ziemniaki - 38421 przepisów (strona:58/2562)

Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem 180

Wypatrzone w "internetach". Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Przygotowałam tylko trzy, ale sądzę, że na osobę należy przewidzieć dwa. Dobrze jest wybrać ziemniaki o zbliżonej wielkości i kształcie, równo się ugotują i podpieką. Użyłam boczku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki - dobrze się trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką(...)Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony  ziemniaki wydrążyć

Stare Gary
Ziemniaki hasselback 123

Hasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu  w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek. Ziemniaki podane w ten sposób gościły już na blogu(...)którego nadają się fantastycznie - macie ochotę na jesienne sznycle? Zapraszam (klik) . Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 10 min + ok 40 min pieczenie ok 8 średniej wielkości ziemniaków * ok 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek sól, pieprz *najlepiej żeby ziemniaki były równej wielkości, inaczej upieką się w różnym czasie Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, układamy

Słodki Kompromis
Moje warsztaty kulinarne - gotowanie z resztek - babka, kompot, zupa i surówka 114

ziemniaczana Podlaska klasyka, która daje nam bardzo dużo możliwości konfiguracyjnych. Stąd bardzo wdzięczny materiał na zagospodarowanie pozostałości. Obecnie pracuję nad wersją na słodko, ale o tym kiedy indziej :) Składniki: - ziemniaki - marchewka - obierki z marchewki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ziemniaki i marchewkę ze sobą(...)dodając trochę obierek po marchewce. Obierki ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy i dodajemy do masy. Generalnie chodzi o to, żeby zarówno marchewka jak i obierki były tylko dodatkami i nie zdominowały nam całej masy, która ma być jednak ziemniaczana. Na koniec dodajemy mąki w takiej ilości, aby masa nam nie pływała. Całość wkładamy do foremki, a ją do nagrzanego

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaczane kluchy zwane prażuchami. 146

każdy był święcie przekonany, że ta jego jest właśnie poprawna, a cała reszta jest w błędzie. Nie wiem skąd w ludziach tyle uporu i zawziętości? To tak jak z ziemniakami, jedni mówią kartofle, inni pyry, a jeszcze inni ziemniaki i wszyscy mają racje. Tak samo z tymi kluchami, nie będę pisać o swoich racjach, tylko wkleję kilka informacji ze źródeł(...)Prażucha ziemniaczana  lub  fusie r   – potrawa z ugotowanych   na miękko ziemniaków  z dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na  masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny  lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami

Dieta moja pasja
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 122

Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków z myślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… większości z nas takie coś się przytrafia pewnie, przynajmniej, kilka razy do roku. Pojawia się wtedy pytanie: co z nimi zrobić. Ja osobiście nie przepadam za odgrzewanymi ziemniakami i dlatego(...)zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka

Blendman
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 483

Opis: Pieczone, pachnące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Idealne jako sama przekąska lub dodatek do wielu dań. Najlepsze są z rumianą, chrupiącą skórką ale miękkie i soczyste w środku. Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest również rozmaryn. Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 główka czosnku 2 łyżki masła Kilka listków rozmarynu Sól Kolorowy, gruboziarnisty pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób(...)przygotowania: Ziemniaki najlepiej wybrać mniejsze, tak żeby ich nie kroić. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i następnie suszymy. Ziemniaki najlepiej podgotować przez ok 2 minuty. W małym rondelku należy roztopić masło i wymieszać razem z oliwą. Do naczynia żaroodpornego wlewamy mieszankę masła i oliwy. Dodajemy do tego ząbki czosnku, listki rozmarynu oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem 205

Dzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie  koperkowo - czosnkowym.  Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar(...)gram jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki koperku, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostego, ale pysznego sosu, który doskonale pasuje do ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana – śląski kartoflok 147

czasu do czasu w różnych grupach, dyskusjach to na forach, to na fb przewija się pytanie: Czy ziemniaki są paleo? Otóż są ! Chociaż niektórzy i niektóre strony twierdzą inaczej. Już prędzej nasz przodek z paleolitu wykopał bulwę ziemniaka niż zrobił mąkę kokosową czy inne bezglutenowe pierożki Same ziemniaki są mniej kaloryczne od bananów , zawierają witaminę C, E, B1, B2 oraz(...)wapń i magnez. Do tego są dobrym źródłem węglowodanów, dlatego jeśli dużo trenujesz, nie jesteś typowym “coach potato”, to spokojnie możesz od czasu do czasu dodać do swojej diety ziemniaki. Nie są one polecane osobom, które chcą stracić na wadze będąc na diecie paleo. Ziemniaki także zawierają dużą ilość skrobi, która po spożyciu podnosi poziom glukozy we krwi. W sieci

