ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:310/497)

Jajka sadzone w obłokach 156

Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką.Szczypta osobistej kreatywności i można zamienić zwykłe jajka oraz bekon w danie niezwykłe i bardzo efektowne – jajka sadzone w obłokach. A jeśli dodam do tego(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację.  Dla mnie – bomba. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 174

ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe.Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie powstala przez przypadek,a jest po wyjatkowa: sa to ziarenka anyzu(...)mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee,po chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 340

cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree.Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem(...)5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski

bastalena
Klasyczne mini serniczki 126

dociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej buteleczki. Do każdej papilotki dałem ok. ¾ łyżki masy herbatnikowej.  Podpiekamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (funkcja góra-dół) przez ok. 4-5 min. Dostajemy z piekarnika. Masa serowa w malakserze: Do malaksera (można też użyć blendera z kielichem ala malakser) wrzucamy twaróg. Mielimy do czasu, aż twaróg będzie kremowej konsystencji(...)połączą. Masa serowa bez malaksera: Jeżeli nie mamy malaksera, to wciąż możemy przygotować sernik. Twaróg można trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o najmniejszych oczkach, można użyć praski do ziemniaków, albo zwyczajnie użyć sera/zmielonego twarogu z kubełka, ale wtedy wybierajcie najlepszej jakości. Topimy masło, studzimy i ucieramy z cukrem. Można to zrobić za pomocą trzepaczki. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy

Kuchnia Łukasza
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 178

zachowały kształt.   Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy na pół. Imbir obieramy, skrobiąc go nożykiem tak samo jak młode ziemniaki, bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko razem ląduje w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy całość cukrem, wsypujemy rodzynki. Pieprz w ziarnach i owoce jałowca rozgniatamy(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck

Karo in the Kitchen
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 219

 Ci, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i

Ostra na Słodko
Krem chrzanowy z czipsami z buraka 124

skorzystania z przepisu , zupa krem chrzanowy jest pyszna. Składniki po 1 marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz olej suszona papryka Ziemniaki, marchew, pietruszkę, jabłka obrać pokroić w kostkę. Pora oczyścić pokroić w plasterki. Zalać wodą 1,5 litra i gotować(...)bulionu, dodać chrzan. Gotować jeszcze 10 minut, następnie całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Buraki zetrzeć na cienkie plasterki, skropić oliwą doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć plastry buraka. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek, udekoruj czipsami

gotuj ze mną
NATURalnie pieczone warzywa z jajkiem w koszulce 163

ziołami" * 1 łyżeczka miodu * szczypta soli Jajko w koszulce: * wrząca woda * po 1-2 jajka na osobę * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka octu jabłkowego * czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz buraki obrać ze skórki i wraz z papryką, cukinią pokroić w większe kawałki. Główki czosnku i większe brukselki przeciąć na pół (mniejsze zostawić w całości). Warzywa posypać(...)soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną z miodem i ponownie całość przemieszać. Warzywa przełożyć na sporej wielkości blaszkę do pieczenia, zakryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, a następnie odkryć i piec 10 minut. W międzyczasie przygotować jajka w koszulkach, czyli każde jajko wbić do oddzielnych miseczek. Zagotować wodę z solą

Kraina Miodem Płynąca
Placek cygański 219

plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki(...)małym ogniu. Ja swoje smażyłam na patelni o średnicy 24cm. Na połowę placka nałożyć gulasz, złożyć go na pół i podać. Placki można odgrzać owinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym

Kulinarne blogowanie
Udka z warzywami 146

przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej na 3 godz. do lodówki(można zostawić na noc), marchewkę,  seler i pietruszkę kroimy na równej wielkości słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed(...)albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).   garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,  zamykamy garnek, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni, gdy piekarnik

Kuchnia Beaty
Chlebek ziemniaczany. 202

Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić (300 ml wody zostawić) i gorące rozgnieść widelcem na gładką masę.  2. W 50 ml wody rozmieszać drożdże i do przestygniętych ziemniaków dodać wraz z pozostałymi składnikami. 3. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest mocno klejące, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrabiamy kilka minut, by nabrało elastyczności.  4. Ciasto odstawiamy na 40 minut(...)etapie można dodać cebulkę.  6. Do natłuszczonej formy wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.  7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor.  8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chleb z dodatkiem ziemniaków 130

oliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie:  Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut.   Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało(...)czasie uformować bochenek i przełożyć go na deskę lub stół na papierze do pieczenia i pozostawić jeszcze na 45-50 minut do ponownego podrośnięcia przykryty ściereczką. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni

W garach u Gosi
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 168

gałką. Łososia dzielimy na cząstki, podobnie, jak i pomidory.  Pomidory najlepiej obrać ze skórki, co by Wam się nic w gardle nie przykleiło. Do naczynia żaroodpornego wkładamy: ziemniaki, szpinak, łososia, pomidory. Robimy sos beszamelowy: Sos beszamelowy: We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki. Do tak powstałej masy dodajemy bulion(...)bulionie, 1 szklankę mleka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą. Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego. Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy do gorącego piekarnika. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok. 1 godzinę. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 191

Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki(...)gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut

e-PrzepisyKulinarne
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 160

łyżeczki soli  1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy(...)minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy, odstawiamy na 1 godzinę, aby ciasto wypełniło formę. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia

Apetyczna babeczka