ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:349/497)

Lasagne z mięsem i cukinią 329

pieprzem do smaku. Odstawiamy aby trochę przestygło, a w tym czasie  myjemy cukinię i tniemy wzdłuż na cienkie paski ( używam to tego obieraczki do ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron)  Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki(...)następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu wstawimy do piekarnika makaron może być twardy).  Czas pieczenia:  W piekarniku nagrzanym na 180 C, pieczemy przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół

Niezły Młynek
Muffinki dyniowe 173

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 95

kawałki (około 3 cm) i gotuj w garnku z wodą przez około 10 minut lub aż batat zmięknie. Odlej wodę i ubij zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj starannie. Gdy mikstura trochę ostygnie, ugnieć rękami ciasto do pizzy w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli(...)górny pergamin (nie wyrzucaj go, będziesz go potrzebował ponownie) i przenieś zwinięte ciasto do pizzy (w tym dolny arkusz pergaminu) na blachę do pieczenia. Piec ciasto do pizzy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Dodaj drugi pergamin na wierzchu i ostrożnie odwróć ciasto do pizzy. Jeśli jest zbyt

Fleksitarianizm.pl
Frittata ze szpinakiem i fetą 83

boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna(...)łyżki oliwy z oliwek – 2-3 pomidory lub więcej pomidorków koktajlowych – pół czerwonej cebuli – 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) – listki świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj do frittaty patelnię którą można wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków). Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dodaj do nich mleko i dopraw

nietylkopasta.pl
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 391

każdej imprezie przydadzą się przekąski, które można pochrupać od czasu do czasu. Co, jednak kiedy nie ma się ochoty na niezdrowe, tradycyjne chipsy? Z pomocą przychodzą bataty! Ze słodkich ziemniaków można przyrządzić przepyszne chipsy oraz frytki, które nie dość, że będą nieporównywalnie zdrowsze od gotowych produktów, to dodatkowo będą smakować o wiele lepiej, ponieważ można przygotować je z ulubionymi przyprawami(...)marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można dodać także serek

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 274

jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. ( Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! ) Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki ( pod skosem ), wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody(...)przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypiemy tartym serem. Czynność powtarzamy, zapiekamy z w nagrzanym do ok. 160 C piekarniku przez ok. 10-15 minut ( aż ser się ładnie zapiecze ). Podajemy ze świeżymi ziołami! Smacznego

Ostra na Słodko
Klopsy z kurczaka i grzybów 140

jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja dietetyczna. Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 5 minut. Następnie przelać grzyby przez sitko. Wody nie wylewać. Będzie potrzebna. Przygotowanie l;psów – mięso(...)pieprzem. Uformować klopsy i obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, frytkami w towarzystwie warzyw. Klopsy są rewelacje, delikatne w smaku

Kuchnia Pokoleń
Chipsy z batatów 126

więc pora na jakiś dobry film. Jeżeli lubicie podjadać podczas oglądania warto zamienić niezdrowe przekąski na coś mniej kalorycznego. Dobrym pomysłem mogą okazać się chipsy z batatów, popularnych słodkich ziemniaków, które coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony z mieloną(...)oliwek oraz przyprawę – mieloną słodką paprykę. Oczywiście można użyć ostrej papryki lub innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie mieszamy, aż przyprawa dokładnie pokryje powierzchnię chipsów. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozkładamy plasterki batatów na blasze i pieczemy przez około 30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić w zależności od grubości plasterków

Programista w kuchni
ZRAZY Z MOZZARELLĄ​ SUSZONYMI POMIDORAMI 136

Miękkie  zrazy z przepyszną mozzarellą i suszonymi na słońcu pomidorami ( jak kto woli , mogą być w piekarniku ha ha ), dobry pomysł na niedzielny obiad.Muszę przyznać ,że są niesamowicie smaczne,ser rozciąga się przy każdym ugryzieniu , a pomidory podkreślają smak całości ,a zapach ciepłych włoskich stron umilą i przypomni tymianek.Zapraszam. 4 kotlety schabowe 1 kulka mozzarella Kilka suszonych pomidorów(...)kilka pomidorów.Dokładnie zwinąć i usmażyč na złoty kolor.Mozemy też je podlač bulionem po usmażeniu i poddusić,zrobi się nam wtedy sos , który podamy do ziemniaków.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenny, ziemniaczany... 105

przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy(...)wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :)  Chleby nacinamy, żeby nie pękały...Piekarnik rozgrzewamy do 225 st.C... Pieczemy

chleba naszego
Sandacz z ostrym, maślanym sosem 182

masła 2 - 4 łyżki sosu chili, słodko kwaśnego ( dodawać stopniowo) 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno startego zielona cebulka, pokrojona sok z 1 limonki 2 łyżki pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej  folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą.   Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Topinambur zapiekany z serem 214

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o

Ugotowane pozamiatane
Bułki pszenne z ziemniakami puree 183

łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli około 600 g wody 3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli(...)urzędowy na trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bułeczki urosły. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 200°C . 6. Blachę z bułeczkami włożyłam

Posadzone i zjedzone
PIERSI KURCZAKA ZAPIEKANE Z OLIWKAMI , POMIDORAMI SUSZONYMI I SEREM 122

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj podam fajny przepis na panierowane kotlety, zapieczone z pieczarkami, oliwkami, pomidorami i serem. Danie idealnie nadaje się do frytek, ziemniaków oraz pieczywa(...)smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju.  Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.  Przed podaniem posypujemy listkami bazylii. Kurczaka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Portorykańska zapiekanka 153

wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski(...)pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi Smacznego

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania