Składniki: Kotlety: 8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)może wyjść za gęsty. Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody z pieczarek. Zalewamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich czosnek i przyprawy. Dobrze jest dodać je gdy ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą. Dodajemy jedno jajko
Czerwona PorzeczkaJeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik. W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula(...)pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Obrane i okraszone masłem pyry solimy. Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem. Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie
cookplWitamy! Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem). Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) sól, pieprz majeranek(...)ewentualnie) smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
cookplczasem można je zrobić z czegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 60 dag mięsa mielonego, 3 cebule, 0,5 l sosu pomidorowego, 2 ząbku czosnku, 4 łyżki oliwy, 25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu), 30 dag sera(...)żółtego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, bazylia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy
Delicious Titbitsrobić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki: 0,5 kg cieciorki, 0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk, ok. 3 l wody lub bulionu, 150 ml jogurtu naturalnego. Cieciorkę moczymy w wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem(...)gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz oraz lubczyk i gotujemy 10 minut. Część zupy miksujemy (ok. 3 szklanek
Delicious Titbitskażdą postacią, a ta sałatka uwiodła mnie swoją lekkością, dlatego często gości na moim stole :) Składniki: 5 płatów śledziowych solonych, 3 cebule, 4 jajka, 3-4 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 230 g majonezu, 1 mały kubeczek jogurtu, 1/2 pęczka pietruszki. Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Śledzie kroimy(...)kostkę i układamy w misce pierwszą warstwę. Na to kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy majonez z jogurtem i wylewamy połowę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz ziemniaki i układamy odpowiednio dwie kolejne warstwy. Wylewamy resztę majonezu. Wierzch posypujemy jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i dekorujemy pietruszką
Delicious Titbitsczegoś po wieki wieków, gdyż do wielu dań i składników się nawróciłam. Może do brukselki też jeszcze dojrzeję jak np. do miodu? Składniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy(...)śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzuć do niej pieczarki, posól całość i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietankę i gotuj 2-3 minuty. Dopraw słodką papryką i pieprzem Ewentualnie na łyżce oleju podsmaż kiełbasę, aż się zumieni. Odcedź ziemniaki
Fabryka pomysłówobranych ziemniaków, 1 jajko, 20 dag mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości
Delicious TitbitsPożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić(...)drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie
Monia miesza i gotujetani i sycący. Smakuje genialnie na ciepło i można serwować nawet z frytkami. Taki zastępca, młodszy brat roladek drobiowych czy schabowych składniki na 3 osoby: ciasto: 2 szklanki, ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 2 łyżki mąki pszennej 1 jako – małe sól do smaku farsz: 1 szklanka, obgotowanych grzybów leśnych (jeśli nie masz leśnych możesz użyć pieczarek, smak inny(...)czosnek 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny do smaku 3 plastry sera topionego dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki przełóż do miski dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób na zwartą masę. Jeśli ciasto lepi się i klei dodaj ciut więcej mąki, ale nie za dużo żeby roladki nie były
Ogrodnik w podróżysosie z ziołami, które możecie zaserwować sobie w jesienne dni, by były jeszcze bardziej przytulne! Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem Potrzebujesz: Dyniowe gnocchi 250g ugotowanych i gniecionych ziemniaków 3 pełne łyżki puree z dyni (np. z tego przepisu ) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności od gęstości puree(...)100ml mleczka kokosowego / śmietanki 30% 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia Gnocchi: 1. Z ziemniaków, dyniowego puree, mąki i przypraw zagnieć ciasto na gnocchi - może lekko kleić się do rąk. 2. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i odkładaj na oprószony mąką
Kuchnia w Słońcu Skąpanaduża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek 1 puszka białej fasoli 1 puszka fasolki szparagowej 300 g makaronu np. fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku WYKONANIE Skrzydełka(...)minut. Wywar przelać przez sitko do kolejnego garnka lub odcedzić z niego całą zawartość. W osobnym garnku ugotować do miękkości boczek. Ostudzony pokroić w niewielką kostkę. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do wywaru mięsno-warzywnego i gotować. Zanim warzywa zmiękną, dodać również makaron. Na koniec wlać wywar
Passions hobbies lifecebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie 3 duże ziemniaki 2 łyżki octu 10% 1 łyżka cukru 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2,5 litra bulionu lub 2,5 litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe(...)kawałki. Dołóż do pozostałych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną . Około 20-30 minut. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie gotuj do czasu aż zmiękną. Na koniec dopraw octem, cukrem, jeśli trzeba dosól i posyp pieprzem. Ostatni raz doprowadź do wrzenia. Serwuj na gorąco. Całkiem dobrze smakuje, posypana świeżym
Ogrodnik w podróżytego miejsca możemy się dowiedzieć co najwyżej z wizualizacji. Postanowiłem przygotować litewską wariację na temat kopytek, z typowym nie tylko dla Litwy, ale dla wszystkich Słowian sosem - grzybowym. Składniki: - ziemniaki - mąka - grzyby - cebula Wykonanie: Grzyby podsmażamy z cebulą. Dodajemy trochę mąki, dalej smażymy. Dodajemy wodę i mieszamy, regulując gęstość. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z mąką w stosunku 4:1. Ugniatamy
Kryzysowa Książka KucharskaJesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca. Składniki: 3 kg dyni (waga przed wydrążeniem) 2 ziemniaki, 300 ml bulionu, mała marchew, sól, pieprz grubo mielony, łyżeczka słodkiej papryki, twaróg biały wędzony, śmietana Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy
Lena Gotuje