ziemniaki - 38421 przepisów (strona:64/2562)

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 237

nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Gołąbki ziemniaczane to podkarpacki specjał. Można się nimi zajadać od północy po południe regionu. Nadzienie tych gołąbków stanowi farsz z utartych ziemniaków, często z dodatkiem ziemniaków gotowanych. W farszu są również jajka, podsmażona na tłuszczu cebulka, a czasem także skwarki. Doprawiane są solą i pieprzem, ale w niektórych domach do farszu dodaje się(...)konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi z południa Podkarpacia, z Beskidu

Trzeci talerz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamel 158

idealnie, nie jest sucha ani mdła w smaku. Wbrew pozorom nie ma dodatku śmietany ani żółtego sera. Szczerze polecam :) Składniki na porcje dla 4-5 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 4 podłużne pomidory 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 pora (biała część(...)selera 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry. Cebulę obrać i przekroić na pół. Jedną część pokroić w piórka, a drugą w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych

Ugotować
Sałatki ziemniaczane 135

wstępie kilka rad praktycznych na temat ziemniaków. Cenione są za walory odżywcze, jak i za możliwość różnorodnego wykorzystania. Mają opinie potrawy tuczącej, ale tak naprawdę w 100 g ziemniaka jest zaledwie 70-85 kalorii. Zwierają dużo węglowodanów w postaci skrobi. Białko w nich zawarte należy do najbardziej wartościowych białek roślinnych. Po za tym zawierają: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan(...)miedź, cynk, ołów, jod oraz witaminę C. Ziemniaki posiadają również właściwości odkwaszające. Podczas długiego gotowania te cenne wartości odżywcze są wypłukiwane, dlatego zaleca się zalewać ziemniaki gorącą wodą, a jeszcze lepiej gotować w skórce i na parze. Pamiętajmy, że pod wpływem światła w ziemniakach zwiększa się ilość  szkodliwej solaniny. Objawia się zielonym zabarwieniem. Może powodować bóle głowy, wymioty oraz

Kulinarne przemyslenia
Pieczone ziemniaki z pieczarkami 119

Kontynuując tydzień z ziemniakiem, proponuję je dziś w formie pieczonej. Ale za nim przejdę do  przepisu, kilka informacji z pochodzenia ziemniaka. W XVII i XVIII wieku ziemniaki zaczęto uprawiać w Europie Środkowej i Wschodniej. W Polsce pokazały się po raz pierwszy w XVII wieku. Jan III Sobieski przysłał je swojej ukochanej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów(...)Wiedniu, ale w Wilanowie zostały przyjęte chłodno. Ogrodnik królewski zaczął je uprawiać  w swoim ogrodzie i zaopatrywać magnackich snobów.  Polacy woleli kasze i kluchy od ziemniaków, ale pod koniec panowania Augusta III zaczęto je uprawiać w Koronie, na Litwie  i na Rusi, a za Stanisława Augusta już pędzono z nich wódkę. Naprawdę popularne

Kulinarne przemyslenia
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 202

Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem kompletnie się nie przyjęło w moim warszawskim domu. Ja od dzieciństwa ćwiczyłam dobieranie ziemniaków i barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)  Barszcz w tym wydaniu jest lekko(...)słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj

Codziennik Kuchenny
Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika 177

Zapraszam na troszkę inną odsłonę ziemniaków , oto ziemniaki z czosnkiem i odrobiną ziół , bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do obiadu , na spotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 3 osób) 1 kg ziemniaków  2 ząbki czosnku  sól himalajska  pieprz czarny   2 łyżeczki papryki słodkiej  1 duża cebula czosnkowa  2 gałązki(...)natki pietruszki  Wykonanie  Ziemniaki obieram i dokładnie myjemy , następnie wszystkie ziemniaki kroję w ćwiartki , kiedy ziemniaki mamy pokrojone , dodaję obrany czosnek i przeciśnięty przez praskę , następnie cebulę pokrojoną w piórka .  Doprawiamy nasze ziemniaki przyprawami i posiekana natką pietruszki , wszytko mieszamy i na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy nasze ziemniaki około 5 minut , ciągle mieszając . Kiedy mamy

