ziemniaki - 38421 przepisów (strona:71/2562)

Kopytka z smażonymi pieczarkami. 136

dlatego teraz stanęło na tej potrawie. Kopytka niby proste kluski, a jednak ile kucharek tyle przepisów, metod, sposobów wykonania. Pan miał jeden warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko 2 l wody płaska łyżka soli łyżka oleju mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego(...)dnia, a więc najlepiej sobie dziś przy obiedzie zaplanować, że jutro zrobimy kopytka.  Takie ziemniaki mają czas odparować i dobrze ostygnąć, są wówczas dużo bardziej skore do współpracy.  A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Ja tu podałam proporcje wagowe, ale muszę nadmienić że w kopytkach tak samo jak w kluskach śląskich stosuję

Dieta moja pasja
Zapiekane faszerowane ziemniaki 162

Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :) Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka(...)żółta 1 mała cukinia 250 ml  mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie   Wykonanie: 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 2. Papryki i cukinię myjemy. Z papryki pozbywamy się środka i kroimy warzywa w kostkę. 3. 10 minut dusimy warzywa po czym smażymy na masełku doprawiając

Mój pomysł na
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 231

jarmuż np. zapiekamy, jak w przepisie poniżej, koniecznie powinniśmy wziąć to pod uwagę. Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty . Mimo pewnego podobieństwa to jednak dwa różne przepisy. Dzisiejszy jest luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku byłoby to raczej coś(...)Może to jednak być również kiełbasa, a gdybyście zechcieli przygotować wersję wegetariańsko-wegańską, to zamiast dodawać takie lub inne mięso podlejcie warzywa niewielką ilością mocnego bulionu warzywnego. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 2016-10-10 13:12:52 Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem wędzonego boczku, ale można przygotować także wersję bezmięsną. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Piknikowa sałatka ziemniaczana 237

potrawa do zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener. Można ją przechowywać przez kilka godzin poza lodówką i nie traci smaku, ani się nie psuje. Sałatka jest połączeniem kremowych ziemniaków (koniecznie sałatkowych), chrupiących, kwaśnych ogórków oraz aromatycznej dymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako(...)dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki

Codziennik Kuchenny
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 220

jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal takie samo danie regionalne o nazwie bomby. Ciasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi(...)przechowywać w lodówce do kilku dni, potem odgrzewać, wrzucając na wodę lub podsmażając. Uzupełnieniem jest okrasa z zeszklonej cebulki. Składniki (na ok. 14 klusek): ok. 1,7 kg ziemniaków (w tym 70 dag dużych dla wygody) 100 g mąki ziemniaczanej 40 dag gotowanych i rozdrobnionych grzybów 2 cebule sól pieprz mielony olej do smażenia Kilogram ziemniaków obrać i ugotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kurkowa z ziemniakami 167

Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa. Po kurki jeździmy do lasu każdego roku, mamy swoje grzybowe miejsca w lesie gdzie zbieramy grzyby. Gdy w sezonie grzybowym pojawiają się grzyby to klasyczną zupę kurkową z ziemniakami, zupę z kurek z sokiem marchwiowym lub kurki w śmietanie jemy regularnie . Lubimy jeść grzyby, jemy je w każdej postaci. Zupa z kurek(...)Boże Narodzenie mieć suszone grzyby do barszczu z uszkami, czy do pierogów z grzybami to również suszymy grzyby . Polecam zupę z grzybów suszonych . Klasyczną zupę kurkową podaję z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki . Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GNIECIONE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM 211

Łatwe w przygotowaniu i cieszące się niezmiennie dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować, a później obtoczyć w gorącej oliwie, posypać świeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku.  Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.  Najczęściej podaję(...)pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego listki z 4 gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można pominąć sól morska  świeżo zmielony kolorowy pieprz  WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją

cool and minty
KOPYTKA 150

rozpadają po ugotowaniu.  Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy.  Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję(...)ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków

cool and minty
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 212

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo(...)Resztę kopru razem z łodyżkami tak samo bardzo drobno siekamy. W garnuszku zagotowujemy mleko z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wyłączamy gaz zaraz po zagotowaniu. Ziemniaków nie obieramy – dokładnie myjemy je szczoteczką pod bieżącą wodą. Tniemy ziemniaki na mandolinie na cieniutkie 1,5-2mm plasterki. Odrzucamy końcówki ziemniaków. Plasterki rozkładamy jak dachówki, nakładając na siebie

Karo in the Kitchen
Ziemniaki pasiaki 120

Uwielbiam ziemniaki, robię je na różne sposoby. W tej postaci były pyszne, ale musi być odmiana która po ugotowaniu jest krucha i delikatna. Ziemniaki ugotować w skórkach w osolonej wodzie. Muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzić ziemniaki i osuszyć, pokroić w grube plastry. Ja pokroiłam duże ziemniaki w poprzek na 3 plastry. Patelnię grillową rozgrzać, ziemniaki posmarować oliwą(...)oliwek o smaku czosnkowym lub innym. Można jeszcze posypać dowolnymi ziołami. Rozłożyć ziemniaki na patelni i smażyć, aż się przypieką. Następnie położyć na talerzu i podawać z mięsem lub rybką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaki w ziołach zapiekane w piekarniku 459

