ziemniaki - 38421 przepisów (strona:50/2562)

Najlepsze przepisy na kurki 136

około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło(...)śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką

Moja pasja smaku
Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli 131

Polędwicę z dorsza atlantyckiego mieszanką przypraw doprawiłam i na złotą rybkę zamieniłam. Na drugiej patelni ziemniaki się dusiły i też złote się zrobiły. Żeby tak na talerzu złotem nie świeciło, to od pesto z ruloli się zazieleniło.  Po połączeniu smaków i zapachów, danie wyszło wyśmienicie, złota rybka spełniła kulinarnie marzenia znakomicie.  Składniki na ok. 4 porcje: ziemniaki(...)małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką), 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 ząbki czosnku,  gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz do smaku, ok. ½ kubka wody,   pesto: 80 g świeżej rukoli, 3 łyżki prażonego słonecznika, ok. 80ml oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny

Moniki Smakołyki
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8857

Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Czas: Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4-6 Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej(...)naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe. Dzisiaj proponujemy Wam właśnie wersję z ziemniaków. Kugel robi się szalenie łatwo, wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkami. Świetnie sprawdza się jako przystawka w głównych daniach do np. pieczonego kurczaka z wątróbką . Jeśli macie dość nudnych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 108

Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Czas przygotowania : 30 minut Czas pieczenia : 40-45 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Tortilla z ziemniakami, paprykami, szparagami i fetą Hiszpańska tortilla to wypasiony omlet. U nas oprócz obowiązkowych(...)ziemniaków są jeszcze pieczone papryki, szparagi i feta Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który można zawijać rozmaite farsze. I słusznie, gdyż tak właśnie wygląda tortilla. Czymś zupełnie innym jest tortilla espanola , albo tortilla de patatas , nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy na kurki 190

około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło(...)śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką

Moja pasja smaku
Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros 141

Magda U mnie nadmiar ziemniaków z obiadu nigdy się nie marnuje, jest tyle możliowości ich wykorzystania. Czasem specjalnie gotuje więcej ziemniaków właśnie z tą myślą że użyje ich do czegoś na następny dzień. Te podpiekane młode ziemniaki, z kurczakiem gyros, papryką i oliwkami są po prostu obłędne. Najlepiej jest przygotować ogromną patelnię tego pysznego obiadu, bo posmakuje wszystkim(...)spróbowaniu będzie także gotować ziemniaki na zapas. Składniki (na 2 duże porcje): 500g małych, młodych ziemniaków 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia czerwona cebula po 10 sztuk czarnych i zielonych oliwek sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki posiekanych świeżych ziół

Smaczna Strona
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 160

Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze, potrząsając co chwilę garnkiem. Po zdjęciu garnka z ognia, do ziemniaków dodać masło i słodką śmietankę lub mleko(...)około 1 kg ziemniaków dodaję około 2 łyżki masła i około 4 łyżki śmietanki lub mleka.) Ziemniaki należy dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Garnek z ziemniakami przykryć i odstawić na koło 1 minutę, a następnie dużą (najwygodniej drewnianą) łyżką porządnie wymieszać, aż nabiorą delikatnej i aksamitnej konsystencji. Różne warianty smakowe puree z ziemniaków Takie ziemniaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami 552

faszerowana papryką w trzech kolorach, doprawiona naturalnymi przyprawami i ukryta w splotach ciasta francuskiego. To świetna propozycja na uroczysty obiad. Szczególnie, że do takiego mięsa można podać pieczone, ziołowe ziemniaki w formie spiralki. 4 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy przyprawa Vegeta Natur 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 125 g sera mozzarella 2 opakowania ciasta francuskiego(...)jajko 1 łyżka mleka PIECZONE ZIEMNIAKI NA SZASZŁYKU: 6 sztuk równych ziemniaków do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami sól Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem tworząc kieszonki. Natrzeć dokładnie oliwą z każdej strony i oprószyć przyprawą. Odstawić. Paprykę pokroić w paski i włożyć

https:KKuchniaMniam
Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 412

Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Słowo bigos wszystkim nam kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków(...)wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula, boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się

Trzeci talerz
Kluski śląskie - kluski guminowe, gumione, białe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy 284

nazwa wskazuje bardzo popularne na śląsku. Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny obiad. Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka.  Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadaroki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „ Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów ". W książce(...)oprócz przepisów jest zawartych dużo informacji na temat ziemniaka, a co najważniejsze podana jest informacja, z jakich ziemniaków przygotować danie. Jakiego typu kulinarnego użyć, z jakiej odmiany skorzystać. Na końcu książki znajdziemy garść informacji na temat ziemniaków. Trudno tu podać konkretną ilość prodkuktów, ponieważ mąki ziemniaczanej bierze się 1/5 objetości ziemniaków. Ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować. Ostudzić

królestwo garów
Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa 175

Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji... Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak...  jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣 W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu letniego. Coraz(...)więcej pomysłów z użyciem piekarnika i tak... nadszedł czas na ziemniaki. Tym razem przy jedzeniu ich - nie powinniście aż tak się ubrudzić ;) Składniki: 6 ziemniaków  (dużych podobnej wielkości) 4 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki drobnej soli 4 łyżki masła (w moim przypadku bez laktozy) ząbek czosnku papryczka chilli - świeża sól łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować:  Piekarnik

dlaSmaQ
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą 151

koniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki. Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą. Sekret udanej(...)sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana? Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje Składniki: 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia) 1/2 szklanki konserwowej

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki faszerowane 165

Ziemniaki faszerowane Ziemniak to warzywo uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany.  Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa(...)puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa

Gotuj Się Kto Może