ziemniaki - 38421 przepisów (strona:68/2562)

Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 82

moja ulubiona zupa! Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie a z drugiej sycące. Taka jest też właśnie prezentowana zupa porowa. Dodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta. Często gdy zostaje nam rosół z poprzedniego(...)pora i szynki. Niezwykłe połączenie smaków! Składniki: 400 g pora 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki 0,5 średniego selera korzeniowego 1600 ml bulionu 500 g ziemniaków 110 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g szynki w grubych plastrach sól i pieprz do smaku DODATKOWO DO PODANIA 2 łyżki posiekanej natki pietruszki groszek

ProstePesto.pl
Pieczone frytki z fioletowych ziemniaków 101

Pomysł na danie, w której główną rolę grają ziemniaki truflowe - pieczone frytki z fioletowych  ziemniaków. Takich frytek nie trzeba smażyć na głębokim tłuszczu. Wystarczy surowe ziemniaki namoczyć w zimnej wodzie z niewielką ilością cukru. Następnie surowe frytki wysuszyć, przyprawić i polać oliwą z oliwek. Uwierzcie mi na słowo, że dziecko z chęcią spróbuje smerfowych frytek.  Składniki(...)porcje: 5-6 fioletowych ziemniaków zimna woda  1 łyżka zwykłego cukru słodka papryka ewentualnie sól 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Przyprawianie frytek i ich wygląd przed pieczeniem Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Frytki przesypać do miski. Zalać zimną wodą, co najmniej do wysokości pokrojonych ziemniaków. Wsypać cukier i wymieszać. Ziemniaki pozostawić w wodzie

Ugotować
Kotlety ruskie / Polish Potato and Cheese Patties 85

Kotlety ruskie   Dziś przepis na kotlety ruskie , czyli wegetariańskie kotlety z gotowanych ziemniaków i sera (twarogu). Jeśli przepadacie za pierogami ruskimi, takie kotleciki bez mięsa powinny Wam bardzo posmakować:) Kotlety ruskie przygotowuje się niesamowicie prosto i szybko. Do ich przyrządzenia możecie użyć ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotowanych w mundurkach. Tak naprawdę nie potrzeba do nich przepisu(...)zawsze łączę składniki ,,na oko" - proporcje sera do ziemniaków zależą od tego, jaki farsz preferujecie. Kotlety ruskie są pyszne dzięki chrupiącej panierce. Jeśli nie przepadacie za smażeniem, możecie upiec je w piekarniku, chociaż to już nie będzie to samo:) Kotlety z ziemniaków i sera świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż są też smaczne same, w towarzystwie surówek

Lekcje w kuchni
Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem 73

Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej. Składniki: HALUSZKI 500 g surowych ziemniaków 120 g mąki pszennej typ 550 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO 150 g boczku parzonego 50 ml mleka 130 g bryndzy 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 % garść posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Surowe(...)obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po starciu ziemniaków wymieszaj je z potrzebną ilością mąki – 120 g i dodaj 1/3 łyżeczki soli. Z masy wyrób jednolite, lepkie ciasto i uformuj z niego dużą kulę. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1/3 łyżeczki soli. Gotowanie klusek podziel na 2 tury, gdyż zbyt duża ilość gotowanych haluszków

ProstePesto.pl
Faszerowane ziemniaki 75

Weekend zapowiada nam się grillowo, dlatego zapraszam Was na faszerowane ziemniaki, które możecie zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Mimo wszystko pogodnego i słonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faszerowane ziemniaki Składniki 4 duże ziemniaki 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki śmietany 22 % 1 łyżka bułki tartej 40 g startego parmezanu(...)łyżeczki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy, obieramy, odkrawamy wierzch i dokładnie wydrążamy łyżką zostawiając ścianki o grubości około pół centymetra. Cebulę smażymy na łyżce masła delikatnie ją rumieniąc. Odkładamy na miseczkę. Na pozostałym maśle rumienimy pieczarki, a później dokładamy połowę wydrążonych

To co lubię - gotuję i polecam
Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz z wyspą. 83

Barszcz czerwony z ziemniakami. U mnie w domu rodzinnym potocznie nazywany barszcz z wyspą. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, kiedyś za nim przepadałam. Przyznam się, że nie jadłam go w takiej wersji ładnych parę lat. Dla wielu z Was taka forma podania barszczu pewnie będzie sporym zaskoczeniem, ale spróbujcie chociaż raz. Ziemniaki też można podać osobno np. z jajkiem sadzonym(...)barszczu można również dodać jajko ugotowane na twardo. W mojej wersji wegetariańskiej ziemniaki są okraszone cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony z ziemniakami – barszcz z wyspą. Składniki 1-2 kg buraków 4 ziela angielskie 1 liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml śmietanki słodkiej 30 % Dodatkowo

To co lubię - gotuję i polecam
Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą 101

Okrągłe cukinie faszerowane nadzieniem innym niż inne, bo z kaszą, ziemniakami, kapustą i mielonym mięsem. Sycące i jednocześnie zdrowe danie, w którym królują warzywa i kasza. To danie kojarzy mi się już z nieco jesiennym menu. Koniec lata jest równoznaczny z sezonem na cukinie. Później do już tylko dynie i dyniowe przysmaki, a co za tym idzie – jesienna aura(...)/faszerowana-cukinia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/faszerowana-cukinia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/faszerowana-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Okr\u0105g\u0142e cukinie nadziewamy mi\u0119sem mielonym, kasz\u0105 p\u0119czak, ziemniakami i warzywami. Pieczone w piekarniku tworz\u0105 syc\u0105ce kocio\u0142ki.","keywords":["cukinia","kapusta","kasza","mi\u0119so mielone","papryka","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
Zapiekanka ziemniaczana 78

zrobić dziś na obiad ? W lodówce pustki, składników do przygotowania obiadu jest niewiele, to nic nie szkodzi dziś mam na to radę. Do przygotowania tego dania wystarczą ziemniaki, jajka, cebula, kozi ser, zielony pieprz i opcjonalnie fileciki anchois. Przygotowanie zapiekanki trwa dosłownie chwilkę, a obiad jest naprawdę pierwsza klasa! Dość istotną rolę odgrywa tutaj kozi ser , który nadaje całości wspaniałego(...)Zapiekanka ziemniaczana .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem koziego sera i zielonego pieprzu. Course Obiad Cuisine Italian Keyword kozi ser, ziemniaki Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 600 g ziemniaków 100 g sera koziego typu rolada 50 g sera koziego

SprawdzonaKuchnia.pl
Gnocchi z dynią 78

Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania ich będą potrzebne odpowiednie ziemniaki. Najlepiej żebyście, kupili odmianę mączystą o dużej zawartości skrobi. Idealnie ziemniaki na gnocchi powinny być ugotowane lub upieczone w mundurkach. Po lekkim przestudzeniu musicie szybko obrać je ze skórki, przecisnąć(...)przez praskę, a następnie połączcie z pozostałymi składnikami. Poza ziemniakami będziemy potrzebować odrobinę puree z pieczonej dyni, świeże listki szałwii, parmezan i gałkę muszkatołową. Wszystkie te aromatyczne dodatki sprawią, że kluski będą bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Gnocchi z dynią podaję z klarowanym masłem i chrupiącymi listkami szałwii, osobiście uwielbiam odgrzewane na patelni, lekko przypieczone. Do klusek można, zamiast

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczone młode ziemniaki jak z ogniska 560

