naszym stole nie może zabraknąć zupy szczawiowej. Zawsze ją lubiłam. Mama zabielała szczawiową śmietanką i podawała z ugotowanym na pół twardo jajkiem. Dodatkiem do tej zupy były ugotowane ziemniaki. Zupa ze szczawiu jest zupą sezonową, o kwaskowatym, lekko orzeźwiającym smaku. Jej zgniło zielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego(...)koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki. Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze, na skarpach.Szczaw do tej kremowej zupy szczawiowej Piotrek zebrał nad jeziorem przy lesie podczas spaceru z psem. W moim rodzinnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomieszką drożdży i pięknego rumianego odcieniu, kruchości i niecodziennych połączeń smakowych w postaci farszu. A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy(...)szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo
Symfonia SmakówRozkoszowałam się wiec piękną pogodą wsłuchując się w śpiew ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy(...)wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Wszystko ściągamy z patelni do miseczki. Pozostałą na patelni oliwę ze smażenia zlewamy do szklaneczki, dolewamy łyżkę octu winnego i łyżkę zalewy z suszonych pomidorów
Przysmaki Karolkipierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :) Ps Nawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy(...)ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy. Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki EdytyNajlepsza sałatka na świecie :) ze śledziami I ziemniakami . Myślę ze zaspokoi każde gusta smakowe ....Prosta w wykonaniu I przepyszna w smaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól. Polecam Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 4 ogórki konserwowe 4 matiasy pół cebuli sól, pieprz sos tatarski - przepis znadziecie tutaj Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kriomy
Smaki Edytykażdy).A ,że dawno nie robiłam łososia gotowanego na parze to jak go przyrządzę zostało postanowione w zasadzie już w momencie zakupu. Żeby nie utrudniać sobie pracy obok ułożyłam ziemniaki i warzywa. Czas : 1 godzina Składniki: 4 kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli szczypta pieprzu(...)mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować
Buniabaje w kuchniZagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym trochę ponad godzinę tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka(...)łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno i drugie na rumiano. Podałam
Buniabaje w kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka suszonego oregano listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny około 1/2 szklanki parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki(...)obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi. Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość
Blondynka GotujePuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę do ziemniaków i udało się fajne połączenie! Składniki: kilka ziemniaków dokładnie umytych czosnek niedźwiedzi (ja użyłam z firmy Skworcu, link do sklepu obok) majeranek suszony sól olej czosnek granulowany(...)Wykonanie: Ziemniaczki myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym i kroimy w ósemki. Do miseczki wsypujemy czosnek niedźwiedzi , majeranek i czosnek granulowany, wszystko zalewamy olejem. Ilość przypraw zależy od ilości ziemniaków. Majeranku i czosnku niedźwiedziego użyłam w równych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie
Blondynka GotujeZiemniaczki zapiekane w rękawie do pieczenia z masłem czosnkowym. Mmmmm, spróbujcie ;) Idealne z Udkiem miodowo - ziołowym . Składniki: kilka niedużych ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej KAMIS sól morska KAMIS w młynku świeżo zmielony pieprz KAMIS w młynku suszony rozmaryn KAMIS sok z ćwiartki cytryny 2 duże łyżki Masła Czosnkowo - Ziołowego z tego przepisu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie(...)ćwiartki. Wkładamy do miski i posypujemy wszystkimi powyżej podanymi przyprawami, na koniec wlewamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy, aby przyprawy miały możliwość przykleić się do wszystkich kawałków ziemniaków. Następnie ziemniaki przesypujemy w trzech turach do rękawa do pieczenia, po każdym wsypaniu wkładamy kawałek masła czosnkowego. Ziemniaki pieczemy około 40 minut, ja piekłam tyle ile piekły mi się udka
Blondynka Gotujeardzo smaczny chleb z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakami PRZEPIS Temperatura pieczenia(...)soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukr em , posypać odrobiną mąk i . Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale mozna też polac odrobiną śmietany. Szybkie , proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków 7-8 łyżek(...)mąki 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku Ziemniaki, cukinię oraz cebulę myjemy ( ziemniaki obieramy) i ścieramy na tarce . Wbijamy jajko , dosypujemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor
Słodkości i nie tylkoMięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki(...)margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe
Słodkości i nie tylkozaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:) Zupa z duszonych porów Składniki: 1 szt por 0,5 kg ziemniaki 1 szt marchewka(...)łyżki oliwy z oliwek woda Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: · 500 dkg filetów ulubionej ryby · 1 kg ziemniaków · 2 łyżki posiekanej natki pietruszki · 2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki(...)sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała