dani, smaczne i sycące. Często przygotowuje ja na dwa dni. Świetnie smakuje odgrzewana. Naprawdę jest to rewelacyjny obiad z mielonego mięsa. SKŁADNIKI: 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO 1 KG ZIEMNIAKÓW 50 G MASŁA 1/2 SZKLANKI ZIEMNIAKÓW 3 – 4 MARCHEWKI POKROJONE W KOSTKĘ 1 DUŻA CEBULA POKROJONA W KOSTKĘ 2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO POKROJONEGO W PLASTERKI 2 STARTE ZĄBKI CZOSNKU(...)SOSU PONIŻEJ PODAJE SKŁADNIKI ZAMIENNE: 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻECZKA CUKRU 1 – 2 ŁYŻECZKI OSTREGO SOSU, NP.: TABASCO ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ZIEMNIAKI OBRAĆ I UGOTOWAĆ Z DODATKIEM SOLI. DO UGOTOWANYCH I ODLANYCH ZIEMNIAKÓW DODAĆ MASŁO I MLEKO I DOBRZE JE UBIĆ, NA KREMOWA MASĘ. GOTOWE PUREE ODSTAWIĆ NA BOK I PRZYGOTOWAĆ MIĘSO
Pani M - kuchnia smakowitaKażda niemiecka gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na Kartoffelsalat. Ten prosty, tradycyjny i smaczny przepis dostałam podczas podróży do Bawarii. Ziemniaki zostały przywiezione na nasz kontynent przez żeglarzy, odkrywców Ameryki w końcu XVI wieku. Jednak początkowo arystokracja ignorowała rosnące pod ziemią bulwy. Trudno sobie nawet wyobrazić, że niegdyś elegantki przypinały sobie do gorsetów… kwiaty ziemniaka. W XVIII wieku(...)Fryderyk II Wielki w trosce o dobro Saksonii uznał, że ziemniak to bardzo pożywna i wydajna roślina, więc nie zamierza czekać, aż ludzie przekonają się do jego uprawy, tylko załatwi sprawę siłowo. Wprowadził za więc odgórne zarządzenie – od tej chwili we wszystkich prowincjach Prus należało uprawiać kartofle na określonym areale. Hodowlę ziemniaków na terenie Prus kontrolowali
smakowitehistorie.comKażda niemiecka gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na Kartoffelsalat. Ten prosty, tradycyjny i smaczny przepis dostałam podczas podróży do Bawarii. Ziemniaki zostały przywiezione na nasz kontynent przez żeglarzy, odkrywców Ameryki w końcu XVI wieku. Jednak początkowo arystokracja ignorowała rosnące pod ziemią bulwy. Trudno sobie nawet wyobrazić, że niegdyś elegantki przypinały sobie do gorsetów… kwiaty ziemniaka. W XVIII wieku(...)Fryderyk II Wielki w trosce o dobro Saksonii uznał, że ziemniak to bardzo pożywna i wydajna roślina, więc nie zamierza czekać, aż ludzie przekonają się do jego uprawy, tylko załatwi sprawę siłowo. Wprowadził za więc odgórne zarządzenie – od tej chwili we wszystkich prowincjach Prus należało uprawiać kartofle na określonym areale. Hodowlę ziemniaków na terenie Prus kontrolowali
smakowitehistorie.comPlacuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Niekiedy małe, niepozorne detale stają się cechą charakterystyczną lokalnej kuchni, odróżniającą ją od innych. Szczypta sproszkowanej czerwonej papryki w farszu do pierogów to zwyczaj typowy dla okolic Rokietnicy w powiecie jarosławskim. Ten sam farsz z papryką używany jest również w innym regionalnym daniu. Są to placuszki z ziemniakami, które w smaku przypominają nieco wytrawne racuchy(...)tyle że nadziewane pierogowym farszem. Przepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję. Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego
Trzeci talerzformie większych klusek wyglądających jak szare kartacze, ale bez nadzienia. Przynajmniej ja spotkałam się z takimi wersjami. Kluski szare zwane też żelaznymi to kluski z surowych tartych ziemniaków. Podaje się je np. z cebulką i ze skwarkami. Ja po latach postanowiłam odtworzyć potrawę, którą pamiętam z lat dziecinnych. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g surowych ziemniaków(...)jajko ok. 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Surowe ziemniaki obrałam ze skórki, opłukałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam je z nadmiaru soku. Odlanej wody nie wylewałam, tylko odstawiłam ją, aby się odstała i na jej dnie zebrała się skrobia ziemniaczana. Wtedy wodę z wierzchu zlałam
Waniliowe Improwizacjeprzepis jest najlepszym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych receptur, oryginalnych składników czy długiego czasu spędzonego w kuchni żeby stworzyć coś pysznego. Bohaterem dzisiejszego wpisu są proste, pospolite ziemniaki. Potraktowane w odpowiedni sposób mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu lub nawet daniem samym w sobie. Najlepiej smakują na ciepło zaraz o przygotowaniu. Ale zdradzę Wam ciekawostkę - ostudzone ziemniaki(...)działa na nasze jelita na prebiotyk. Oznacza to, że jest to świetna pożywka dla naszych dobrych bakterii jelitowych, wspomaga ich wzrost i namnażanie. Jeśli więc następnym razem zostaną Wam ziemniaki z obiadu to spójrzcie na nie nieco łagodniej i dajcie im drugą szansę ;) PIECZONE ZIEMNIACZKI Z ZIELONYM PESTO Kilka małych ziemniaków z delikatną skórką Oliwa Pieprz, sól Szklanka zielonego groszku
