Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna PasjiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna PasjiKarkówka pieczona to fajny pomysł na smaczną wędlinę do kanapek, a także danie obiadowe, do którego pasuje wiele dodatków np.: kasze, kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka pieczona Składniki 1,5 – 2 kg karkówki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka rozmarynu(...)mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, którą polewamy marynatą i dokładnie ją obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Zamarynowaną karkówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 2 – 2,5 godziny. Zanim zaczniemy ją kroić zostawiamy ją po upieczeniu na kilkanaście minut, żeby soki nie wypłynęły. Podajemy na ciepło lub zimno. Artykuł
To co lubię - gotuję i polecampodawaną do napoi. Pieczone papryczki to pomysł na ciepły dodatek do obiadu lub samodzielną słoną przekąskę. Wystarczy polać je oliwą z oliwek oraz posypać solą i upiec w piekarniku. Jak dla mnie, pa pryczki po upieczeniu są lekko słodkie w smaku, choć warto dodać, że raz na jakiś czas można trafić na pikantną papryczkę 😊 Składniki(...)lekkiego zarumienienia papryczek) . Podawać na ciepło. Można jeść je w całości (wraz z nasionami) trzymając za ogonek. Papryczki przed i po upieczeniu Pomysł na obiadowe danie: pieczone papryczki, ziemniaki i filety z dorsza
Ugotowaćchrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk(...)cebuli wlać śmietanę, dodać chrzan, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszać. Dusić całość około 3-4 minut. Sos wylać do niedużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć nacięte białe kiełbasy. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec kiełbasę około 10 minut, następnie odwrócić ją na drugą stronę i piec kolejne 15 minut
Zrób to smacznieKotlety schabowe moczone w mleku i upieczone z sosem majonezowo-cebulowym pod pierzynką z żółtego sera. Aromatyczne, delikatne, miękkie. Podane z puree ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi z dobrą surówką lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 5 plastrów(...)drobno, mieszam z majonezem w miseczce. Schab wyjmuję, układam w naczyniu żaroodpornym. Solę i pieprzę z obu stron. Smaruję sosem majonezowo-cebulowym i przykrywam plastrem sera. Piekę w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone podaję od razu, na zdjęciu porcja zimna, jak widać upieczony ser zdążył stwardnieć, dlatego najlepiej
Zasmakuj KuchniLżejsza wersja frytek znanych na mieście. Moje pieczone frytki z batatów, lekkie, nie chrupiące podaję z domowymi dipami, najczęściej świeżym czosnkowym na jogurcie, sosem tzatziki lub
Zasmakuj Kuchniminut. Puree z pieczonej papryki: Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem. Puree z batata: Patata obrać, pokroić na kawałki(...)myAmbition To też może Cię zainteresować: Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem Pieczony schab z morelami i śliwkami Przepiórki w boczku Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakmożna podać z chipsami, tacosami lub warzywami. Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki. Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku. Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości. Więcej pomysłów(...)słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Codziennik Kuchennykroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy. Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki(...)robimy wgłębienie i tam wciskamy pieczarki czyli serce placka, które lekko przykrywamy mięsem. Tak przygotowane podłoże przykrywamy podsmażonymi ( też z jednej strony) plackami, lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około 20 - 30 minut. Aż się środek upiecze, a wierzch zrobi jeszcze bardziej chrupiący. Podajemy z sosem pomidorowym. Troszkę jest z tym zabawy , ale zapewniam warte
Dieta moja pasjaJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie
kuchnia doskiponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie mieszamy(...)mniejsze kawałki i wkładamy do garnka.Wlewamy wodę i stawiamy na średnim palniku, podgrzewamy do chwili aż jabłka się rozsmażą (jeśli macie z tym problem, mięknące jabłka rozbijcie tłuczkiem do ziemniaków i jeszcze przez chwilę rozsmażajcie). Do tak przygotowanych jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem
Czary - gary w kuchnimąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 100 ml letniego mleka - 100 g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 5 g cukru - 1 jajko - 12 g soli - 1 duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka(...)przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut . Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,przed włożeniem bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy przez 15 - 20 minut. Wyciągamy na kratkę do ostygnięcia Smacznego
Wypieki Renezimnej wody, miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut. W ten sposób postępujemy z pozostałym łubinem. Powstałe mleko odcedzamy na sicie. Pozostałe resztki łubinu suszymy na blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Powstałe(...)łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego farsz 0,5 kg serka łubinowego 200 g boczku wędzonego 1 duż a cebulę 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 ugotowane ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego po szczypcie tymianku ,papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla, podsmażamy
kgwjanczewokolejny sposób na mięso mielone. Boczek nadaje mięso bardzo fajny posmak i sprawia, że sama prezentacja wygląda bardzo ciekawie. Nie należy do zbyt dietetycznych ale dzięki przygotowywaniu w piekarniku, też nie jest ogromną bombą kalorii ;) Zapraszam! Mielone zawijane w cukinii i boczku Składniki: paczka mięsa mielonego 1 średnia cukinia około 10 plasterków boczku sól, pieprz majeranek 2 łyżki śmietany garść(...)papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami
Tagebuch po polskuposiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą. Posypa(...)dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym pieczywem Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej
Marta Gotujeoliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę. W tym czasie mamy już prawie gotowy groszek i soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą(...)wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy po wyjęciu z piekarnika :) Życzymy smacznego
vegetanie