ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:316/497)

Mikrofalówka – wyznanie wyrodnego ojca i jeszcze gorszego kucharza 110

się w kuchni, czyli 2w1 mikrofalówka i piekarnik z termoobiegiem. Rozwiązanie doskonałe dla każdego kto nie ma miejsca w domu na pełnowymiarowy piekarnik. Lub jeżeli nie chcesz odpalać dużego piekarnika dla 1 kawałka ryby.   Do tej pory przedstawiałem raczej mikrofalówki o większych gabarytach. Tym razem coś bardziej dla singli lub młodych małżeństw. Model o pojemności 20 l i rozsądnych(...)sterowania oraz obudowę ze stali nierdzewnej. Sprzęt wyposażony jest w trzy funkcje mikrofale, grill, mikrofale + grill, 5 poziomów mocy do 700W oraz 8 programów automatycznych : auto, warzywa, mięso, makaron, ziemniaki, pizza i zupa.   Na koniec proponuję zaopatrzyć się w specjalny płyn do mycia mikrofalówek, lodówek, zamrażarek, zmywarek wewnątrz i na zewnątrz. Znajdziesz go TUTAJ . Doskonale czyści i pozostawia świeży

kuron.com.pl
Wołowan ziemniaczany 144

przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.   Właściwie podam Wam przepis na samą podstawę, a wypełnienie, to już możecie sobie zrobić jakie tylko chcecie. Składniki: - ziemniaki - mąka - farsz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy. Dodajemy trochę mąki i ugniatamy masę. Przepis podaje, żeby wrzucić ją do tutki cukierniczej i najpierw wycisnąć podstawę, a następnie ścianki, ale ja poradziłem sobie(...)wgłębienie za pomocą denka od szklanki. NIE BRZEGU JAKBYM WYCINAŁ OBWARZANKI, TYLKO DENKIEM :) Możecie położyć we wgłębienie jakiś farsz, a następnie włóżcie to do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Nadziewany Filet z Kurczaka z Pomidorem i Mozzarellą 136

Kochani dziś mam dla was bardzo prosty przepis na kurczaka zapieczonego z mozzarella pomidorami i odrobiną szpinaku, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerią. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli w zalewie 3 małe pomidorki kilka listków szpinaku przyprawa do kurczaka łyżka masła WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nacinamy paseczki by zrobić(...)odległości 1,5-2cm. 2. W kieszonkach umieszczamy na przemian pomidor, mozzarella ze szpinakiem. 3. W pojemniku żaroodpornym umieszczamy masło na spodzie, przekładamy mięso. 4. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-190* aż do miękkości

Dziś Ja gotuje
Zapiekanka warzywna z klopsikami 177

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki *** *** Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem lub olejem i układamy w nim składniki zapiekanki pionowo, naprzemiennie tak jak jest to widoczne na zdjęciu(...)dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi *** *** Tak przygotowanym olejem z przyprawami smarujemy z wierzchu zapiekankę i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 190’C *** *** Zapiekankę pieczemy przez około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną białą cebulę z dwoma przeciśniętymi

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane z brokułami 379

jest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety(...)tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 15 min w 180 stopni. Wszystkie wersje równie smaczne. kotlety ziemniaczane z brokułami

Mama z miasta
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 142

cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami(...)leżały. Dookoła ułożyć ziemniaczki. Powtykać dookoła czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą z atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie

KUCHNIA POLSKA
Mus z pieczonego jabłka i batata - deser dla niemowląt + kilka słów o batatach 222

przez ząbkowanie), więc na deser podaję jej "coś" pożywniejszego - jak właśnie ten mus. Bataty są bardzo syte oraz niezwykle zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo składników odżywczych. To słodka wersja białych ziemniaków, która obfituje w beta karoten (nawet marchewka tyle nie posiada) oraz większą ilość witaminy C, E, K, wapnia, żelaza oraz potasu. I pamiętajcie, że czym bardziej intensywny kolor ma miąższ(...)średni) 1 jabłko (duże; ja preferuję odrobinę kwaskowate) Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju lnianego (*) Jabłko oraz batata dokładnie umyć osuszyć i szczelnie owinąć (osobno) w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) do miękkości. (Jabłko szybko robi się miękkie, więc należy je wcześniej wyjąc z piecyka, a batata dopiec.)   Po ostudzeniu usunąć z nich skórkę oraz dodatkowo z jabłka

Di gotuje
SERNIK Z MAKIEM 239

tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać(...)gęsta dodać do niej łyżkę śmietany. Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny :). Artykuł SERNIK Z MAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Kiszka ziemniaczana 171

ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy(...)przygotowanym farszem, koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Coq au vin czyli kogut w winie 227

dodać czosnek, chwilę podsmażać mieszając. Włożyć kurczaka, zalać wszystko odstawionym winem, dodać sól i pieprz do smaku. Zagotować, zeskrobać ewentualne smaki z dna naczynia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 2-3 godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować(...)minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 144

inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku 800-1 l bulionu 250 ml mleka(...)łyżeczka suszonego tymianku ok 4 kulki ziela angielskiego oliwa z oliwek Dodatkowo ok 100 g pestek dyni ok 100 g sera feta ok 180 g boczku Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy 3. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz 4. Kawałki dyni oprószamy przyprawami

Słodki Kompromis
Pieczeń z indyka z curry 184

pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i curry. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 30 minut. Naczynie nie może być przykryte. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, wlać wywar, dodać grzyby pokrojone w plasterki i paprykę w kostkę. zamknąć naczynie(...)wlać do garnuszka. Zagęścić sos 1,5 łyżki mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Podawać pieczeń z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 274

powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu(...)bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 186

minut. Odcedzamy, przelewamy kilka razy zimną wodą. Por drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Lekko solimy. Natkę drobno siekamy. Jajka obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków razem z wędzoną makrelą. Do masy dodajemy jedno surowe jajko, podsmażony por, łyżkę serka i kilka łyżek mąki. Doprawiamy solą  ( nie za wiele) i pieprzem.  Dokładnie mieszamy ręką, dodając garść(...)obtoczamy w amarantusie. Układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i niewielką ilością oleju  ( żeby kotleciki się nie przyklejały). Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200 stopni C. Gotowe podajemy z natką pietruszki, ziemniakami/ryżem i np. surówką z marchewki

Kuchnia Ellie
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 228

lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła je. Odstawić by napęczniały. Następnie zmiksować wraz(...)wodą powinny ważyć 410 gram. Jeśli ważą mniej należy dodać trochę ciepłej wody. Banany zmiksować również w blenderze na gładką masę. Można je również przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie produkty (mąki, przyprawy, proszek, soda, kakao, siemię lniane ) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie

maniapieczenia
Samosy z kurczakiem 193

być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie mieszania(...)cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Można je także upiec w piekarniku jednak mi bardziej smakują smażone. Po wyjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 263

Karkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała(...)naprawdę świetnie smakowała.  Składniki : na okrągłą formę o średnicy 25 cm 1 kg ziemniaków, 1 biała cebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2   łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta

Moniki Smakołyki
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 144

miseczki wrzucić pokruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłaą wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem  do wyrośnięcia(...)wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, mi wyszło 12 sztuk. Przełożyć na posmarowaną  olejem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Wstawić do piekarnika po środku, a na niższą półkę wlać 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 190 stopni C przez ok. 25 -30 minut

Gosia gotuje
Tajine warzywny 165

grubsze paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek kroimy w cienkie plasterki Pomidorki koktajlowe kroimy na pół Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek i powoli wlewamy do każdego tajina wodę z puszki po groszku(...)delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Briami -casseruola Delicious, 147

SKŁADNIKI 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2-4 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej(...)WYKONANIE                                 Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac

w mojej kuchni
Kaczka pomarańczowa. 238

odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy(...)rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek

Kuchnia Łukasza
Pieczone frytki z batatów ze skórką cytrynową 221

jedliśmy po raz pierwszy i jesteśmy zachwyceni, a najbardziej nasz syn :) W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :) Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :) Składniki:1 kg batatów,skórka otarta z 1cytryny,sok z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli(...)szorujemy i kroimy w (dość grube) słupki. Solimy, dodajemy skórkę cytrynową i sok oraz oliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut. Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego

