ziemniaki - 38421 przepisów (strona:76/2562)

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i brokuła 81

pomidorowy , beszamel, sos serowy, śmietana, sos czosnkowy oraz wiele innych sprawdzą się świetnie połączone zarówno z warzywami jak i z mięsem. W zapiekance z przepisu poniżej postawiłam na słodkie ziemniaki i brokuła, które wymieszałam z mlekiem i śmietanką. Do doprawienia zapiekanki sięgnęłam po czosnek oraz tymianek. Zachęcam Was do przygotowania tejże zapiekanki i podania jej albo na lunch albo(...)obiad. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Zapiekanka Składniki na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i brokuła. 50 dkg słodkich ziemniaków (obranych) 30 dkg brokuła 15 dkg sera żółtego 2 łyżki sera żółtego do posypania zapiekanki 150 ml śmietanki kremówki 400 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 duże ząbki czosnku

MeCooks
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka 90

Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka Mimo że podkarpacka kuchnia opiera się na daniach przygotowanych z prostych lokalnych składników, wiele z tych dań zaskakuje. Dzieje się tak często, kiedy typowe składniki jakiegoś dania zastępowane są zupełnie innymi, na przykład kiedy kasza udaje mięso albo jabłka udają ukiszone buraki. Osobną grupę stanowią dania przygotowane od podstaw z zupełnie innych składników(...)które w efekcie przypominają inne, dobrze znane potrawy, na przykład bigos z cebuli, albo kapusta ziemniaczana, w której nie ma grama kapusty. Do tej właśnie kategorii należą placki z ziemniaków i jabłek. Jest to słodki deser przypominający w smaku drożdżowe racuchy, który przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i startych jabłek. Masę formuje się w niewielkie placuszki, które panieruje się

Trzeci talerz
Przepis na tradycyjne kluski śląskie 77

sprawdzony przepis na tradycyjne kluski śląskie, które idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych z różnorakimi sosami, lub jako samodzielne danie okraszone skwarkami.   Kluski śląskie – składniki: 1kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) 1 jajko Sól Kluski śląskie – Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków, bądź przepuszczamy przez maszynkę na sitku o najdrobniejszych oczkach. Ziemniaki przekładamy do miski z płaskim dnem, dociskamy równomiernie tak  aby z wierzchu powstała płaska powierzchnie następnie dzielimy na 4 równe części i wyciągamy jedną część ziemniaków na bok. W puste miejsce po jednej części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ja z reguły nasypuję mąki

Księga-Smaku
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka 94

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem ze startych(...)surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione. Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych w Nawsiu

Trzeci talerz
Gniazda z mięsa mielonego z pieczarkami i serem 329

pokażę Wam mój przepis na gniazda pieczone w piekarniku z pieczarkami i serem żółtym. Takie gniazdka wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Jeśli upieczemy je wraz z ziemniakami to mamy błyskawiczny, bardzo smaczny obiad w kilka chwil. A czas pieczenia możemy wykorzystać na przygotowanie ulubionej surówki. Polecam :) Składniki - 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej(...)serem żółtym i wkładam jeszcze do piekarnika na 10 minut, aż ser się rozpuści.  Jeśli chcecie tak jak ja przygotować to danie z pieczonymi ziemniaczkami należy poukładać surowe ziemniaki wokół mięsa i piec od samego początku do końca razem. Wszystko będzie gotowe w jednym czasie :) Poniżej podam link do mojego przepisu na pieczone ziemniaki  ( wystarczy kliknąć )  Pyszne

Kuchnia z widokiem na ogród
ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Z KUKURYDZĄ I GROSZKIEM 85

dodatków. Śledzie po chłopsku z kukurydzą i groszkiem bo o nich mowa to sycąca, pełna smaku potrawa. Śledzie po chłopsku czyli mnóstwo warzyw i witamin, w towarzystwie jajek i ziemniaków, zamkniętych w czubatej łyżce jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu / który notabene można całkiem pominąć /. INNE PYSZNE SAŁATKI I/LUB PRZYSTAWKI TU NA BLOGU:   SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA     CARPACCIO(...)groszkiem: – Aromatyczne i pyszne – Idealne o każdej porze dnia – Sycące, pełne smaku – Pyszna i zdrowa – Łączą idealnie wszystkie smaki ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki małe 4 sztuki – Kukurydza mała puszka – Groszek mrożony – kubek – Płaty śledziowe w oleju – 3 sztuki – Cebula – Cebula dymka wraz ze szczypiorkiem – Ogórki kiszone – 2 sztuki – Jajka – 2 sztuki – Koperek siekany

globuskulinarny
SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA 68

Śledź, ziemniak, ogórek i tyle. I to w zupełności wystarczy. Sałatka ziemniaczano śledziowa z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulką to klasyczny, podstawowy przepis na to danie. Sałatka ziemniaczano śledziowa w tym wydaniu, łączy znakomicie wszystkie smaki, zdrowe kiszonki, nieco słone śledzie, pyszne ziemniaki, pikantność zarówno czerwonej cebuli jak świeżo mielonego pieprzu oraz delikatny smak majonezu. Smaczna, zdrowa tradycja. INNE PYSZNE(...)CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ   Sałatka ziemniaczano śledziowa: – Smaczna, zdrowa tradycja – Idealna sałatka nie tylko od święta – Śledź, ziemniak, ogórek i tyle – Przepis klasyczny, podstawowy – Zdrowe kiszonki, nieco słone śledzie, pyszne ziemniaki ILOŚĆ PORCJI: 3-4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki – 6 sztuk – Płaty śledziowe w oleju

