ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:306/497)

Babka ziemniaczana 182

boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też cebulę.Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.   Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie.   Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy(...)Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.   Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut.   Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.A oto efekt:   Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 168

ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy   Boczek kroimy w kostkę.   Podsmażamy na patelni.   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.   Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)dokładnie mieszamy.   Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką

Maminek kulinarny
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 186

jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę. Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w piekarniku. Patelnia musi

Kulinarny karnet Christophera
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 238

piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli zależy nam na bardziej sytym posiłku polecamy zaserwować dodatek 3 kolorowego lub brązowego ryżu lub podpiekane w ziołach ziemniaki - będzie idealnie

Symfonia Smaków
Rogaliki z ziemniaków 119

ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy

Słodkości i nie tylko
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 159

kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1  godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 129

kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1  godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy

Gotujemy i jemy
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 112

Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią

Posadzone i zjedzone
Cannelloni z brokułami i kalafiorem 124

pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę(...)małym ogniu przez  ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać

Państwo Wojtczuk gotują
Klops z boczniakami. 142

takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację(...)pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą mięsną i pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni C piekarniku przez 50-60 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 113

staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 113

staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 130

naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest(...)wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy na krzyż od góry, polewamy łyżką oleju, posypujemy świeżo zmieloną solą morską i odrobiną pieprzu. Do buraków dodajemy po ½ ząbku czosnku. Zawijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez godzinę. Studzimy. Cebulę kroimy i smażymy w garnku na 2 łyżkach oleju. Buraki kroimy na mniejsze cząstki, czosnek obieramy z łupinki. Wszystko przekładamy do garnka

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka pieczona w ziołach 132

dołu. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, funkcja termoobieg + parowe i piec około 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 100 do 120 minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania