wody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Po wyrobieniu(...)czasie zagniatamy ponownie i lepimy bułki, przykrywamy ścierką i odstawiamy. Jak bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziołami, nasionami... Następnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C / 20-30 min. Upieczone studzimy 10-15 min. i podajemy do kolacji. Polecam ! Smacznego
chleba naszegoBardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę
Pobite gary Barbaryochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już(...)kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche zmielić w młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań. Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie. W domu często organizuję
AZgotuj!sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków czosnku 6 małych szalotek 2 gałązki rozmarynu(...)Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem
Wino Francja Kuchniapieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą(...)roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwszystkimi serami smakują wybornie. I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 cebula 1 łyżka sezamu 100 g sera bałkańskiego koziego 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Cebulę pokroić(...)wymieszać wszystkie składniki i uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . pieczone kotlety mielone z kozim serem
O kuchni z uczuciemteściowa na niedzielę, gdyż na Sycylii ziemniaki kosztują tyle co mięso i je się je na serio bardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi ale nie przesadzajmy , gdyż biała kiełbasa sama w sobie jest już genialnie doprawiona -żółty ser tarty -oliwa z oliwek -sól,pieprz Obieramy ziemniaczki(...)cebulkę pokrojoą w piórka...Mieszamy. Wykładamy do naczynia , w którym będziemy zapiekać i dodajemy na wierzch i pomiędzy- białą kiełbasę. Wbijamy jajuszka i posypujemy gęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy
Z Kuchni Do KuchniJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskinabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego(...)śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki i sos dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Było pysznie, polecam Artykuł Kotlety mielone z dynią i grzybami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminełodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy(...)mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach i znów w jajku. Układamy opanierowane poledwice w naczyniu zaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 15 minut. Dorsz będzie soczysty
Szkrab Je SamOdstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce. Krok 2. Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu(...)szybko brązowieć, trzeba skrzydełka nakryć papierem do pieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie
Moja Książka Kucharskakalafior pozostające nam z poprzedniego dnia (wówczas należy je podgrzać, by ziemniaki nam się lekko dusiły) lub gotować na świeżo. Przekładam do dużej miski i duszę dokładnie praską do ziemniaków. Dodaję cebulę z porem i czosnkiem, sól Kala Namak, mąkę ziemniaczaną, grysik orkiszowy, sporo świeżo mielonego pieprzu i całość mieszam łyżką. Nabieram łyżkę masy i dłońmi formuję kotlety, obtaczam(...)sztuk. Gotowe kotlety smażę na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor, kilkakrotnie przekładając na drugą stronę, tak by równo się obsmażyły. Można również smażyć kotlety na blaszce w piekarniku, ale my wolimy zdecydowanie takie z patelni. z dodatkiem kurek sosie śmietanowym Smacznego
Smaczne Zdroweparmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można ją podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Za każdym razem będzie inna ale zawsze smaczna i syta. Łosoś po toskańsku Składniki: 4 porcje 600 g fileta z łososia 1 mała cebula 10 suszonych pomidorów(...)buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory
codojedzeniaoliwa z oliwek świeży szczypior tarty parmezan sól do smaku u mnie himalajska różowa pieprz do smaku u mnie ziołowy karahi chicken masala olej kokosowy do smażenia Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ziemniaczki obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski ,skrop sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dosmacz solą, pieprzem oraz niewielką ilością Karahi Chicken Masala. Wymieszaj. Wsyp(...)ziemniaczki będą miękkie. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wrzuć paprykę umytą i pokrojoną w kawałki, podsmażaj aż skórka się zacznie rumienić. Do papryki wrzuć pieczone ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Przed podaniem zetrzyj sporą ilość parmezanu i dodaj szczypiorku. Gotowe
Z Kuchni Do Kuchnidobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Policzki upiec w piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Przeważnie jest to czas około 30 minut i temperatura 230 stopni. Sos z upieczonych policzków przelać do garnuszka. Wodę rozmieszać dokładnie z mąką, dodać śmietanę i połączyć(...)mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu
Codzienna kuchnia niecodzienna