ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:303/497)

COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA 456

Wykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze  ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".  Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Ziemniaczany gorący pies 331

sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta skropiłam jeszcze oliwą. Ważne jest, aby ciasto miało jak najmniej wody i po rozłożeniu nie było grubsze niż 0,5cm.Wstawiłam do piekarnika

bastalena
Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą 307

Do niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się

Szefowa kuchni
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 173

moich ulubionych ryb, w ywołującego  same negatywne skojarz enia kulinarne.  Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków,  w znakomitym towarzystwie  jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy  skorzonerę  skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia  żaroodpornego  i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni wraz  ze  skorzonerą .  Rybę tniemy na 4 porcje,  wkładamy  do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia

SzczyptaSmaQ
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 85

grzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby suszone , muszą być , bo jest na nie sezon i już nie wiadomo co z nimi robić i jak je przerobić Więc(...)sobie soki . Obsmażone kawałki przekładamy do brytfanki , wyłożonej siekaną cebulą i suszonymi grzybami. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Wlewamy sos worcester i szklankę bulionu . Nakrywamy pokrywką , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i dusimy około godzinkę . Do momentu aż sos odparuje i naturalnie się zagęści , mięso wtedy będzie idealnie uduszone Ostatnio ktoś zamieścił pod jednym z moich wpisów komentarz

Ogrodnik w podróży
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 161

olej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój(...)pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek

karmelowy
Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego 121

zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią. Zupa: 1) Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rozgrzanego rondelka z masłem i oliwą, dodać cukier trzcinowy

Fitsweet.me
Diabelski kurczak w 15 minut 143

wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 153

wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów. Zjadł(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT 85

Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Be Fit Be Strong
Pasztet ze szpinakiem, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Paté di ceci con spinaci e pomodori secchi) 156

ADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g szpinaku 2 ugotowane ziemniaki 10 suszonych pomidorów 4  łyżki   m ą ki 2  łyżeczki zi ó ł  prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 200 g di spinaci 2 patate lessate 10 pomodori secchi 4 cucchiai di farina 2 cucchiaini(...)ciecierzycę, ziemniaki i szpinak.  Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę o wymiarach 12 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Tarta z kurczakiem i porem 239

ugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm.  Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż

I LOVE LIFE
Pieczony pstrąg z warzywami 114

Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.  Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżeczką oliwy, wyłóż rybę posypaną solą, pieprzem, tymiankiem oraz polaną pozostałą porcją oliwy i sokiem z cytryny.  Pomiędzy rybami ułóż warzywa.  Danie piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku

Zdrowie na języku :P
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 190

zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi podwoić objętość. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać

Kuchenne zapiski Edyty
PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM 119

dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania