ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez
Emcia Pichcimiażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut
Mechanik w kuchnibatat (słodki ziemniak) 3 łyżki pestek dyni 2 ząbki czosnku 1/2 średniej papryczki chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę
Blondynka Gotujewody, ziemniaki przepuścić przez praskę. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1,5 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go rozmąconym jajkiem
Na słodko lub wytrawnieWykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki". Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniesól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta skropiłam jeszcze oliwą. Ważne jest, aby ciasto miało jak najmniej wody i po rozłożeniu nie było grubsze niż 0,5cm.Wstawiłam do piekarnika
bastalenaDo niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się
Szefowa kuchnimoich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia
SzczyptaSmaQgrzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby suszone , muszą być , bo jest na nie sezon i już nie wiadomo co z nimi robić i jak je przerobić Więc(...)sobie soki . Obsmażone kawałki przekładamy do brytfanki , wyłożonej siekaną cebulą i suszonymi grzybami. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Wlewamy sos worcester i szklankę bulionu . Nakrywamy pokrywką , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i dusimy około godzinkę . Do momentu aż sos odparuje i naturalnie się zagęści , mięso wtedy będzie idealnie uduszone Ostatnio ktoś zamieścił pod jednym z moich wpisów komentarz
Ogrodnik w podróżyolej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój(...)pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek
karmelowyzakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią. Zupa: 1) Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rozgrzanego rondelka z masłem i oliwą, dodać cukier trzcinowy
Fitsweet.mewyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać
Niedzielny kucharzwyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów. Zjadł(...)odpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać
Niedzielny kucharzMoja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Be Fit Be StrongADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g szpinaku 2 ugotowane ziemniaki 10 suszonych pomidorów 4 łyżki m ą ki 2 łyżeczki zi ó ł prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 200 g di spinaci 2 patate lessate 10 pomodori secchi 4 cucchiai di farina 2 cucchiaini(...)ciecierzycę, ziemniaki i szpinak. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę o wymiarach 12 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca