ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:322/497)

Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim 147

Paprykę kroimy w sporą kostkę. Papryczkę chilli najpierw rolujemy w dłoniach, stukamy nią kilka razy o blat, odcinamy końcówkę i wysypujemy z niej nasiona, po czym kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny, przekrawamy wszerz i obie części dzielimy na osiem kolejnych. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz(...)Nadziewamy mieszanką kurczaka i zaszywamy go. To, co zostanie, układamy wokół niego. Samego kurczaka wysmarowujemy miodem i doprawiamy ponownie solą, pieprzem cayenne i paprykami. Kurczaka pieczemy w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Ostatnie 15-20 minut pieczemy mięso bez foli, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 139

dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni(...)zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy wszystkie roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35-40 min. Pierożki po upieczeniu podajemy polane cebulką przesmażoną na klarowanym maśle. Gorąco polecamy Wam te pierogi. Pozdrawiamy

vegetanie
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 161

wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high(...)Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać  gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego!Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie

Stare Gary
Długo duszone żeberka 126

Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 154

pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela(...)powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku

ClauditteMissCooking
Schab z pieczarkami pod kruszonką 137

schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca(...)niedopieczony . Następnie solimy , pieprzymy , smarujemy warstwą pieczarek ( około 0,5 cm ) i posypujemy dość grubo , ale nie z przesadą parmezanem zmieszanym z bułką tartą . Układamy na ruszcie .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C , bez termoobiegu . Pieczemy tak długo , aż kruszonka nabierze złocistej barwy . Gotowe . Koniecznie serwujcie na gorąco , prosto z piekarnika , wtedy smakuje najlepiej Smacznego ! Artykuł Schab z pieczarkami

Ogrodnik w podróży
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 151

niedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła(...)łyżka wędzonej papryki 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną) sól 4 garście świeżego szpinaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Mikrofalówka – wyznanie wyrodnego ojca i jeszcze gorszego kucharza 82

się w kuchni, czyli 2w1 mikrofalówka i piekarnik z termoobiegiem. Rozwiązanie doskonałe dla każdego kto nie ma miejsca w domu na pełnowymiarowy piekarnik. Lub jeżeli nie chcesz odpalać dużego piekarnika dla 1 kawałka ryby.   Do tej pory przedstawiałem raczej mikrofalówki o większych gabarytach. Tym razem coś bardziej dla singli lub młodych małżeństw. Model o pojemności 20 l i rozsądnych(...)sterowania oraz obudowę ze stali nierdzewnej. Sprzęt wyposażony jest w trzy funkcje mikrofale, grill, mikrofale + grill, 5 poziomów mocy do 700W oraz 8 programów automatycznych : auto, warzywa, mięso, makaron, ziemniaki, pizza i zupa.   Na koniec proponuję zaopatrzyć się w specjalny płyn do mycia mikrofalówek, lodówek, zamrażarek, zmywarek wewnątrz i na zewnątrz. Znajdziesz go TUTAJ . Doskonale czyści i pozostawia świeży

kuron.com.pl
Wołowan ziemniaczany 118

przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.   Właściwie podam Wam przepis na samą podstawę, a wypełnienie, to już możecie sobie zrobić jakie tylko chcecie. Składniki: - ziemniaki - mąka - farsz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy. Dodajemy trochę mąki i ugniatamy masę. Przepis podaje, żeby wrzucić ją do tutki cukierniczej i najpierw wycisnąć podstawę, a następnie ścianki, ale ja poradziłem sobie(...)wgłębienie za pomocą denka od szklanki. NIE BRZEGU JAKBYM WYCINAŁ OBWARZANKI, TYLKO DENKIEM :) Możecie położyć we wgłębienie jakiś farsz, a następnie włóżcie to do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Nadziewany Filet z Kurczaka z Pomidorem i Mozzarellą 108

Kochani dziś mam dla was bardzo prosty przepis na kurczaka zapieczonego z mozzarella pomidorami i odrobiną szpinaku, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerią. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli w zalewie 3 małe pomidorki kilka listków szpinaku przyprawa do kurczaka łyżka masła WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nacinamy paseczki by zrobić(...)odległości 1,5-2cm. 2. W kieszonkach umieszczamy na przemian pomidor, mozzarella ze szpinakiem. 3. W pojemniku żaroodpornym umieszczamy masło na spodzie, przekładamy mięso. 4. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-190* aż do miękkości

Dziś Ja gotuje
Zapiekanka warzywna z klopsikami 145

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki *** *** Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem lub olejem i układamy w nim składniki zapiekanki pionowo, naprzemiennie tak jak jest to widoczne na zdjęciu(...)dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi *** *** Tak przygotowanym olejem z przyprawami smarujemy z wierzchu zapiekankę i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 190’C *** *** Zapiekankę pieczemy przez około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną białą cebulę z dwoma przeciśniętymi

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane z brokułami 319

jest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety(...)tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 15 min w 180 stopni. Wszystkie wersje równie smaczne. kotlety ziemniaczane z brokułami

Mama z miasta
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 117

cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami(...)leżały. Dookoła ułożyć ziemniaczki. Powtykać dookoła czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą z atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie

KUCHNIA POLSKA
Mus z pieczonego jabłka i batata - deser dla niemowląt + kilka słów o batatach 186

przez ząbkowanie), więc na deser podaję jej "coś" pożywniejszego - jak właśnie ten mus. Bataty są bardzo syte oraz niezwykle zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo składników odżywczych. To słodka wersja białych ziemniaków, która obfituje w beta karoten (nawet marchewka tyle nie posiada) oraz większą ilość witaminy C, E, K, wapnia, żelaza oraz potasu. I pamiętajcie, że czym bardziej intensywny kolor ma miąższ(...)średni) 1 jabłko (duże; ja preferuję odrobinę kwaskowate) Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju lnianego (*) Jabłko oraz batata dokładnie umyć osuszyć i szczelnie owinąć (osobno) w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) do miękkości. (Jabłko szybko robi się miękkie, więc należy je wcześniej wyjąc z piecyka, a batata dopiec.)   Po ostudzeniu usunąć z nich skórkę oraz dodatkowo z jabłka

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania