ziemniaki - 38421 przepisów (strona:48/2562)

Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash 192

Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe(...)ziemniaki z grzybami , ziemniaki zapiekane z grzybami i serem , czy ziemniaki zapiekane z buraczkami . Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Ziemniaki smażone z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

karmelowy
Placki z gotowanych ziemniaków z fetą 106

Została Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe Robiłam już jakiś czas temu podobne placki z gotowanych ziemniaków , wykorzystując do nich suszone pomidory i podając ze szpinakiem. Polecam Wam serdecznie również tamten(...)przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 251

pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało(...)skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko dwóch naczyń – dużej, głębokiej patelni lub szerokiego rondla, które można wstawić do piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie eintopf, mało mycia! Jeśli jednak Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu żaroodpornym – nie potrzebuje

Karo in the Kitchen
Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką 111

dodatkiem dobrej oliwy. A dzisiaj w sałatce. Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku – lunchbox. Mąż po powrocie ze szkolenia usiadł z niepewną miną przed talerzem. Bo bób(...)ziemniaki, bo suszone pomidory i niby wszystko razem ma zjeść, jak każde z innej bajki. Nie miał chłop wyjścia. I o dziwo, smakowało mu i to bardzo Zestawienie może wydawać się szalone, ale tylko na początku. Naprawdę świetnie smakuje. Czosnek doskonale podkręca smak całości a ziemniaki lekko go niwelują. No i po raz kolejny okazało się, że dobre pomidory suszone

Mieszam w Garnku
Łosoś w koprze z młodymi ziemniakami 104

najstarszy syn ze Sztokholmu, więc dogadzam mu jak mogę. Biedny student nie jada często ryb, bo za drogo, więc dzisiaj na obiad był łosoś w koprze z młodymi ziemniakami. Rybę i ziemniaki piekę razem w piekarniku. Lubicie młode ziemniaki ze skórką? Takie pieczone są odlotowe! Całe danie okrasiłam obficie koprem. Uwielbiam koper z młodymi ziemniakami, uwielbiam łososia z koprem(...)tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji 800 g fileta z łososia sól

codojedzenia
Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi 127

Obiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy trzymają piątkowy post i nie jedzą mięsa Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków. Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja(...)ugotowaniu jest też trochę inna. Bardziej przypomina ona konsystencję ugotowanej marchewki aniżeli ziemniaka. Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je także serować jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: Kopytka: 50 dkg ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki soli pieprz

mecooks
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 186

Wiosna to pierwsze młode warzywa. Już pojawiają się wczesne ziemniaki – jeszcze nie nasze, polskie, ale greckie, egipskie i cypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma jasnobiały miąższ i cienką ale zwartą skórkę. Nie rozpada się po ugotowaniu mimo dość wysokiej zawartości skrobi – i pysznie smakuje w sałatkach! Tak naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie(...)myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezem – majonezu

Karo in the Kitchen
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2916

Przyznajcie się ile razy szykując obiad mamrotaliście pod nosem „ech, znowu ziemniaki?” Ziemniaki wcale nie muszą być nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie(...)ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich spotkaniach z widłami – obieramy ziemniaki i dopiero wtedy kroimy. Pokrojone wrzucamy do głębokiej blaszki do pieczenia. Szykujemy resztę składników. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Z cytryny ścieramy 3 łyżki skórki cytrynowej, dodajemy ją do czosnku. Cytrynę rolujemy po blacie, rozcinamy

Karo in the Kitchen
Kartacze albo cepeliny 180

linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym(...)przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek

Obiad gotowy
Puree ziemniaczane z musztardą z wolnowaru 193

Przepis na znakomite ziemniaki do obiadu, świetne zwłaszcza wtedy, gdy mamy gości. Dzięki temu, że gotujemy je w wolnowarze, będą gorące aż do chwili podania. Oczywiście takie puree z dodatkiem musztardy można też przygotować w tradycyjny sposób, wyjdzie równie smaczne. Polecam! składniki 2 kg ziemniaków 3 - 4 ząbki czosnku  3/4 łyżeczki soli + dodatkowa do smaku pieprz(...)szklanka) wody 2 łyżki musztardy  francuskiej, gruboziarnistej 1/3 szklanki rozpuszczonego  masła - opcjonalnie 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wnętrze misy wolnowaru posmarować oliwą lub masłem, przełożyć do niej ziemniaki, dodać szklankę wody, 3/4 łyżeczki soli, pokrojone ząbki czosnku, sporo pieprzu. Wymieszać, przykryć i gotować w ustawieniu high

Stare Gary
Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki 167

już druga propozycja na moim blogu na holenderski stamppot, czyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników. Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany(...)masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczone ziemniaki 319

Ziemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one bombą kaloryczną. Sam ziemniak ma około 70 - 80 kcal, zawiera witaminy (C, PP, B1, B6) i minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz(...)przewód pokarmowy i stan naszej skóry. Pieczenie ziemniaków to najprostszy sposób (zaraz po gotowaniu) ich przyrządzania. Korzystając z młodych ziemniaczków upiekłam je z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek.  Był to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności. Składniki: 5 - 6 ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku

Kuchcik gotuje
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 158

Zapiekane ziemniaki cieszą się u nas niesłabnącym zainteresowaniem. Choć na ziemniaki gotowane amatorów zbyt dużo u nas nie ma (no chyba, że gotowane w mundurkach, to i owszem...), to już smażone, pieczone, zapiekane, chętnych do konsumpcji znajdą zawsze. Te są wyjątkowe, pełne aromatycznych ziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego(...)zawartości skrzyneczki z ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem tymianku, ale były już także z oregano, z rozmarynem. Upieczony czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-) Składniki: - nieduże ziemniaki (bez kiełków), u mnie ok. 1,5-2kg - pęczek świeżych ziół (najczęściej tymianek) - cała główka czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól

Smaczne Zdrowe
FIOLETOWE ZIEMNIAKI PIECZONE W SOLI 128

Ziemniaki pieczone w soli smakują trochę jak z ogniska, a wiadomo, że ognisko nie zawsze mamy pod ręką. Za to piekarnik, ziemniaki i sól to co innego :) Idealne w masłem, ja podałam z pietruszkowym. Te ziemniaki pieczone w soli sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. SKŁADNIKI: - fioletowe ziemniaki równej wielkości (dwa na osobę) - 2 białka(...)masła - 2 łyżeczki posiekanej pietruszki - ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - sól JAJKA DELIKATNIE UBIJ , nie muszą być sztywne, dodaj sól i wymieszaj. Ilość soli zależy od wielkości ziemniaków i naczynia żaroodpornego jakie masz. U mnie na 4 ziemniaki i dwa białka wyszło 400 g soli. W NACZYNIU ŻAROODPORNYM ułóż cienką warstwę soli z białkiem, na bo wyłóż ziemniaki i obsyp

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 212

ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)całości. Jeśli używacie dużych kaparów, tzw. ‘jabłuszek’, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki nie mogą się porozpadać, dlatego tak ważne jest by wybrać ziemniaki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania