ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:312/497)

Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 257

wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 260

blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie(...)spróbować! :) [foodiepress] [hide] Jak zrobić Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)? Wypróbuj przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) i przekonaj się do słodkich ziemniaków! Wykorzystaj je jako zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów

Pogotujmy.pl
Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań 191

potraw nie wymaga jakoś specjalnie pracy, bo albo są to dania jednogarnkowe, albo pieczone w całości w piekarniku. Bardzo łatwy jest poniedziałkowy kurczak zrobiony według jednego z naszych ulubionych patentów: kroisz składniki, układasz na tacce do pieczenia, wstawiasz do piekarnika i pieczesz. Na koniec mieszasz ze sobą składniki i danie gotowe. Możesz je zjeść na ciepło, albo na zimno(...)pieczone w piekarniku. Pyszna, aromatyczna zapiekanka o złożonym smaku, kremowa dzięki batatom i wyrazista za sprawą ryżu. To są naprawdę proste dania obiadowe. Każde danie możesz zrobić codziennie w porze obiadowej, lub, jak my, upiec co najmniej dwa, a najlepiej trzy, równocześnie: filet z kurczaka, brukselski i zapiekankę z batatów możesz przygotować wcześniej i wstawić razem do piekarnika, działającego

Niedzielny kucharz
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 172

śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki lub na placki ziemniaczane. 12 zblanszowanych liści z kapusty 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu  Boczek(...)Wodę z ziemniaków odstawić, następnie zlać ostrożnie wodę, a skrobie zostawić (będzie zbierać się na dnie miseczki. Jeżeli tak jak ja masz wyciskarkę wolnoobrotową, zadanie jest ułatwione- ziemniaki są od razu odciśnięte, a płyn zbiera się do osobnej miski. Postępujemy, tak jak w przypadku tarcia ziemniaków, czyli płyn zlewamy ostrożnie, a skrobię zostawiamy. W misce umieszczamy starte ziemniaki, skrobię, boczek

Krylowa Kuchnia
Placki po zbójnicku 149

gram ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 1 duże jajko 1 średnia cebula sól pieprz Wędzony żółty ser lub oscypek według uznania 300 gram boczku wędzonego parzonego Olej do smażenia Ziemniaki i cebulę  obrać i zetrzeć na tarce, dodajemy przyprawy mąkę i jajko dokładnie mieszamy. Następnie na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placki. smażymy(...)kostkę lub cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce. Na każdy placek nakładamy podsmażony ciepły boczek, posypujemy startym serem. Możemy dodatkowo chwilkę zapiec w piekarniku. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną

Andzia Pichci
Mięciutkie pierniczki 460

przez maszynkę do mielenia mięsa *** *** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie(...)trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą (u mnie

Blog z Apetytem
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki 178

Mróz trochę odpuścił ale ciągle zupy są naszym ulubionym aktualnie rodzajem obiadu. Lubimy te ciężkie z dużą ilością składników ( jak np. niezawodna gulaszowa lub indyjska z ciecierzycą, kalafiorem i ziemniakami albo gołąbkowa ), które wystarczają z powodzeniem za cały obiad. Ale lubimy też lżejsze, warzywne zupy-krem, które idealnie sprawdzają się na kolację. Dziś taka właśnie zupa z pieczonych bakłażanów(...)orzechów. Bardzo gęsta i kremowa, z lekko przypieczonym smaczkiem, idelna z łyżką śmietany i chlebową grzanką. Robię takie zupy jesienią, gdzie wszystkie warzywa (w tym świeże pomidory) lądują w piekarniku, ale teraz używam pomidorów z puszki. Zupa z pieczonej papryki i bakłażana   Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min   Gęsta zupa

Cooking for Emily
Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku. 189

Wykałaczkami przytwierdź skórę do mięsa tak aby się nie wysuszyło podczas pieczenia. Pamiętaj, że skóra podczas pieczenia się kurczy dlatego warto jest to zrobić bardzo dokładnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 º C) na 3 godziny. Jeżeli mięso będzie się za bardzo przypiekać przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw mięso na około pół godziny aby lekko przestygło. Jeżeli zaczniesz(...)będzie się rwało na kawałki – a tego nie chcemy. Dodatkowo możesz przygotować sos z soków które wyciekły z mięsa dodając mąki kukurydzianej. Swojego indyka podałam z sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami, puree z pietruszki, marchewką i fasolką szparagową

wysmienity
Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) 274

łyżki pestek dyni 3 łyżki siemienia lnianego s ó l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem. W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, s ó l i pieprz. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni. Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
żywiecki chleb z ziemniakami 211

gotowanych ziemniaków 40 g drożdży  200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki  4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie(...)odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 219

niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem. Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut. Następnie pod przykryciem  (wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)  przez 2 godziny w temp.180 stopni. Kaczkę co jakiś czas przekręcałam(...)wydłużcie czas pieczenia. W miseczce wymieszałam  składniki na glazurę. Możecie odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystać  do podsmażania np.kluseczek kładzionych, makaronu lub ziemniaków. Chociaż po połączeniu go z naszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu. Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę. Można wtedy już piec ją bez przykrycia.  Przed wyjęciem

potrawyregionalne
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 251

zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali!). Podsmażyć drobno(...)palnika i dusić pod przykryciem dosłownie 2-3 minuty. Odstawić. W większej misie wymieszać przestudzoną kaszę z twarogiem, podsmażoną cebulką i czosnkiem. Rozgnieść dokładnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą

Kuchnia Ellie
Chipsy ziemniaczane z serem 186

zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego(...)były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa

królestwo garów
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 202

obiad u rodziców – nie gotujemy Diabelski kurczak – to przepis na udka z kurczaka pieczone bardzo krótko (15 minut), ale za to w bardzo wysokiej temperaturze. Nie chcieliśmy nagrzewać piekarnika tylko dla kury, ale nęcił nas ten przepis. Dlatego szukaliśmy dania, które będzie można upiec za jednym zamachem. W takiej samej temperaturze jak diabelskiego kurczaka robi się chlebek do pity(...)wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym

Niedzielny kucharz