Jestem ciekawa ilu z Was zna prawdziwy smak ziemniaka pieczonego w ognisku? Byłam pewna, że ten smak jest nie do odtworzenia. Jednak po spróbowaniu przepisu, który od dłuższego czasu krąży w internecie stwierdziłam, że to jest to! Młode ziemniaczki uwielbiam w każdej postaci, gotowane, miażdżone, z grilla, czy na szaszłyku, ale te na wzór pieczonych w ognisku to istna petarda(...)porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 207kcal, B: 5,5g, T: 0,3g, W: 48,2g. Polecam spróbować innych ziemniaczanych propozycji: – pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki – odtłuszczone frytki z ziemniaków – ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem Składniki: – 1kg młodych

Be Fit Be Strong
Zapiekanka Po Nelsońsku 90

zawiera mięsa ani jajek więc na pewno spodoba się wielu osobom, a żeby było jeszcze zdrowiej możemy podać ją ze swoją ulubioną surówką. Składniki na 3 osoby: 800 g ziemniaków 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szkl bulionu warzywnego   Vegeta Natur   (może być z kostki)   1/2 szkl kwaśnej śmietany 18 % 1 i 1/2 łyżki(...)mąki pszennej 100 g sera startego 1-2 łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem sól, pieprz, kurkuma  olej do smażenia 1 łyżeczka masła 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 20-25 minut. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki. 3. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz

Gotowanie...to proste !
Frytki belgijskie z piekarnika 82

Mąż, który mógłby frytki jeść codziennie, wcale nie narzekał na to połączenie, gdyż okazało się całkiem smaczne. Składniki na frytki belgijskie z piekarnika (2 porcje): 6-7 średniej wielkości ziemniaków łyżka cukru 2 łyżki oleju sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski o grubości jaką lubimy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody z dodatkiem cukru. Na wrzącą(...)wodę wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy na średnim ogniu przez pięć minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Frytki skrapiamy olejem i mieszamy je delikatnie, aby go dokładnie rozprowadzić. Przekładamy je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy tak, aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Blaszkę

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane puree z ziemniaków 67

Ziemniaki są najczęstszym dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Mogą być podawane z wody, jako puree, tłuczone, podsmażane lub pieczone. W dzisiejszym przepisie proponujemy połączenie dwóch wariantów i przygotowanie zapiekanki z puree z ziemniaków , co z pewnością nieco odmieni nasz codzienny posiłek, a także przypadnie do gustu wszystkim go jedzącym. Tak podane ziemniaki wzbogacone są gałką muszkatołową i zapieczone pod kołderką(...)jajek i śmietany. Pyszne i proste. Składniki na zapiekane puree z ziemniaków 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego posiekany koperek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pognieść tłuczkiem

niecodziennikpary
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 78

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia(...)ziemniakami, rozmarynem i czosnkiem 300 g ugotowanych ziemniaków 300-400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 650 g mąki pszennej 20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy oliwa do posmarowania wierzchu focacci 2-3 łyżki suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku ( u mnie mrożony ) sól morska (użyłam wędzonej soli w płatkach) Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać

Kuchnia na wzgórzu
RÖSTI Z BOCZKIEM - SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY 117

wracałam do tego przepisu, dlatego pomyślałam, że najwyższa pora podzielić się nim również z Wami na Blogu... ❤ Oryginalnie Szwajcarzy przygotowują rösti na dwa sposoby - z gotowanych lub z surowych ziemniaków. Ja uwielbiam obie wersje, ale dziś mam dla Was tą z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem chrupiącego boczku i złocistej cebulki. Trzy główne składniki wystarczą, by wyczarować na talerzu genialne, sycące(...)pewno nie jest przepis dla Was, ale myślę, że dla takiego jednego, "maleńkiego" rösti możecie raz zrobić odstępstwo od Waszej diety i zafundować sobie prawdziwą, swojską wyżerkę 😉 W końcu ziemniaki, boczek i cebula to trio absolutnie doskonałe! 👌😋 SKŁADNIKI: 850 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 duża cebula 100 g boczku 1,5 łyżki mleka sól do gotowania

Słodko-Słony Świat Ilony