Bardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki
kuchnia doskigotowanych ziemniaków dłużej pozostaje świeży, jest miękki i aromatyczny. Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie: Zakwas na chleb - krok po kroku Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie Chleb mieszany (na zakwasie) Chleb żytni z orzechami i żurawiną Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym Razowiec z czarnuszką Chleb pszenno- żytni z ziemniakami(...)110g ugotowanych ziemniaków 300ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Zakwas należy dokarmić 12h przed pieczeniem (2 łyżki zakwasu+70ml wody+80g mąki żytniej wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 8-12h, następnie odmierzyć 150g, a resztę zakwasu zostawić na następny raz). Ziemniaki przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki, ziemniaki, zalać wodą
Obiad gotowynaszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już żadnych dodatków w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera(...)Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pieprz, mieszamy, chwilę dusimy i ściągamy z ognia. Do garnka dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy, w razie potrzeby całość doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni . Żaroodporną formę natłuszczamy masłem i na dno wylewamy i rozprowadzamy 4 łyżki wody ze szpinaku. Trzy pierwsze płaty makaronu układamy na dno naczynia
Be Fit Be Strongsię również dla osób, które są na diecie i chcą odżywiać się zdrowiej (wtedy należy po prostu pozbyć się tłuszczu z przepisu)! Indyk zapiekany z warzywami można podać z ziemniakami, ryżem albo kaszą. Składniki: 500 g filetu z indyka 600 g mrożonych warzyw (marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – słodka papryka, kumin, oregano, suszona(...)pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego warzywa. Na nich ułożyć filety. Skropić olejem i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł zewnętrzny
Kuchcik gotujestarta na tarce mozzarella świeża natka pietruszki 1 cebula czerwona sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej z suszonych pomidorów 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ziemniaki gotujemy troszkę krócej niż tradycyjnie. Powinny być tak leciutko twardawe. Studzimy, kroimy na ćwiartki. Brokuła gotujemy. 2. Boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski i wrzucamy na patelnię(...)suszonych pomidorów i mieszamy. 3. Dodajemy ugotowanego brokuła, pokrojone w paski pomidory i albo posypujemy startą mozzarellą, albo wkładamy kulki mozzarelli. 4. Razem z patelnią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 20 minut + później włączamy opcje grill i pieczemy dodatkowe 8-10 minut :-) Po upieczeniu posypujemy świeżą natką pietruszki :-) Jeśli nie macie patelni, którą
kruche babeczkiBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same(...)zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same(...)zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchninaciąć pierś z kurczaka, w środek włożyć pesto, pokrojone pomidory i mozzarellę. Później pozostaje nam tylko zapiec wszystko i podawać np. z ziemniakami i mizerią z ogórków. Polecam Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -4 pojedyncze piersi z kurczaka -2 pomidory* -opakowanie sera(...)wkładamy listek świeżej bazylii. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem. 2 łyżki pesto mieszamy z 2 łyżkami oleju. Powstałym sosem polewamy mięso. --> Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mięso około 20-25 minut. --> Smacznego Notatki *jeżeli mamy większe pomidory to możemy je przekroić na połowę Post Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą
Marta Gotujemiędzy nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby za bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają dość zdecydowany smak(...)poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki, to spróbujcie także gołąbków z farszem z ziemniaków i dyni . Też są pyszne
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna! Składniki: (na dużą formę keksową) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, sucha bułka, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżka słodkiej papryki, sól - płaska łyżka, łyżeczka pieprzu, dodatkowo 5 jajek masło i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie(...)lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa. Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut
Lena GotujePyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą(...)Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 467,7 kcal Tłuszcz: 33,5g Białko
Zielona Kuchniałyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy, dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka, 3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie mikserem z hakami lub łyżką. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie ciasto do czasu gdy odchodzi od ręki i od miski(...)bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami lub nie :) Posmarowane bułki nacinamy lekko ostrym nożem żeby pękały w wyznaczonych miejscach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st.C / 25-30 minut w funkcji góra /dół. Smacznego
chleba naszegoKurczak tikka masala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz(...)Mięso marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patkizgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone(...)powierzchnię. Boczek podsmażamy na patelni. Kopytka dokładamy do boczku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy sos i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser i mieszamy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyBardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając powstającym sosem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni