Wykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki". Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniesól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta skropiłam jeszcze oliwą. Ważne jest, aby ciasto miało jak najmniej wody i po rozłożeniu nie było grubsze niż 0,5cm.Wstawiłam do piekarnika
bastalenaDo niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się
Szefowa kuchnimoich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia
SzczyptaSmaQgrzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby suszone , muszą być , bo jest na nie sezon i już nie wiadomo co z nimi robić i jak je przerobić Więc(...)sobie soki . Obsmażone kawałki przekładamy do brytfanki , wyłożonej siekaną cebulą i suszonymi grzybami. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Wlewamy sos worcester i szklankę bulionu . Nakrywamy pokrywką , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i dusimy około godzinkę . Do momentu aż sos odparuje i naturalnie się zagęści , mięso wtedy będzie idealnie uduszone Ostatnio ktoś zamieścił pod jednym z moich wpisów komentarz
Ogrodnik w podróżyolej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój(...)pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek
karmelowyzakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią. Zupa: 1) Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rozgrzanego rondelka z masłem i oliwą, dodać cukier trzcinowy
Fitsweet.mewyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać
Niedzielny kucharzwyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów. Zjadł(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać
Niedzielny kucharzMoja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Be Fit Be StrongADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g szpinaku 2 ugotowane ziemniaki 10 suszonych pomidorów 4 łyżki m ą ki 2 łyżeczki zi ó ł prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 200 g di spinaci 2 patate lessate 10 pomodori secchi 4 cucchiai di farina 2 cucchiaini(...)ciecierzycę, ziemniaki i szpinak. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę o wymiarach 12 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż
I LOVE LIFEPrzygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżeczką oliwy, wyłóż rybę posypaną solą, pieprzem, tymiankiem oraz polaną pozostałą porcją oliwy i sokiem z cytryny. Pomiędzy rybami ułóż warzywa. Danie piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku
Zdrowie na języku :Pzaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi podwoić objętość. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać
Kuchenne zapiski Edytydowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy
cool and minty