ziemniaki - 38421 przepisów (strona:857/2562)

Polędwiczki w sosie borowikowym 211

gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku. Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków  duża łyżka mąki jajko pół łyżeczki soli olej do smażenia  Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn(...)wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Smacznego! Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana sałatka 227

seler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję.  Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek(...)czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 161

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką.   Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko,  sól, pieprz , olej do smażenia Surowe

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 170

Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy.  Zupa krem z dyni , próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona. Proste, szybkie. Polecam! Składniki: 1 dynia (około 1,2 kg) łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone(...)uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy.  3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie.  4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze

NA MOIM TALERZU
Sałatka ziemniaczana 257

Kolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek  do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku.    My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy(...)pokrojony szczypiorek.    Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu,  dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.    Sałatka jest gotowa: Smacznego

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 181

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)kuleczki.    Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.    Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy

Maminek kulinarny
Zupa fasolowa 116

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 147

się.  Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie. Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu(...)kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa 152

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody    Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.    Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.    Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 188

Wracamy do śliwek. Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka  tarta ( 4-5 łyżek )    Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce(...)tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.    Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.    Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną,  jajka i wstępnie zagniatamy. Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.    Z ciasta formujemy wałek.    Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).    Porcje

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 136

chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 230

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy    Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym.    Boczek i cebulę kroimy w kostkę.    Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.    Wykładamy na ziemniaki.    Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym.  Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 194

Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni… Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)spokojnie najedzą się 2-3 osoby lub 4, traktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas . Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 papryczki chilli oliwa do smażenia 4 ugotowane ziemniaki 150g szynki 5 jajek 75g kwaśnej śmietany 150g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 182

salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem, z jakim nie rozstawali się pasterze. Składniki(...)proszku  3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 4 ziemniaki majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 150

niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - słoik siekanego szczawiu (280g) - spora marchewka - włoszczyzna (250g) - 2 kostki rosołowe - 2-3 średnie ziemniaki - 3x ziele angielskie - 3x liść laurowy - pieprz - ugotowane na twardo jajka Przygotowanie:  Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim(...)ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym

W poszukiwaniu inspiracji