu) sól, pieprz(...)tymianek (u mnie suszony) świeży rozmaryn Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. 2. Marchewki obrać, pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso
Kuchnia domowa AniCiasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym(...)tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką
Świat Domowej KuchniSkładniki: 1 kg piersi z gęsi, 3 jabłka, 2 plasterki pomarańczy, 4 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. solanka: 1 czubata łyżka soli, 2 litry wody. Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie. Odstawiamy solankę do ostudzenia. Do zimnej solanki wkładamy umytą pierś z gęsi i wkładamy do lodówki na 12 h. Nacinamy skórę gęsi ostrym nożem(...)Następnie marynujemy gęś w przyprawach, wymieszanych z odrobiną oliwy. Dokładnie nacieramy nimi pierś, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach
Aga w kuchniSzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :) ~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~ Składniki: (1 porcja) 100g musu z pieczonej dyni 200g ugotowanych ziemniaków Rozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebałyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka 1 łyżeczka kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki dodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki ) drobnego makaronu przygotowanie W rondlu z grubym(...)Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem. Daję więcej
Stare Garycebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć(...)brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku oliwą , octem solą i pieprzem. Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik Soczewicę ułożyć w miseczkach , dodać po łyżce jogurtu
Stare Garyrazem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić(...)niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już
Stare Garygęsich nóg lub z 1/2 gęsi, pokrojone na mniejsze kawałki 500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczaku główka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbki ok 300 g ziemniaków, najlepiej małych 6 listków laurowych sól pieprz ziele angielskie przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy
Stare Garywspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutaj składniki ok 500g filetów świeżego dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g) ½ cebuli , drobno posiekanej ½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę ) 1 szklanka kolendry, drobno posiekanej 1 łyżeczka(...)popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować
Stare GarySzybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z "Kuchni Polskiej ", z 1982 r. składniki 300 g ziemniaków 400 - 500 g kiszonej kapusty 80 g boczku wędzonego 1 cebula 1,5 l wody 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy kostki bulionowe sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować(...)podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty
Stare Garywyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana 300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna) 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę kilka suszonych grzybów 1500 ml bulionu mięsnego 1 listek laurowy kilka ziarenek(...)pieprzu po kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego olej do smażenia przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym
Stare Gary