globuskulinarny
Kluski śląskie - kulinarny recycling 66

końca zajmuje się mój mąż. Sam robi potrzebne zakupy, sam gotuje, nawet makaron robi. Wspaniały zresztą.  Moja rola to rozbicie kotletów i ich panierowanie oraz mizeria i obranie ziemniaków. Już smażenie i dopieszczenie puree zostawiam najlepszemu z mężów. Taki jadłospis niedzielny jest obecny na wielu polskich stołach. Nie inaczej było w moim rodzinnym domu. Często takich obiadowych ziemniaków(...)jest bowiem wielkim amatorem kartofli i trzeba je przed nim chować, jeśli mają z nich powstać inne dania.  Dziś na myśli mam kluski śląskie, ale z pozostałych gotowanych ziemniaków można zrobić wiele fajnych potraw. Choćby ruskie pierogi, zapiekanki, smażone placki czy knedle. Jak z wieloma tradycyjnymi daniami w każdej rodzinie można robić kluski śląskie nieco odmiennie, ale chyba raczej

I tu będę miała takie te
Placki ziemniaczane z dodatkiem pęczaku z gulaszem 112

Łatwe Liczba porcji : 2   Placki ziemniaczane zna każdy i chyba każdy lubi, bo są smaczne i proste do przygotowania. Przepisów na placki ziemniaczane jest sporo: w jednych występują ziemniaki tartę surowe i ugniecione gotowane, inni dodają mąkę pszenną, inni ziemniaczaną, jeszcze inni dosypują proszek do pieczenia. My od pewnego czasu kombinowaliśmy z przepisem na placki ziemniaczane. Naszym zdaniem zrobione(...)samych ziemniaków po prostu smakują jak smażone ziemniaki z cebulą, z dodatkiem mąki zmieniają się w racuszki ziemniaczane i są smaczne, ale dodatek mąki niespecjalnie nam pasuje. Próbowaliśmy zastąpić ją kaszą gryczaną, jednak nawet niepalone dominuje placki ziemniaczane swoim aromatem. Orkisz daje radę, tylko że placki ciemnieją. Najlepszy jest pęczak. Ugotowany na miękko (potrzebuje na to pół godziny gotowania

Niedzielny kucharz
Makaron ze szpinakiem i ziemniakiem 96

Makaron ze szpinakiem i ziemniakiem to moja propozycja na pyszny i sycący obiad. Idealne na trudne czasy, kiedy musimy oszczędnie gospodarować jedzeniem lub pieniędzmi. Kiedy mamy mało w lodówce, brak czasu na zakupy a jeść się chce. Kiedy zaczynamy uczyć się gotować – kilka prostych składników, które możemy w przyszłości wzbogacać i urozmaicać. Danie dla studenta. Danie dla dzieci(...)mniej składników tym chętniej jedzą. Dodawanie ziemniaka drobno pokrojonego do wody w której będzie się gotował makaron to włoski sposób, dzięki temu danie jest bardziej kremowe i bogatsze w smaku. Ten makaron jest mega prosty do przygotowania i tani, ale warto wzbogacić całość dania w wartości odżywcze i podać go jeszcze z surówką. Ja podałam go z bardzo prostymi, tanimi

Dorota Smakuje
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 80

votes ) Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku Pyszne, mega chrupiące, aromatyczne i banalnie proste do przyrządzenia. Jedyny haczyk w tym przepisie to tłuszcz, powinien być kaczy lub gęsi. Inaczej ziemniaki nie będą miały swojego charakterystycznego smaczku i chrupkości. To znaczy, będą chrupiące, nawet jeśli użyjesz smalcu wieprzowego, tylko inaczej, mniej spektakularnie.. No i zmieni się smak, jednak tłuszcz ptactwa wodnego(...)odmienny aromat od naszej chlewikowej „blondyny” Olej całkowicie nie nadaje się do tej potrawy. Nie da się za jego pomocą uzyskać charakterystycznej faktury, ani smaku…a ziemniaki będą przypominać frytki, a nie angielskie opiekańce . Cóż.. to chyba tyle w temacie wstępu składniki : 9-10 małych, ziemniaków w typie B lub C ( czyli ogólnoużytkowe lub lekko mączyste

Ogrodnik w podróży
Pyzy z mięsem 106

sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu. Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu. koło 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)masło do polania klusek Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach. Przekładamy na sito i umieszczamy nad garnkiem lub miską. Odciskamy nadmiar płynów. Surowe

Smaki Na Talerzu
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków 94

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków przygotowałam ostatnio na obiad bez mięsa. Bardzo lubię warzywne dania. Staramy się jeść takich jak najwięcej. Przy ich przygotowaniu pomagała mi córka, ,która w te wakacje ma ambitny plan by uczyć się gotować i stwierdziła, że są bardzo proste do zrobienia. Wyszła nam niezła góra tych placków, którą to z powodzeniem zjadaliśmy przez dwa kolejne(...)Koniecznie posypane odrobiną tego niezdrowego, ordynarnego, białego cukru W sezonie letnim lubię robić placki z cukinii , w sezonie jesienno – zimowym ziemniaczane. Wyszły pyszne! PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Składniki na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków: 1 kg ziemniaków młodych 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki

Dorota Smakuje
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1130

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków  Dziś zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków - brzmi dziwnie? Za to smakuje rewelacyjnie! Jeśli kiedykolwiek piekliście chleb ziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą(...)skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny , przygotowany wieczorem i wyrastający w lodówce przez noc - będzie gotowy do upieczenia rano. Może też wyrastać tradycyjnie w ciepłym

Lekcje w kuchni