placków. Jest jednak coś za coś - gofry są bardziej suche od klasycznych placków ziemniaczanych i trzeba za każdym razem smarować olejem gofrownicę, by miały lepszy smak. Składniki : 6 dużych ziemniaków cebula jajko 2 czubate łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej
Weekendy w domu i ogrodziePrzed Państwem zima i Krokiety ruskie! :D Krokiety ruskie Potrzebujesz: Naleśniki 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie ruskie 500g ugotowanych ziemniaków 300g twarogu półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki płatków chili sól i pieprz(...)przyrządzenia: Naleśniki 1. W misce wymieszaj mleko z jajami. 2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Nadzienie ruskie: 1. Ziemniaki ugnieć na puree wraz z twarogiem. 2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. 3. Do cebuli dodaj czosnek, chili i miód - podgrzewaj do momentu, aż miód się
Kuchnia w Słońcu Skąpanaaromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula, jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź
Kuchnia Na Wypasiewódka, jak wódka to ogórek kiszony. Stereotyp, trudno. Sałatka już się chłodzi w lodówce. Zróbcie ją koniecznie, będzie pasowała także do potraw z grilla. Składniki: 20 małych ziemniaków 5 dużych ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule 1 pęczek koperku 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Ugotowane ziemniaki
Kardamonovyzjeść, polecam. Przepis na zakwas z buraków podrzucę tutaj za jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu(...)chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Wcześniej można go jeszcze zabielić jogurtem naturalnym. Pamiętajcie tylko, że jeżeli do zupy chcecie dodać jogurt, nie możecie go wrzucać do wrzącej zupy
Kardamonovygłowa już nie boli. Składniki: 2 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera zielona część pora 1 szklanka kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypiorek sól pieprz Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej udko z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na bardzo małym(...)kostkę seler, pietruszkę, marchewkę i por, gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie, z garnka wyciągamy kurczaka i warzywa, wrzucając od razu opłukaną kaszę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Po około 10 minutach gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Jeżeli macie ochotę, możecie
Kardamonovytrzeba solidnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Składniki: 2,5 l wody 500 ml zakwasu 100 g wędzonych żeberek 3 małe ulubione kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora 1 łyżka majeranku olej rzepakowy sól pieprz Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy do niej żeberka, całe kiełbasy, gotujemy około(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy wszystkie dobroci z garnka i do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy go majerankiem, solą, pieprzem i dorzucamy rozdrobniony czosnek. W międzyczasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy pokrojoną w kostkę, cebulę. Wszystko dorzucamy do żuru i gotujemy 5 min. Zupę można podać z ugotowanym na twardo, jajkiem. Artykuł Żur pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię, że tego mi właśnie w niej brakowało. Jeden, błahy składnik, zmienił jej smak diametralnie. Składniki: 4 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki zrobiła nam się papka dla niemowląt. Przed gotowaniem, dodajemy do wody liście laurowe. Od czasu do czasu sprawdzajcie poziom ugotowania warzyw, niektóre z nich mogą się ugotować wcześniej niż reszta. Jarzyny po ostudzeniu kroimy
Kardamonovygotować, nie ma szans. Spróbujcie zrobić taki krem, chociaż raz. Chciałam jeszcze do niego dorzucić parę gałązek rzeżuchy, niestety jeszcze mi się, dziewczyna, nie wyhodowała. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 cebula mały kawałek selera 1 spory korzeń chrzanu 750 ml wody 1 łyżeczka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 12% 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jaja(...)przepiórcze 1 liść laurowy sól szczypta cukru (przepis na 4 porcje) Ziemniaki, seler i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, smażymy chwilę na maśle. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dorzucamy do nich liść laurowy, sól i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze
Kardamonovydopiero na Śląsku. Korzystając z okazji – kalarepa w gwarze śląskiej to oberiba. Fajnie, nie? Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża kalarepa z liśćmi 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła sól pieprz pół pęczka koperku (przepis na 4 porcje) Kalarepę i ziemniaki kroimy w średniej wielkości
Kardamonovyspoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru jogurt naturalny sól pieprz (przepis(...)pieczemy godzinę w 180 stopniach. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy. Dokładamy resztę składników (poza jogurtem), gotujemy 10 minut. Zupę wlewamy na talerz, dolewamy
Kardamonovytrochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru (lub więcej) pół małego pęczka koperku mały kubek jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji(...)czasie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego warzywa ze smażenia i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy zakwas, ocet, dodajemy majeranek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy
Kardamonovychyba tyle. Nie wiem jaki był mój obiadowy zamysł, ale wyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie(...)większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi o to, żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia
Kardamonovyrównież takie momenty czasem dopadają. W sezonie można oczywiście użyć świeżego kalafiora, trzeba go tylko dłużej podgotować. Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 2 korzenie pietruszki pół małego selera biała część pora 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej mały kubek jogurtu naturalnego 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w średniej wielkości kostkę, por i czosnek w półplasterki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 4 minuty. Do garnka wlewamy gotującą wodę, wrzucamy przesmażone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony
Kardamonovycuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część pora 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka białej fasoli 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej(...)papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 4-5 porcji) Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, pora w półplasterki, smażymy na wolnym ogniu na oleju jakieś 2 minuty. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, znowu wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę i pomidory, gotujemy 5 minut
Kardamonovy