Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy 1 łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności(...)pieczonych papryk zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy do miękkości kurczaka. Pod koniec dodajemy serek topiony. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewymłodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko(...)misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać(...)Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło: Wielkanoc
Pieguskowa Kuchniasucha 1,5 szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, kolendra mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy(...)wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami, następnie polewamy ciecierzycę i mieszamy razem, tak aby każde ziarenko było oblepione przyprawami. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypujemy cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca. Gotową zupę podajemy posypaną orzeszkami z ciecierzycy. Czy wiesz
kulinarne odsłony patiOgłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli
Smakuje zdrowopomysł że zrobię mojej rodzinie takie czosnkowe i trafiłam w smaki ,bardzo fajnie smakują z sosem czosnkowy i grzankami ziołowymi , można także takie skrzydełka zrobić na grillu z ziemniakami z masłem czosnkowym .Wszystko czosnkowe ach , ale kto komu zabrani :) Składniki 1 kg skrzydełek(...)łyżki oleju i dokładnie wszystko mieszamy aby składniki się dobrze połączyły i przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień pieczemy skrzydełka w piekarniku około 55 minut na 160 stopni ,zerkając co jakiś czas sprawdzając aby się nie za mocno przypiekły
Mój Smakmarynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info: Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej 5-7 minut! Gdy to zrobicie mięso straci całą soczystość! Purée z batatów(...)dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej. :) W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki (możecie je też utłuc tłuczkiem
Cooking Monsterziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki 20-25 minut, aż się zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą [ zapomniałam] . Upieczone bułki wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniedodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie(...)oliwek opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne są zielone i chrupiące
Bon appetit mon amiemojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki. Kotleciki z kaszy jaglanej. Składniki: kasza gryczana palona 100 g ekologiczne jajko 2 sztuki garść domowego szczypiorku sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek domowa vegeta olej 1 łyżka Kaszę(...)wyciśnięty czosnek i przyprawy, mieszam. Dodaję kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Opcja smażona: patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam. Formuję kotleciki i smażę z obydwu stron. Opcja dietetyczna z piekarnika: rozgrzewam piekarnik do 170-190 st. C. Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruję go równomiernie olejem. Formuję kotleciki i układam w niewielkich odległościach od siebie. Piekę po kilka minut
IzaGotujeFrytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około(...)wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną(...)PTYSIE:Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem rzepakowym.Smarujemy marynatą i zawijamy w folię.Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę.Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane.Pieczemy ok. 25 – 30 minut.Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto.Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso
Ostra na Słodkotartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.Go(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)Smacznego
Smaki Edytyposiekanej mięty (opcjonalnie)garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)sól i pieprz do smaku6 płatów ciasta philook. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania:Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta philo posmarować roztopionym masłem(...)układając je w formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi kawałkami i dokładnie docisnąć. Cały placek posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu.Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.Smacznego!Wyliczenia:twaróg 5 złfeta 2 złjajka 2,10 złmięta 2 złpietruszka 1 złciasto philo 10 złmasło
Obiad za dychęaromatycznym MASŁEM CZOSNKOWYM to coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól(...)cytrynowym. Każdy filet kładziemy na większym kawałku folii aluminiowej i na nim układamy po jednej gałązce ziół. Folię szczelnie zawijamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paczuszki z łososiem i pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu od razu przekładamy na talerze. Na każdym filecie układamy po kawałku masła
Analiza Smakusmaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 rządki czekolady 180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki musu kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 350 ml mleka sojowego szczypta soli Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę(...)składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wylej ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 60 minut
Zdrowie na języku :PJuana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie(...)garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem, ułóż plastry papryki, mango, gorącego łososia
SMYKWKUCHNIMożna je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku. Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki z jelenia . W tym roku proponuję klopsiki z włoskim(...)robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule 1 czosnek solo 1 łyżka białego pieprzu 2 łyżeczki
codojedzeniaTaki obiad lubię najbardziej - ryba (bez ości;), ziemniaki i jakaś domowa surówka lub brokuły z kalafiorem i masełkiem. Zamiast ziemniaków można podać rybkę z kaszą jaglaną lub inną ulubioną z dodatkiem warzyw. Dodatkowo jest zdrowo, a dzięki świeżym ziołom nie tylko smacznie, ale też aromatycznie. Składniki: 350 g polędwicy z dorsza 2 plasterki cytryny 2 plastry pomidora garść(...)wierzch każdej polędwicy układamy pomidora, kawałek masła, na pomidora cytrynę i posypujemy równomierni koperkiem; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 180C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut; smacznego
Zasmakuj Kuchniwliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano, słodka papryka(...)odrzucić pierwsze zdrewniałe liście. Kolejne 10 oderwać od głębia i obgotować w posolonej wodzie. Sprawdzić czy są miękkie nakłuwając najgrubszą część liści - ich trzon. Liście muszą być miękkie, w piekarniku nie dojdą - jedynie się zagrzeją. Jeżeli liść się delikatnie przerwie, to nic się nie stanie. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia. Z chodnych usunąć zgrubiałe trzony. Z kiełbasek zdjąć skórę i naciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyaromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy 1 cebula(...)posypania Rozkrój karkówkę w prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Ułóż śliwki na środku i zwiń w rulon. Zwiąż mięso sznurkiem do pieczenia. Ułóż na brytfance. Nastaw piekarnik na 145ºC, wciśnij termometr w środek mięsa i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz mięso tak długo aż temperatura na termometrze pokaże 72ºC. Wyjmij pieczeń i owiń w aluminiową folię. Odczekaj
codojedzeniamoja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego(...)rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemmakaron powstałym sosem i mieszamy, żeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką. Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce. Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie(...)DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka
Karo in the KitchenChcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki
W kuchni u Moniki300g drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy
MarciochaKucharzypłuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzymy. W brytwannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy pozostałe owoce( jeśli zostaly), szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie(...)wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi
Mia Cucina Sofietadzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki:100g ugotowanych ziemniaków,200g mąki pszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkości