Dziś nowa propozycja na podanie drobiu z piekarnika. Danie szybkie do przygotowania, wymaga tylko upieczenia w piekarniku w pysznej marynacie. Składniki: 6 dużych udek lub 12 podudzi pół szklanki coca-coli ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki) 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch
Kuchnia domowa AniMimo panującego upału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko. Składniki: Udka z kurczaka bez skóry ( ja miałam 10 ) 2-3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Olej – niewielka ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą(...)kurczaka. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie ( zwykle kilkanaście minut ). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewywłoszczyzny, jajka, białą kiełbasę,kilka ziemniaków, sól i pieprz do smaku, liść 4 szt., ziele 4 szt., majeranek 1 łyżkę. W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej patelni w tym samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym okrasimy zupę. Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę(...)kroimy na pół. Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym jajkiem, w celu uszczelnienia. Tak przygotowane chlebki wrzucamy do piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C Serwujemy na gorąco, posypane zieleniną lub roztartym w dłoniach majerankiem. -- Smacznego ! Dla chętnych podaję poniżej linki pomocnicze jak można zrobić
chleba naszegopodczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie Składniki: 6 udek(...)skóry – kawałki mięsa. Smażę chwilę na rumiano z obu stron. Można dolać wcześniej na patelnię trochę oleju, można pominąć – z kaczki i tak wytopi się tłuszcz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C. Kaczkę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam powstałym na patelni sosem. Można na koniec na patelnię dolać odrobinę wody, wymieszać i wlać do naczynia (nic nie może
Zasmakuj Kuchnilekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także np. jako dodatek do dań głównych. Jako, że sama dałam się(...)różnymi dipami. Składniki (wersja fit): 2 cukinie, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, odrobina chilli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, (opcjonalnie 2 łyżeczki oliwy z oliwek) 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (ustawiam funkcję z termoobiegiem - góra i dół). 2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam
Kuchnia Pełna Pasjidekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu(...)powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamteż grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić(...)Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem
Szybko Tanio Smacznieprzykryciem do puszczenia soków. Następnie odlewam całą wodę i dalej gotuję już bez pokrywki, dodając cukier i cynamon. Gdy już jabłka będą bardzo miękkie najczęściej biorę tłuczek do ziemniaków i rozdrabniam jabłka i przestaję je gotować jak będą w miarę gęste (zrobi się mus z kawałkami jabłek). Teraz zabieram się za ciasto (choć najlepiej zabrać się(...)części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie na prostokątną blachę o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę aż ciasto zrobi się delikatnie brązowe. Z drugiej część ciasta formuję wałek i wykładam na folię aluminiową posypaną delikatnie mąką. Zakrywam ciasto folią od góry
Kuchnia VikiZapiekane chorizo z pomidorami. Do tego frytki lub ziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy. Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad. Skusicie się? Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor 200 ml śmietany(...)kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami
O kuchni z uczuciemobjętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie(...)jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu
Z Kuchni Do Kuchnitrzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami(...)połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne
Chilli Czosnek i OliwaZakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także(...)łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny sos jogurtowo- ziołowy Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą ze sobą połączone dodać mąkę, koperek i zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować
pieprzny smaczekBułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszennaSkładniki:500 g mąki pszennej 650125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito1/3 łyżeczki drożdży instantok. 300 ml wodypół łyżeczki soli1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić(...)czystą i obficie posypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka lub naczynia glinianego. Posypać lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć
UgotujmyTo.plBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiBardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki
kuchnia doskigotowanych ziemniaków dłużej pozostaje świeży, jest miękki i aromatyczny. Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie: Zakwas na chleb - krok po kroku Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie Chleb mieszany (na zakwasie) Chleb żytni z orzechami i żurawiną Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym Razowiec z czarnuszką Chleb pszenno- żytni z ziemniakami(...)110g ugotowanych ziemniaków 300ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Zakwas należy dokarmić 12h przed pieczeniem (2 łyżki zakwasu+70ml wody+80g mąki żytniej wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 8-12h, następnie odmierzyć 150g, a resztę zakwasu zostawić na następny raz). Ziemniaki przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki, ziemniaki, zalać wodą
Obiad gotowynaszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już żadnych dodatków w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera(...)Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pieprz, mieszamy, chwilę dusimy i ściągamy z ognia. Do garnka dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy, w razie potrzeby całość doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni . Żaroodporną formę natłuszczamy masłem i na dno wylewamy i rozprowadzamy 4 łyżki wody ze szpinaku. Trzy pierwsze płaty makaronu układamy na dno naczynia
Be Fit Be Strongsię również dla osób, które są na diecie i chcą odżywiać się zdrowiej (wtedy należy po prostu pozbyć się tłuszczu z przepisu)! Indyk zapiekany z warzywami można podać z ziemniakami, ryżem albo kaszą. Składniki: 500 g filetu z indyka 600 g mrożonych warzyw (marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – słodka papryka, kumin, oregano, suszona(...)pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego warzywa. Na nich ułożyć filety. Skropić olejem i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł zewnętrzny
Kuchcik gotujestarta na tarce mozzarella świeża natka pietruszki 1 cebula czerwona sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej z suszonych pomidorów 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ziemniaki gotujemy troszkę krócej niż tradycyjnie. Powinny być tak leciutko twardawe. Studzimy, kroimy na ćwiartki. Brokuła gotujemy. 2. Boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski i wrzucamy na patelnię(...)suszonych pomidorów i mieszamy. 3. Dodajemy ugotowanego brokuła, pokrojone w paski pomidory i albo posypujemy startą mozzarellą, albo wkładamy kulki mozzarelli. 4. Razem z patelnią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 20 minut + później włączamy opcje grill i pieczemy dodatkowe 8-10 minut :-) Po upieczeniu posypujemy świeżą natką pietruszki :-) Jeśli nie macie patelni, którą
kruche babeczkiBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same(...)zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same(...)zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchninaciąć pierś z kurczaka, w środek włożyć pesto, pokrojone pomidory i mozzarellę. Później pozostaje nam tylko zapiec wszystko i podawać np. z ziemniakami i mizerią z ogórków. Polecam Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -4 pojedyncze piersi z kurczaka -2 pomidory* -opakowanie sera(...)wkładamy listek świeżej bazylii. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem. 2 łyżki pesto mieszamy z 2 łyżkami oleju. Powstałym sosem polewamy mięso. --> Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mięso około 20-25 minut. --> Smacznego Notatki *jeżeli mamy większe pomidory to możemy je przekroić na połowę Post Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą
Marta Gotujemiędzy nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby za bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają dość zdecydowany smak(...)poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki, to spróbujcie także gołąbków z farszem z ziemniaków i dyni . Też są pyszne
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna! Składniki: (na dużą formę keksową) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, sucha bułka, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżka słodkiej papryki, sól - płaska łyżka, łyżeczka pieprzu, dodatkowo 5 jajek masło i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie(...)lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa. Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut
Lena GotujePyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą(...)Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 467,7 kcal Tłuszcz: 33,5g Białko
Zielona Kuchniałyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy, dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka, 3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie mikserem z hakami lub łyżką. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie ciasto do czasu gdy odchodzi od ręki i od miski(...)bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami lub nie :) Posmarowane bułki nacinamy lekko ostrym nożem żeby pękały w wyznaczonych miejscach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st.C / 25-30 minut w funkcji góra /dół. Smacznego
chleba naszegoKurczak tikka masala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz(...)Mięso marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patkizgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone(...)powierzchnię. Boczek podsmażamy na patelni. Kopytka dokładamy do boczku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy sos i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser i mieszamy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyBardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając powstającym sosem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPieczony kalafior, odrobina oliwy z oliwek, trochę kuminu, sól i chili - mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy to dynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia(...)chili. Dodajemy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami, układamy w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy różyczki przez 30 minut. Przed podaniem kalafiora posypujemy natką
Kulinarne przygody Gatitymięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona(...)miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć, pokroić. Składniki na szaszłyki nakładać na przemian na patyczki. Zapiekać w piekarniku z funkcją grill, nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut
zadanie-gotowaniemrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę(...)sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem
Codzienne GotowaniePieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę(...)paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnemąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, czy też w inny sposób tłuczemy i też dodajemy do całości. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy 15-20 minut. Ciasto będzie się pewnie trochę lepiło(...)części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i wstawiamy bułeczki na 15-20 minut - aż się zarumienią. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufactureziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki obieramy. Jeżeli(...)Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad) 50 g masła 50 ml mleka gałka muszkatołowa oliwa truflowa sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba każdy potrafi. Odcedzamy. W garnku
Marder&Marder Manufactureziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy(...)przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego
greenscarfSolidna porcja " mięcha " dla mężczyzny czyli pieczone żeberka w miodowej marynacie to moja propozycja dzisiejszej niedzieli. Bardzo smaczne i proste danie, podane z ziemniakami i surówką stanowi syty obiad . składniki na 5 porcji 1 kg żeberek 1 łyżka masła ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego szczypta płatków chili szczypta papryki słodkiej szczypta imbiru w proszku 1/2 szklanki miodu sól pieprz(...)marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny , obracając je co jakiś czas aby całość mięsa się marynowała . Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku w 180 st. C. około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy pozostałym sosem z marynaty
Smakowite Dania