Mój Smak
Kulki ziemniaczane 680

Rewelacyjne kuleczki ziemniaczane, trochę z nimi pracy, ale naprawdę warto. Są pyszne Ta porcja powinna wystarczyć dla 4 osób. Ziemniaki oskrobać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i ugnieść na papkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić, żeby przestygły. Wyrównać powierzchnię ziemniaków, lekko przygnieść. na powierzchni ziemniaków narysować krzyż i wyciągnąć 1/4 masy ziemniaczanej. W miejsce gdzie jest pusto(...)wsypać mąkę ziemniaczaną. Do tej samej wysokości co są ziemniaki. Wymieszać dokładnie dodać jajka i znowu wymieszać. Łyżeczką nabierać ziemniaków i formować równe kuleczki. Obtoczyć kulki ziemniaczane w jajku, bułce tartej, znowu w jaku i bułce tartej. Olej rozgrzać, włożyć jedną kulkę jak olej skwierczy to znaczy że jest wystarczająco gorący. Wrzucić kuleczki do oleju i smażyć, aż nabiorą złotego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 481

jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około(...)łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję składniki

Uwaga Babcia Gotuje
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 134

jogurtu naturalnego i harissy, a do tego bób podsmażony na oliwie z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny. Dwa proste przepisy, które możecie stosować razem lub osobno. Pomysł, aby ziemniaki podać z sosem z jogurtu naturalnego i harissy podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym, podobno wywodzi się z kuchni arabskiej. To tylko trzy składniki, a uwierzcie mi - zwykłe ziemniaki przemieniają się(...)zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem - Przepis Składniki / na 4 porcje: 1 kg bobu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 220

makaronem. Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 kulka mozarelli kilka średnich ziemniaków sól pieprz czosnek papryka tymianek rozmaryn oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli wykorzystujemy stare ziemniaki(...)wówczas należy obrać je ze skórki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty. Zblanszowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy chwili do wyschnięcia. Pierś kurczaka przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Posypujemy je wewnątrz solą i pieprzem oraz kilkoma igiełkami rozmarynu. W każdą kieszonkę wkładamy kilka plasterków pomidora i mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy

Jacob Tastes
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe. 566

nasze ziemniaki były smaczne i zdrowe musimy pamiętać o następujących wskazówkach : Po pierwsze : zawsze wyrzucamy ziemniaki zielone i te które kiełkują, zawierają one szkodliwą substancję solaninę. Po drugie : przed obraniem ziemniaki dokładnie myjemy, używając do tego miękkiej szczoteczki. Po trzecie : Ziemniaki obieramy cieniutko, bo to pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Po czwarte : obrane, opłukane i pokrojone(...)jednakowe kawałki ziemniaki wrzucamy na wrzącą wodę, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni ziemniaka i nie pozwoliła na wypłukanie najwartościowszych składników.Podczas gotowanie możemy wlać do ziemniaków szklankę świeżego mleka, dodać łyżkę masła, oraz pokrojoną cebulę. Możemy także dodać trochę kminku. Kminek poprawia trawienie. Ziemniaki solimy gdy zaczynają mięknąć. Tak ugotowane ziemniaki są już omaszczone, pachnące, a co najważniejsze

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaki pieczone z czosnkiem wg Aleex 134

siły na gotowanie dla chłopaków (mamuś – wielkie dzięki, kochana). Ale z każdym dniem będzie lepiej. Musi być i już. A dzisiaj podzielę się z wami przepisem, który wykorzystałam ostatnio. Ziemniaki pieczone z czosnkiem są pysznym dodatkiem do różnych dań. Można je podawać z mięsem, pieczenią, bitkami i sosem. Świetnie smakują również z grzybami lub sosem pieczarkowym. To dobry sposób(...)wykorzystanie jesiennych ziemniaków, które, przechowywane w piwnicach, sporo straciły na smaku. Polecam. Składniki: • dowolna ilość ziemniaków • 1 główka czosnku • oliwa czosnkowa • przyprawa do ziemniaków • sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze talarki i zalać zimną wodą. 2. Wstawić na gaz i gotować w osolonej wodzie (od momentu wrzenia wody) 7 -8 minut. 3. Ziemniaki odcedzić, talarki przełożyć

W mojej kuchni
Bataty – słodkie ziemniaki 206

Bataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z grupy B oraz średni indeks glikemiczny sprawiają, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryku Środkowej. Istnieje około 400 odmian batatów. Różnią się one zarówno kolorem skórki(...)rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty stanowią bardzo dobre źródło energii. W głównej mierze wynika to ze zgromadzonych węglowodanów. Słodkie ziemniaki zawierają również polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, co wpływa na walkę z czasem, oraz na szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm. Dodatkowo bataty zawierają ok. 50% więcej składników odżywczych niż

Ciasna Kuchnia
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 201

pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes, peeled and cut into(...)mixture over the potatoes. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve. Enjoy! Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables Ziemniaki

karmelowy
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 178

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo(...)więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot jus), przygotowywany na bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry