soczysty, miękki a wręcz rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do piekarnika kiedy tylko chcemy. Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam. Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 2 kg 1 ząbek(...)główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oliwy ½ pęczku pietruszki 1 liść laurowy ok. 20 owoców jałowca kilka ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka
Mama Gotujewszystko jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione(...)można grubiej, wtedy nie będą tak przypieczone). Olej mieszamy z przyprawami i zalewamy nim warzywa, wszystko dokładnie mieszamy aby każdy plasterek był pokryty olejem. Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 250 stopni, mieszamy co 5-10 minut aż wszystkie warzywa będą opieczone na rumiano (około godziny).Sos serowy:ok 50 g gorgonzoli lub rodzimego Lazuraok 1/2 szklanki śmietany 18%pieprzSkładniki umieszczamy
Z butelką mleczka w tleziemniaki, dodajemy dość drobno pokrojoną rukolę, sól, pieprz, maggi, paprykę mieloną ostrą do smaku i wyrabiamy łyżką, jeśli masa jest zbyt sucha dodać łyżkę miękkiego masła Masę podzieliłam na 2 części i piekłam w 2 foremkach 25 x 11 cm, ( trzeba je dobrze natłuścić) pasztet miał wysokość około 3 - 4 cm, piekłam przez 50 min. w prodiżu. Jeśli w piekarniku
Proste PotrawyWarzywa pieczone z kurczakiem.....zdrowo I smacznie :) Mnóstwo witamin, niezapomniany smak :)Zaczynamy ... Składniki:ok 0,5 kg młodych ziemniaków6 marchwi1 czerwona cebula1 cukinia0,5
Smaki Edytyumyć marchewki, pietruszkę i seler, pokroić je na mniejsze kawałki. Wykonanie Na dużą i głęboką blachę (najlepiej z kratką do pieczenia mięsa) przełożyć gęś piersią do góry, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C . Piec z termoobiegiem 30 minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 o C , piec 4-4,5 godziny – przyjmując 1 godzinę(...)tłuszczem, a jego nadmiar odlewać. Na 1,5 godziny przed zakończeniem pieczenia na blachę dołożyć warzywa. Po upieczeniu gęsi wyjąć ją z piekarnika, odstawić, żeby mięso odpoczęło. Warzywa wyjąć na żaroodporny półmisek, trzymać je w ciepłym piekarniku. W garnku podgrzać ok. 1 szklankę sosu powstałego podczas pieczenia gęsi i warzyw. Wsypać mąkę, chwilę ją podsmażać, mieszając trzepaczką, aby nie powstały
niecodziennikparyostra - szczypta Dodatkowo : jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w całości zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mąkę wysypać do miski dodać pokrojone miękkie masło rozcierać składniki w dłoniach aż powstanie kruszonka. Dodać do kruszonki ziemniaki i przyprawy. Szczypiorek opłukać drobno pokroić, dodać do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć ciasto(...)szersze paski. Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku. Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stop, przez około 15 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusijogurtu lub jogurtu z serkiem) olej dyniowy Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać ziemniaka i posiekany czosnek, zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować(...)blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec w piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pestki uprażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek, do każdej miseczki włożyć chipsy z boczku, posypać pestkami, zrobić kleksy ze śmietany
Obiad gotowyostrzejsza lub bardziej łagodna. Możesz go podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. Jak je przygotować? Wystarczy pokroić pieczywo na kwadraty, a następnie podsmażyć na patelni bez oleju albo włożyć do piekarnika na kilka minut. Przepis na krem z białych warzyw – to proste! Przepis na krem z białych warzyw jest bardzo prosty, dlatego jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem, na pewno(...)poradzisz. Ja niestety nie dodaję selera, bo mam na niego uczulenie, ale warto go dodać. Do przygotowania wystarczy jeden garnek i gotowe. Składniki: 2 duże cebule, 2 pietruszki, 4 ziemniaki, 1 seler, por, 2 ząbki czosnku, 150 g śmietany 18%, 1 szklanka mleka, 3 szklanki bulionu, przyprawy: koperek, pietruszka, sól, pieprz Przygotowanie: Pokrój cebule w kostkę, a następnie zeszklij
Rozdomowionawysypanej mąką desce pod szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie. Pierożki: Gotowe pierogi(...)gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez ok 15 minut. Już teraz macie szansę zyskać 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje
Kuchnia w czekoladzieFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec
Anioszek w kuchnimiską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski. W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość(...)patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim lub śmietaną
Gotowanie i blogowaniekosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką. Dzielimy masę(...)dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką. Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego
Wanilia i Kardamonsól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone(...)cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce. Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi(...)podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min. Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwewrzucamy do niego rozdrobnioną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia, a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy do momentu gdy dynia zaczyna mięknąć. Do gotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki a gdy wszystkie warzywa będą ugotowane, odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry(...)ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu
Qchnia po prostu