PaleoLife
Młode ziemniaki z salsiccia 117

Wczoraj była u mnie premiera na młode ziemniaki . Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie. Młode ziemniaki Składniki: 4 porcje(...)ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 400 g surowej salsiccia 3 łyżki pesto z jarmużu , lub wedle smaku 2 młode cebule ze szczypiorem świeży koperek do posypania 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę

codojedzenia
Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry 153

Chyba każdy lubi pieczone ziemniaki. Ja osobiście je uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie. Na bazarach i w sklepach powili widać młode ziemniaki, dlatego przygotowałam prosty przepis na karmelizowane pieczone ziemniaki w przyprawie curry. Takie ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do wegańskiego kotleta lub samoistne danie. Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka cukru(...)łyżka curry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić, tak aby wszystkie miały podobny rozmiar. Jeśli ziemniaki są małe wystarczy przekroić na pół.  Przełożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, dodać cukier i resztę przypraw - dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ziemniaki na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200 st piekarnika

wegujemy
Kluski szare, kluski żelazne 138

kluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy już były zimne. U nas tradycyjnie jedzone z podsmażaną cebulką lub boczkiem. Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów(...)podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły mi tak szare, jak pamiętam je z dzieciństwa, kiedy

Mieszam w Garnku
Kartacze z mięsem 207

tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam na szarzejące sekundę po starciu, a w gotowaniu rozwalające całą konstrukcję(...)wypłukujące się z pomiędzy gotowanej masy. A wydawać by się mogło takie proste danie... Owszem, samo w sobie trudne nie jest, ale jak trafić na ziemniaki, które nam wszystkiego nie zepsują? To tajemnica Sagali. Teraz nie jestem w lepszej sytuacji, bo ziemniaki na te kluski dostałam od babci, która... też nie wie jaka to odmiana. ;) Eh, i bądź człowieku mądry

Kuchenna Kontrrewolucya
Duszone Ziemniaczki z Cebulką 137

Lubię ziemniaki, ale tylko w innej formie niż gotowane. Dlatego moją dzisiejszą propozycją będą Zimniaki duszone z cebulką w naczyniu żaroodpornym.  Takie ziemniaki idealnie nadają się do jedzenia bez żadnych dodatków.  Duszone Ziemniaki z Cebulką  Składniki:  1.5 kg Ziemniaków  2 duże Cebule  2 ząbki Czosnku 2 łyżki przyprawy do Ziemniaków  Sól, Pieprz, Czosnek(...)granulowany, Majeranek,  2 łyżeczki suszonego kopru Olej rzepakowy  2 łyżki masła  Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie,  ok 30 min --- wyciągamy ziemniaki gdy są lekko twardawe. Ziemniaki kroimy w Plastry o średniej grubości Cebulę kroimy w krążki Czosnek przeciskamy przez praskę  Cebulę wraz z czosnkiem lekko dusimy na patelni z odrobiną

Gotowanie Patki
Zapiekane ziemniaki z niespodzianką 107

Zapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym. Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Składniki: 5 ziemniaków 50 gr. szynki 100 gr. bekonu 50 gr. sera edamskiego sól pieprz oregano Przygotowanie: Pokroić w plasterki szynkę i bekon natomiast ziemniaki obrać(...)łupin. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plasterki bekonu i szynki, ale nie za bardzo, aby ziemniaki się nie rozpadły. Między plasterki ziemniaków powkładać na przemian plasterki bekonu i szynki. Przygotowane ziemniaki ułożyć na folii do pieczenia, posypać solą, pieprzem i oreganem. Folię zawinąć

Smaczne Potrawy