ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:344/497)

Ziołowy łosoś pieczony 106

aromatycznym MASŁEM CZOSNKOWYM to coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól(...)cytrynowym. Każdy filet kładziemy na większym kawałku folii aluminiowej i na nim układamy po jednej gałązce ziół. Folię szczelnie zawijamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paczuszki z łososiem i pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu od razu przekładamy na talerze. Na każdym filecie układamy po kawałku masła

Analiza Smaku
Czekoladowe ciasto proteinowe - wegańskie :) 154

smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 rządki czekolady  180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni  4 łyżki oleju kokosowego  2 łyżki musu kokosowego  2 łyżki syropu daktylowego  350 ml mleka sojowego  szczypta soli  Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę(...)składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wylej ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 60 minut

Zdrowie na języku :P
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 144

Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w  Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień-  salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie(...)garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem, ułóż plastry papryki, mango, gorącego łososia

SMYKWKUCHNI
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 127

Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku. Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki z jelenia . W tym roku proponuję klopsiki z włoskim(...)robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule 1 czosnek solo 1 łyżka białego pieprzu 2 łyżeczki

codojedzenia
Polędwica z dorsza pieczona z pomidorami 154

Taki obiad lubię najbardziej - ryba (bez ości;), ziemniaki i jakaś domowa surówka lub brokuły z kalafiorem i masełkiem. Zamiast ziemniaków można podać rybkę z kaszą jaglaną lub inną ulubioną z dodatkiem warzyw. Dodatkowo jest zdrowo, a dzięki świeżym ziołom nie tylko smacznie, ale też aromatycznie. Składniki: 350 g polędwicy z dorsza 2 plasterki cytryny 2 plastry pomidora garść(...)wierzch każdej polędwicy układamy pomidora, kawałek masła, na pomidora cytrynę i posypujemy równomierni koperkiem; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 180C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut; smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 182

wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami  : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano, słodka papryka(...)odrzucić pierwsze zdrewniałe liście. Kolejne 10 oderwać od głębia i obgotować w posolonej wodzie. Sprawdzić czy są miękkie nakłuwając najgrubszą część liści - ich trzon. Liście muszą być miękkie, w piekarniku nie dojdą - jedynie się zagrzeją. Jeżeli liść się delikatnie przerwie, to nic się nie stanie. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia. Z chodnych usunąć zgrubiałe trzony. Z kiełbasek zdjąć skórę i naciąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczona karkówka ze śliwkami 183

aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy 1 cebula(...)posypania Rozkrój karkówkę w prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Ułóż śliwki na środku i zwiń w rulon. Zwiąż mięso sznurkiem do pieczenia. Ułóż na brytfance. Nastaw piekarnik na 145ºC, wciśnij termometr w środek mięsa i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz mięso tak długo aż temperatura na termometrze pokaże 72ºC. Wyjmij pieczeń i owiń w aluminiową folię. Odczekaj

codojedzenia
Kurczak w sosie marchewkowym 174

moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego(...)rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać

O kuchni z uczuciem
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 218

makaron powstałym sosem i mieszamy, żeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką.   Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce.   Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie(...)DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka

Karo in the Kitchen
Drobiowe szaszłyki. 182

Chcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ).                                          Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki

W kuchni u Moniki
Grecka Pita 174

300g   drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka  Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.  Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 170

płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się

Moje Kuchenne Rewelacje
Ruskie pierogi - podpiekane 134

pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 183

pieprzymy. W brytwannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy pozostałe owoce( jeśli zostaly), szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie(...)wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 151

dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki:100g ugotowanych ziemniaków,200g mąki pszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Rostbef pieczony w soli 135

Święta Bożego Narodzenie zbliżają się nieubłaganie i pomału czas pomyśleć o tym co podamy na świąteczny stół. Już teraz możemy zrobić przymiarkę aby mieć pewność czy

Ewa w kuchni
Kruche ciasteczka na Halloween 184

Takie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na

kuchnia doski
Włoskie bułeczki ziemniaczane 68

oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik Parę suszonych pomidorów Parę plasterków salami Krok po Kroku 1 Gotujemy ziemniaki, czekamy aż ostygną i przeciskamy przez praskę. Do bułeczek włoskich możemy wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu (mogą być nawet z koperkiem). 2 Pozostałe składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę (będzie ona dość rzadka). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)oregano i posypujemy drobno pokrojonymi pomidorkami, salami, czarnuszką lub słonecznikiem. 4 Gotowe bułeczki pozostawiamy na kilka minut żeby dać im wyrosnąć. Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 12-15 min. Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki . Życzę smacznego! Artykuł Włoskie bułeczki ziemniaczane pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 124

bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 136

bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej 109

pyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki,  zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego(...)porcje 2 duże buraki 2 duże bataty 300 g jarmużu 100 g migdałów 200 g kaszy gryczanej ocet balsamiczny olej kokosowy sól morska * PRZYGOTOWANIE Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie

Food Square
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 193

ostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość(...)uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt można uzyskać piekąc to samo na blasze lub naczyniu żaroodpornym w piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny

Kolorowy Przepisownik
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 151

około 20 minut. Orzechy zmiksowałam (można posiekać). Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa. Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Po upieczeniu, mięso wyjęłam   z brytfanki zabezpieczając przed wystudzeniem. Sos przecedziłam i przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem i wlałam śmietanę. Mięso pokroiłam(...)pysznym sosem, w którym trudno doszukać się konkretnego smaku orzechów, piwa, miodu. Tak wszystko się połączyło i stworzyło niezwykły bukiet smakowy. Do tego schabu można podać np. kluski śląskie , ziemniaki z wody i gotowane na parze warzywa     Polecam tak przygotowany schab. Jeśli podacie go w takiej wersji, rodzina będzie zachwycona, bo to danie jest smaczne. Sprawdzi się również

Kuchnia u Krysi
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 191

przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z  pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory(...)roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz

Ugotować
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 465

posypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego(...)ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja

Moja Delicja
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 244

zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące(...)ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę

OstryKęs
Placki ziemniaczane z wkładką czyli indyk w placku ziemniaczanym 191

Przygotowanie Zaczynam od rozbicia tłuczkiem plastrów indyka. Plastry powinny być dość cienkie aby dopiekły się w czasie smażenia placków. Następnie mięso dolę i pieprzę i wstawiam do lodówki. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki(...)placek ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 236

roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennejmała cebula2 jajka3 łyżki gęstej śmietanyok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, KucharekMakaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę(...)wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się zrumieni

Praktyczna pl
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 386

zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące(...)ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania