filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieDelikat czerwony Sól Słodka papryka Wykonanie: Kurczaki przyprawiamy solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy(...)momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki nie będą suche ). Warto pod koniec pieczenia dołożyć ziemniaczki i upiec je w sosie z kurczaka ( ok.30 minut, zależy od ziemniaków, warto w trakcie sprawdzać ) . SMACZNEGO
Smaki Ewyalla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową lub zwykłą oliwą z oliwek, można również(...)solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu. Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią
Be Fit Be Strongłososia. Nie chciałam gotować normalnych ziemniaków, bo u nas, kilogram ziemniaków starcza na dłuuugo ;) Widzicie, jacy my jesteśmy miłośnicy ziemniaków ;) W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak(...)sól, pieprz, tymianek - olej Bataty porządnie umyć i wyszorować. Przeciąć na ósemki. Wyłożyć na blachę, skórką na dół. Każdy kawałek posmarować olejem i oprószyć solą, pieprzem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-35 minut (w zależności od ich wielkości). Na ok 10 minut przed końcem pieczenia oprószyć suszonym tymiankiem. Smacznego
CookYourselfSchab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje.Folia(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy
Apetyczna babeczkanóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki kabanosa, paski papryki i piórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku. Przełożyłam do bulionu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy, gotowałam do miękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy(...)czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały
bastalenawykonane z szynki wieprzowej, którą należy wcześniej zapeklować, potem upiec, pokroić na plastry (może być dzień wcześniej) a na koniec podać polane sosem chrzanowym. I voila... 😊 Do tego ziemniaki i surówka z marchewki i goście będą mlaskali aż miło... Składniki: (mój obiad obejmował 20 osób.... więc jest to przepis na obiad dla 20 osób) szynka wieprzowa - 3 kg czosnek(...)marynowaniu szynkę wyjąć z wody, włożyć do dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona, mięso będzie rozpadało się samo. Aby mieć pewność, że szynka jest
Ze smakiem bez glutenuzagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką masę . Na stolnicy oprószonej mąką , formujemy wałek z ciasta , siekamy na kopytka , przesypujemy mąką . W dużym garze doprowadzamy wodę do wrzenia , na nią(...)plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich plastrów smalcu . Skrapiamy maggi . Wkładamy do piekarnika , szczelnie przykrytą i pieczemy w temperaturze 170 C przez około 2 godziny . W połowie czasu pieczenia dolewamy dwie szklanki wody i ziele angielskie . Kiedy szynka będzie gotowa , przypieczona . Wyjmujemy , dzielimy
Ogrodnik w podróżyKasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki(...)panowałby chaos. Nam udało się zrobić wszystko w dwie godziny i jeszcze w międzyczasie wykąpać Miłosza. Pomysł na sześć dań w kolejnych dniach tygodnia opierał się na maksymalnym wykorzystaniu piekarnika podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki
Niedzielny kucharzmarchewki, pietruszki oraz selera. Podczas ich pieczenia również wytwarza się akrylamid, ale jest go zdecydowanie mniej, gdyż warzywa te zawierają bardzo małą ilość skrobi (<1%, podczas gdy ziemniaki zawierają około 18% skrobi) i takie frytki, od czasu to czasu, spokojnie można podać dzieciom. Są one naprawdę pyszne, a do tego dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych frytek. Mogą(...)solą, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Podajemy same jako przekąska z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu
Kuchnia MagdaLenyKlasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płynnego „słodziwa”) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *stąd kolor babeczek Przygotowanie: Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozgniatamy (ja używam tłuczka do ziemniaków). Do rozgniecionych bananów wbijamy 1 jajko, dolewamy mleko, syrop daktylowy i dodajemy cynamon. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy łyżką(...)również upiec w silikonowych foremkach (łatwo je wówczas wyciągnąć, moje dzieci jednak wolą babeczki w kolorowych papilotkach – wyjadają je ze smakiem). Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i jego ustawień (ja czasem piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu, a czasem
Słodkie okruszkirozkoszą dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego(...)wolę brie) 2 łyżki oliwy pieprz i sól roztrzepane jajo Na sos: 3 łyżki masła 2 łyżki miodu kilka gałązek świeżego tymianku albo szczypta suszonego Przygotowanie: Zacznijmy od piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 ° C, grzałki góra i dół. Teraz zajmijmy się szparagami. Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól
Ale Pyszka!