HealthyCreationsCześć! Zrobiłam babkę ziemniaczaną. Wykorzystałam tym samym kawałek kiełbasy i boczku, które leżakowały w lodówce. Bardzo smaczna przekąska, więc polecam Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 1 jajko jeśli większe albo 2 jajka małe * 1 łyżka mąki pszennej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku wędzonego * 1 laska kiełbasy * duża cebula * 3 ząbki czosnku(...)Ziemniaki starłam na maszynce ( konsystencja jak po starciu ziemniaków na tarce z drobnymi oczkami). Odstawiłam je na chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno. Odlałam sok z miski, w której trzymałam starte ziemniaki. Na spodzie miski pozostała skrobia ziemniaczana, dodałam ją do startych ziemniaków. Boczek i kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę
Pieprzyć z FantazjąCześć! To jest moje podanie tak popularnych kartaczy. Wszystko co z ziemniakiem jest związane uwielbiam a taki obiad to niebo w gębie! Z tych składników wyszło mi 12 sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu(...)duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam za pomocą maszynki. Jeśli ktoś chce zetrzeć ręcznie to niech to zrobi na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na ścierkę i odcisnęłam z nich sok aż zrobiły się suche. Odciskałam
Pieprzyć z FantazjąPuszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. Pomysł na deser z ziemniaków Ziemniaki raczej nie kojarzą się z deserem, mimo że można z nich zrobić mnóstwo dań na słodko, żeby wymienić tylko knedle. Albo naleśniki! Możliwe, że jeszcze ich nie próbowaliście, może(...)dwugwiazdkowy szef kuchni z londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, od którego ściągnęliśmy przepis. Naleśniki z resztek Piękne w tych naleśnikach jest to, że można je zrobić z ziemniaków jakie zostały z wczorajszego obiadu. Jeśli w niedzielę nie zjedliście wszystkich przygotowanych ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe. Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu
Niedzielny kucharzCześć! To jest moje podanie tak popularnych kartaczy. Wszystko co z ziemniakiem jest związane uwielbiam a taki obiad to niebo w gębie! Z tych składników wyszło mi 12 sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu(...)duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam za pomocą maszynki. Jeśli ktoś chce zetrzeć ręcznie to niech to zrobi na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na ścierkę i odcisnęłam z nich sok aż zrobiły się suche. Odciskałam
Pieprzyć z Fantazjąobiad to i ziemniaki, ryż czy też kasze plus jakiś mięsny dodatek. Najczęściej podajemy ziemniaki z wody, lecz czasami nachodzi nas ochota na coś innego, bo ileż to można jeść gotowane, potłuczone ziemniaki. Oboje uwielbiamy pieczone ziemniaki, lecz nie robimy ich zbyt często ze względu na czas przygotowania. Mimo wszystko zapraszam Was do zapoznania się z moim przepisem na taki(...)dodatek do mięska. Wstawiamy wodę w garnku, dodajemy łyżkę soli (w zależności od wielkości garnka). W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik. Obieramy ziemniaki, kroimy na małe kawałki. Gdy woda będzie się gotowała wsypujemy ziemniaki i gotujemy ok.5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki z wody. W misce mieszamy przyprawy z łyżką oleju lub oliwy (przyprawy według upodobania). Ziemniaki mieszamy
My World by Dagmara Rekzapiekanki i ciepełko z piekarnika,. Polecamy Wam przepisy na najlepsze zapiekanki z naszego bloga. Wszystkie są łatwe, szybkie i pyszne. Spróbujcie a sami się przekonacie. Kugel- zapiekanka z tartych ziemniaków Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Zobacz przepis(...)Fritatta z pęczaku z haloumi i salami Frittatę zazwyczaj robi się z ziemniaków i jajek, ale frittata z pęczakiem w niczym jej nie ustępuje, a jest na dodatek zdrowsza i dużo lżejsza. Zobacz przepis Pizza pasta Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę ingrediencji mżna jednak dowolnie poszerzać o ulubionien warzywa
Niedzielny kucharzrumienienie skórki z glazurą na bazie miodu, soku z cytryny, odrobiny tłuszczu wytopionego podczas pieczenia i płatków chili. A najlepsze z tego wszystkiego były jabłka wachlarzyki, pieczone wraz z ziemniakami obok kaczki. Ziemniaki można piec od razu surowe, lecz ja zawsze wcześniej je podgotowuję, tym razem ugotowałam je na parze a później tylko zarumieniłam obok kaczki. Z wierzchu przyjemnie chrupiące(...)wadze 2-2,5 kg sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, płatki chili Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki tłuszczu wypieczonego z kaczki sok z połowy cytryny płatki chili Dodatkowo: ziemniaki 2 jabłka tymianek Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką mieloną, płatkami chili i majerankiem z zewnątrz i od wewnątrz. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, piersią
Kocham..lubię..gotuję..Lekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Bajecznie prosta do zrobienia. Wystarczy kilka młodych ziemnaków, kawałem salami, garśc rukoli i oliwa. Czas : do 30 minut Poziom trudności: Super proste Liczba porcji: 2 Skład sałatki z ziemniaków jets dośc dowolny. Można zrezygnować z salami i zastąpić je kawałkami mozzarelli Co jest najważniejsze w sałatce? Składniki(...)aromatu. Najlepsze są najprostsze dresingi. Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą. Czasem warto nieco wzbogacić skład. Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Jest kwaskowy, słodkawy, lekko pikantny. Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku. Zachęcamy Was także do robienia winegretów naszym sposobem
Niedzielny kucharz