Zapiekane ziemniaki z piekarnika Szybko i smacznie Składniki: ok 1 kg ziemniaków 2-3 łyżek oliwy / oleju oregano, bazylia, ostra papryka natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie kroimy w łódki. W misce rozrabiamy olej, oregano, bazylie, ostrą paprykę ( ilość przypraw według uznania), nie polecam jedynie dodawać zbyt dużej ilości ostrej papryki, ponieważ ziemniaki będą za ostre i niezbyt smaczne(...)Pokrojone na mniejsze wcześniej kawałki ziemniaki wrzucamy do miski, dorzucamy pokrojony koperek i mieszamy ziemniaki w "zalewie" Wrzucamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 200*C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków. W trakcie pieczenia przynajmniej raz należy wymieszać ziemniaki. ziemniaki przed zapieczeniem

W Moim Magicznym Domu
Złociste pieczone ziemniaki 220

Złociste pieczone ziemniaki Pieczonych kartofelków u mnie w domu nigdy dość :) Pieczone w całości, w talarkach, w księżyce, forma nie ma znaczenia, ważne by było dużo.  Tym razem ziemniaki wyszły mocno czosnkowe, chrupiące z zewnątrz,a wewnątrz rozpływające się w ustach...Akurat miałam na stanie sporo małych ziemniaczków (na skutek tego, że nie cierpię ich obierać i stale odrzucam(...)duże też mogą być, tylko trzeba je pokroić) 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek kocanki włoskiej (można pominąć) sól kolorowy pieprz kilka łyżek oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać. Nie kroić. Wrzucić do zimnej wody, lekko osolić. Gotujemy tylko do momentu zawrzenia wody i ewentualnie 2 minuty dłużej. Od razu ziemniaki odcedzić i dokładnie odparować. Jeszcze ciepłe oprószyć

na moim stole...
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 228

tyle, ile zajmuje dawna metalowa miednica. Może niektórzy z Was kojarzą... Zdjęcia przedstawiają pyzy robione przez Mamę i Siostrę, a mi dowiezione dzień po ugotowaniu :) Składniki : ok. 4 kg ziemniaków (sugeruję wziąć duże okazy, będzie mniej pracy z obieraniem) 2-3 jajka sól okrasa: cebula i olej do smażenia Połowę ziemniaków obrać i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść(...)odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać i pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w otwór sokowirówki. W dużym garnku (albo nawet w dwóch) nastawić wodę do ugotowania pyzów. Surowe ziemniaki przepuścić przez sokowirówkę. Uwaga - nie pozbywać się wody z tych ziemniaków . Połączyć ze sobą zmielone gotowane ziemniaki i surową pulpę

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie "chłopskie jadło" czyli ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI Z PATELNI 210

Taki banał, że w sumie nie ma co za dużo pisać, ale tak dobre, że na blogu musi się pojawić :) Nawiasem mówiąc przepisów na ziemniaki z patelni widziałam w sieci kilka ale nie wiem czemu wszystkie opierają się na ziemniakach wcześniej ugotowanych? Ja swoje "chłopskie jadło" robię tak: - ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry, - krojąc ziemniaki jednego za drugim(...)wrzucam plastry na SUCHĄ patelnię ustawioną na małym ogniu, - kiedy wszystkie ziemniaki są już pokrojone, obsypuję je obficie słodką papryką w proszku, mieszam dokładnie (plasterki z samego dołu są już lekko zarumienione), posypuję pieprzem i znowu mieszam, - teraz kroję 1 dużą albo 2 średnie cebule w piórka albo w kostkę, wszystko jedno, dorzucam do ziemniaków i oczywiście mieszam, - dodaję łyżkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM SEROWYM I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ 164

pieczone ziemniaki były smaczne i się nie rozpadały kluczową sprawą jest wybór dobrej odmiany. Do pieczenia, smażenia i na frytki najlepsze są wszystkie odmiany z grupy B, na przykład Sante, Irys lub Irga. Ziemniaki z grupy A zupełnie się nie nadają, za to sprawdzą się w gotowaniu lub w sałatkach. SKŁADNIKI: -  ziemniaki (duże, klasa B) (jeden ziemniak na osobę(...)serowy - kwaśna śmietana - sól  - szczypiorek PIEKARNIK ROZGRZEJ DO TEMPERATURY 180 stopni. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj i usuń oczka. Przygotuj sos serowy. ŚMIETANĘ POSÓL DOŚĆ MOCNO i dodaj posiekany szczypiorek. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz około 40 minut, długość pieczenia zależy od odmiany i wielkości ziemniaka, więc zaglądaj do nich od czasu do czasu. KIEDY ZIEMNIAKI będą prawie gotowe

Kuchnia bezglutenowa Loli