Delicious Titbits
Chlebek dyniowy 348

ćwiartki, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180-200 stopniach do miękkości. U mnie to trwa zazwyczaj trochę ponad godzinę, ale wszystko zależy od piekarnika, wielkości kawałków i ustawionej temperatury. Miękkość dyni można sprawdzić patyczkiem. Upieczone kawałki lekko ostudzić, łyżeczką wydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić go blenderem, przetrzeć przez sitko lub rozgnieść widelcem. Chlebek ma niesamowity(...)wypieku, jest uzależniona nie tylko od jej wilgotności, ale też od tego, jak gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne

Smakołyki Bereniki
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 126

naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Moje mięsko nie chciało się zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy(...)lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu

Kocham Czekoladę
Przepis dnia: Krem z pomidorów i batata z pieczoną cieciorką 133

czym polega patent opisaliśmy we wpisie: Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować . Przeczytaj i wypróbuj tę metodę. Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 duży słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie(...)ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna 169

trochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur. Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba. Ilość porcji: 5-6 porcji Czas przygotowania : 1,5 – 2 godziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki(...)feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż do naczynia. Czosnek obierz i pokrój

wiecejwarzyw.pl
Knedle dyniowe z malinami 171

jajko 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli pół łyżeczki erytrolu maliny mrożone 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż je do miski. Do ziemniaków dodaj puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i erytrol. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie ilości, uformuj z niego(...)maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula. Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Knedle dyniowe z malinami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zielone placki warzywne z piekarnika 137

Pieczone placki z warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik ;) My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków.  Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki(...)obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację.  Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji: Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki Z batata i kalafiora Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów Z cukinii, ziemniaków i marchewki Pełnoziarniste z kukurydzą Ziemniaczano-marchewkowe PIECZONE ZIELONE PLACKI Z GROSZKU I CUKINII Czas

HealthyCreations
Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 154

bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. 2. Puree:  Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować(...)puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone klopsiki z ciecierzycy oraz recenzja ksiązki - Roślinny Lunchbox dla każdego. 132

ziół prowansalskich sól i pieprz  Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko(...)płatki owsiane zabrały nadmiar wilgoci z masy. Następnie formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku.  Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C.  Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które

Radość kipiąca uśmiechem.
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 184

kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w piórka. W misce wymieszaj(...)drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Kotleciki ziemniaczane... 158

kukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia  W dużej misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, jajka (na twardo i surowe), makę, pietruszkę, koperek i kukurydzę. Dopraw do smaku i odstaw na pół godziny. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj(...)stron na złotawy kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik dla odsaczenia nadmiaru tłuszczu i podwaj od razu z ulubiona sałatka.  Nadmiar można zamrażać (przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku

Lejdi of the house
Kapsalon. 159

żółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić(...)frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć

Agusiowe smakołyki
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 143

konsystencji budyniu - tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony(...)kartonie). * Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowałam 2 bataty i otrzymałam 1,5 szkl. pure (nie dałam wszystkiego, bo mi Zuzia zjadła;)). Kochani, dla czytelników bloga specjalny rabat -10% w sklepie Dajar na produkty Ambition - wystarczy

Kolorowy Przepisownik
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 190

naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Moje mięsko nie chciało się zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy(...)lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu

Kocham Czekoladę
Zupa krem z pieczarek 154

resztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna(...)smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra

Blendman
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 144

olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag mąki, wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić(...)potrzeby podlać wywarem ziemniaczanym). Dwie wąskie foremki lub jedną większą posmarować olejem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze do na pół godziny. Po czym posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona karkówka 209

mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki(...)Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika przykryj folią i odczekaj

codojedzenia
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 277

rozgniecionymi ziarnami ziela. Mięso spinamy wykałaczkami, aby nacięcia nie rozchylały się na boki. Można też związać mięso sznurkiem, zawinąć je w folię aluminiową. Wstawiamy naczynie ze schabem do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 150 °C , kilka razy schab spryskujemy wodą podczas pieczenia i pieczemy schab 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy schab z naczynia, usuwamy wykałaczki(...)wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg zapiekany w soli 183

szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu  2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z  cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól(...)środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie

My Culinary Art
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 176

umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE: Ostrym nożem naciąć(...)niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Beaty