się nie poparzyć. Na 45 minut przed końcem pieczenia na blaszkę z kurczakiem możemy dodać ulubione warzywa (pokrojone, skropione olejem i posypane przyprawami). Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Kurczaka na butelce przenosimy na naczynie żaroodporne (butelka z pozostałym piwem jest bardzo gorąca), wyjmujemy wykałaczki (kurczak „siądzie”) i pozostawiamy na 15 minut, aby soki się wchłonęły. Dopiero(...)wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku
mojewypiekiinietylkoczęść płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową(...)pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne
Poezja smakupółtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą. I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina(...)ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogróddodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki(...)wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku Soczewicę ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć(...)obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna i nie spieczona, można formę przykryć papierem do pieczenia i zdjąć go w połowie pieczenia. Moja
Codzienna kuchnia niecodziennaPropozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka(...)szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto
To co lubię - gotuję i polecamPolish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym czasie(...)grillowej, ale jeśli jej nie masz, możesz po prostu podsmażyć kiełbaski na zwykłej patelni. Bułki natnij wzdłuż (nie przecinaj jednak do końca) i opiekaj je przez kilka minut w piekarniku. Kiełbaski włóż do bułek, polej je sosem czosnkowym oraz ketchupem, na to nałóż porcję surówki i frytek. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego Artykuł Hot dog Polish Boy pochodzi
365 dni dookoła kuchnifasolki szparagowej mrożonej 200 g marchewki z groszkiem mrożonej 1 żółtko 2 białka ½ szkl. mleka ½ łyżki masła ½ łyżki mąki 1 łyżka almette chrzanowe Sól Pieprz Chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego(...)żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem. Białka ubijamy i delikatnie rozprowadzamy w warzywach. Masę sufletową wykładamy do lekko natłuszczonych naczyń żaroodpornych. Zapiekamy około 20 - 30 minut w nagrzanym piekarniku do 170 o C. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 300 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyKarkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy(...)wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniaszklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków) 150 g miękkiego masła 1 jajko 3,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy(...)minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga
talerz przyjemnościraczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy. Pieczarki kroimy(...)masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego
Snejkusiowe Przepisypocząć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy(...)warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO
Taste Of My DayCzosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Owoce położyć na spodzie brytfanny, na nich ułożyć mięso(...)sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garyczasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn(...)szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garydodać cukier puder, waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować(...)kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na 3 części i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem
Moje domowe kucharzenie