ziemniaki - 38421 przepisów (strona:865/2562)

Pieczone warzywa z pokruszoną fetą 101

Pieczone warzywa z pokruszoną fetą to pyszny sposób na fajną i zdrową kolację. Jeśli zostało Wam kilka ugotowanych ziemniaków z obiadu to one idealnie nadadzą się, aby je wykorzystać. Do tego kilka innych warzyw, które akurat macie w domu, mały dodatek fety i lekka kolacja gotowa! Bardzo polecam, bo warzyw nigdy za wiele w zdrowej diecie! A ten posiłek jest(...)około 30g, opcjonalnie garść kiełków słonecznika do dekoracji. Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – sposób przygotowania Najpierw rozgrzej piekarnik na 180 stopni, opcja góra-dół. Następnie pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki. Dodaj do nich pokrojoną paprykę, cebulę, posiekany czosnek. Następnie umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia. Później skrop je oliwą z oliwek, dopraw suszoną bazylią

Natka Pietruszki
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 185

Podpatrując te różne patenty, jeden zauroczył mnie specjalnie, kluski z sosem z bułki tartej. Trochę go zmodyfikowałem, ale core został ten sam. Po prostu wykorzystałem jego potencjał.  Składniki: - ziemniaki wczorajsze - mąka - mąka ziemniaczana - bułka tarta - przyprawy, bo przecież sos musi mieć jakiś smak :) Wykonanie: Ziemniaki tłuczemy i dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka ziemniaczana z jajkami i wędzonym boczkiem 158

Składniki: 500 g ziemniaków  5 jajek 200 g surowego wędzonego boczku 1 średni ogórek 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty greckiego 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jajka gotujemy

Qchnia po prostu
Prosta sałatka z bobem 141

uwielbiam z truskawkami, ale dla tradycjonalistów – z pomidorem smakuje równie dobrze. Ja preferuję bób bez łupinek, ale nie upieram się :) 1 porcja: 100 g ugotowanego bobu 1 ugotowany ziemniak 1 jajko, ugotowane na twardo lub półmiękko garść truskawek lub mały pomidor łyżeczka ziaren sezamu 1/4 łyżeczki czarnuszki szczypta soli sok z 1/2 limonki 1 łyżka oleju rzepakowego Ziemniaka kroimy

Kucharzyca
KREM KALAFIOROWY Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI 114

Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom. SKŁADNIKI: * młode ziemniaki – 10 szt * kalafior – 1 mała szt * cebula szalotka – 2 szt * Oliwa z Oliwek Gallo Classico * śmietana słodka 30% – ok. 100 ml * bulion warzywny(...)sól, pieprz – do smaku * świeży koper – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy niewielką ilość Oliwa z Oliwek Gallo Classico, dodajemy posiekane szalotki. Wrzucamy oczyszczone ziemniaki, przesmażamy na rumiano. Dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy podsmażając, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 35 minut – aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy

Ostra na Słodko
Zupa kalarepowa z jarmużem i kaszą manną 154

jarmużem i kaszą manną to mój dzisiejszy przepis na smaczny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo, polecam. Składniki: 2 L bulionu 3 kalarepy z liśćmi 3 marchewki 2-3 ziemniaki 2 garście jarmużu 3 łyżki kaszy manny 1 cebula masło sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać kalarepę, ziemniaki oraz marchewkę

magiczna kuchnia Kasi
Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami 119

młodymi ziemniaczkami. Dziś wersja z zasmażką, kiełbaską, przecierem pomidorowym i obowiązkowo z koperkiem. Do tego podsmażone ziemniaczki nic więcej nie trzeba do szczęścia. Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 2 młode marchewki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 300 g kiełbasy 1 łyżka masła(...)gotować 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, przelać do kapusty i energicznie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami ( najlepiej ugotowanymi wcześniej i odsmażonymi

Smaczny zeszyt
Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT 124

Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)łyżeczki cukru – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili Składniki na grillowane szparagi: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy

Be Fit Be Strong
Lekka zupa z kalarepy 132

możecie zaciągnąć ją mąką lub dodać śmietany. Naprawdę polecam jest tego warta :) A tu zapraszam na zupę z kalarepy z ryżem . Składniki: udziec z indyka 3 kalarepy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 cebula natka pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy(...)godzinę. Marchewkę, pietruszkę i kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogni. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Mięso obrać i wrzucić do zupy

magiczna kuchnia Kasi
Zupa botwinkowa 123

buraka, można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa 1 duża marchew 1 średnia pietruszka sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy 4 średnie ziemniaki 4 łyżki śmietany sól do smaku pieprz do smaku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Instructions Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść(...)laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut, kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny. Ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać od zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać od reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Chipsy z obierek warzywnych 96

chrupią…! Skoro tak bardzo je lubimy to przygotujmy je w zdrowej formie. Dziś przepis na fantastyczne chipsy z obierek warzywnych. Do tego przepisu można wykorzystać dowolne warzywa ziemniaki, czerwone buraki, marchewkę lub pietruszkę. Wszystko co najlepsze w warzywach podobno ukryte jest w skórce i grzechem byłoby wyrzucenie jej! Można przetworzyć ją na fantastyczne chrupiące i aromatyczne chipsy, oczywiście przed(...)wyżucamy do kosza! Course Przekąski Cuisine Polska Keyword chipsy, fit, wegetariańskie Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients obierki z 4 ziemniaków buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki 3 łyżki oleju roślinnego ulubione przyprawy np: słodka lub ostra papryka sól, tymianek, rozmaryn... Instructions Warzywa wyszorować, osuszyć, a następnie obrać przy pomocy obieraczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Młode ziemniaki gotowane w dashi 135

Kuchnia japońska. Bulion dashi, przyrządzony z wodorostów i suszonej ryby, nadaje specyficzny smak i zapach wielu japońskim daniom.  Składniki: 1 kg młodych ziemniaków   1 mała obrana cebula   15 ml oleju sezamowego   45 ml sosu sojowego   200 ml wody   1 łyżka granulowanego bulionu dashi  Przygotowanie: W szerokim naczyniu rozgrzałem olej. Włożyłem ziemniaki dokładnie wyszorowane

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana (idealna do dań z grilla) 2382

dań z grilla. Jest pyszna i aromatyczna. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Można ją oczywiście podawać również solo i nie czekać na sezon grillowy. W moim domu dodatki z ziemniaków cieszą się powodzeniem, więc jeśli lubicie ziemniaki to nie omieszkajcie się popełnić takiej sałatki. Na moim blogu popularnością cieszą … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana (idealna do dań z grilla) Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Pikantny kapuśniak z młodej kapusty. Konkretna zupa z dużą ilością warzyw. PRZEPIS 127

kapuśniaku. Przepis na pikantny kapuśniak z młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej(...)kapusty? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut – aż warzywa zmiękną. Rada: zamiast

Kulinarna Polska
Pierogi z ziemniakami i suszonymi grzybami 133

ciasto : 300 g mąki pszennej, 170 – 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego gorącego masła, szczypta soli, farsz : 500 g gotowanych ziemniaków, 60 g cebuli, 30 g suszonych grzybów, sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, masło lub olej do smażenia, Cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na tłuszczu (u mnie na maśle) z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać posiekane(...)pokruszone) suszone grzyby. Przesmażyć razem, następnie dodać około 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Odstawić do przestudzenia. Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub zemleć. Wymieszać z grzybami z cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania