ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:355/497)

Najlepsze i sprawdzone przepisy z mleka 117

piórka, aż się zeszkli. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki. Podsmaż 1-2 minuty, dodaj obranego i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając(...)chałka, może być czerstwa 700 ml ZIMNEGO MLEKA 2% od Robico 3 jajka szklanka cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka masła szklanka rodzynek   Przygotowanie:   Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Do dużej miski wlej mleko, dodaj chałkę pokrojoną w 3 cm kostkę. Dociśnij pieczywo ręką, aby wchłonęło mleko. W osobnej misce wymieszaj jajka

kuron.com.pl
Naleśniki z farszem ruskim 162

łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż stanie się złocista – około 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstrawiamy.   Do wystudzonych ziemniaków dodajemy rozkruszony widelcem twaróg, a także 3/4 podsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy(...)łyżce.   Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się nie zetnie.   Nagrzewamy piekarnik do 180 ° . Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne.   Na każdy usmażony naleśnik układamy porcję farszu – około 2 łyżki, dociskamy. Składamy w prostokątną kopertę. Układamy naleśniki, złożeniem do dołu, w naczyniu

Smaczna Strona
Schab zapieczony w kapuście kiszonej 160

Proste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g smalcu, przyprawy. Przyprawa gotowa do mięsa  2 czubate łyżki lub sól, pieprz, papryka. Schab kroimy na kotlety, cebulę na grube krążki, czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy(...)Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy w  200 st.C. Po upieczeniu serwujemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem. Smacznego

chleba naszego
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 164

lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Niektóre z nich nie zawierają glutenu(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z kalafiora 117

dużo, bo wtedy nasz krem będzie za rzadki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę, seler (ich nie rozdrabniamy, bo zdominowały by smak zupy), liść laurowy i ziele angielskie. Całość(...)masła wraz ze szczyptą soli i i połową łyżeczki majeranku. Wszystko mieszamy i smarujemy masłem nasze kromki chleba i na każdej z nich układamy plasterek sera. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek do tego kremu proponuję zrobić chipsa z boczku. Rozgrzewamy suchą patelnię (jeśli

PatiGotuje
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 181

podkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem! Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały. Kalafior – sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 250 g zielonych szparagów 1 ząbek(...)kalafior i podziel na różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw

codojedzenia
Tata, tata jest frittata!!! 119

kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę(...)całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy ładny żółty kolor

I tu będę miała takie te
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 164

potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą(...)ogniu olej, na mocno zagrzanym smażymy rybę na złoto – w zależności od grubości filetów – po 4-6minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko zostać gorąca) lub przykrywamy folią aluminiową żeby ryba za mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło

Karo in the Kitchen
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 138

Bardzo je polecam. W ogóle nie czuć w nich że są z innej mąki. Jem na słodko i na słono. W piekarniku własnie siedzą krążki banana obtoczone w cukrze. Będą  - jak wyjdą - na słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:) 200 gram mąka gryczana(...)łyżeczka soli pieprz  bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach)  Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko zgniotłam brokuła. Dodałam pieprz. Wierzch posypałam wiórkami bryndzy, która lekko się roztapiała

AZgotuj!
Bułki pszenne z ziemniakami. 117

inne nasiona      Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej(...)objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką lub innymi nasionami, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 154

łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek drobno startego sera typu Bursztyn 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 2 szczypty pieprzu szczypta ostrej papryki Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 ° C (bez termoobiegu 200 ° C). Filety umyć, osuszyć czystą ściereczką, oczyścić z pozostałych ości, płetw. Ułożyć płasko w głębokim naczyniu zalać sokiem z cytryny(...)słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego

Pełny talerz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 102

kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą(...)zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej

Niedzielny kucharz
Muffinki czekoladowe 143

Zrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla

kuchnia doski
Kurczak pieczony w panierce 120

Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie

kuchnia doski
Kurczak pieczony w całości 131

również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa złocista papryka czerwona słodka majeranek Sos: sos spod kurczaka(...)dobrze się zamarynował. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. Po tym czasie zdjąć pokrywę, łyżką polać po wierzchu kurczaka sosem i tłuszczem ze spodu naczynia, zwiększyć temperaturę

Kocham..lubię..gotuję..