umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków(...)posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 4 - 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Przygotować sos. Do pojemnika rozdrabniacza blendera włożyć majonez. Dodać papryczki chipotle. Wlać sok z limonki i sos adobo. Zblendować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskaplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)zgęstnieje i nie będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemypieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki (ja dałam orkiszową 700, orkiszową pełnoziarnistą i pszenną-pełnoziarnistą mniej więcej po równo) - 90g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia(...)Układać na blaszce wyłożonej papierem. Wychodzi około 9-14 bułeczek w zależności jaką chcemy wielkość. Delikatnie przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.)Piec około 20-30 minut
Smaczne ZdroweJak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po
kuchnia doskiostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru ja dałam 30 gr, bo my lubimy mało słodkie 5 żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie(...)wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy
moj przepis naktóre własnie się pokazały w sklepach czy na rynkach.Robimy je zazwyczaj z masełkiem,koperkiem itd.ale jako same w sobie danie to nie za bardzo... 1 i 1/2 kilograma młodych ziemniaków 3 jajka 250 ml.śmietany 125 ml.mleka 20 dag.żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz masło do wysmarowania formy 3 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek obieramy z łupin,miażdżymy,łączymy(...)jego większość pozostała do dalszego wykorzystania.Śmietanę wymieszać z mlekiem,wbić jajka i wymieszać.Do sosu dodać ser i zalać ziemniaki.Piec pod przykryciem ok1 godzin y- do 75min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podajemy z surówkami.Smacznego.Możemy dodać koperek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut. Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki(...)przez 40-45 minut. Praktyczna uwaga: Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu. Smacznego! * Inspiracją dla mnie był Peaceful Cuisine . Artykuł Wegański quiche brokułowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plsposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej. Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak(...)Produktów Tradycyjnych. Na terenie gminy Pilzno są one potrawą bardzo popularną, a przepis przekazywany jest od pokoleń z matki na córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki
Moja Książka KucharskaJeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj odgrywa dużą rolę. Nadaje specyficznego smaku, którego niestety olej nam nie da. U mnie najczęściej ziemniaczki w takim wydaniu :) Gorąco polecam! Składniki: 750g małych ziemniaczków 4 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 50g masła wegeta(...)wegetą i posiekanym koperkiem. Dokładnie przemieszać, żeby ziemniaczki obtoczyły się przyprawami. Posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki. Na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła i zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60-80 minut. 20-30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię żeby ziemniaczki ładnie się zrumieniły. Smacznego
kuchnia doskiszczypiorek Przepis bardzo prosty i przyjemny. Na początku obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem(...)pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę smacznego
Kuchnia Vikimega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.Brownie z buraczkamiSkładniki:1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków)200 g gorzkiej(...)ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiczerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy(...)zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś nie zdążycie zjeść, wstawcie danie do zamrażalnika, gdzie może czekać na swoją kolej przez miesiąc, nie tracąc wartości odżywczych. Szaszłyki z młodych ziemniaków W drugim zestawie nie ma krewetek, a zamiast nich są szaszłyki. Zestaw trzech różnych lanczy, które łączą wspólne składniki: pulpety z orzo, szaszłyki z pulpetami i młodymi ziemniakami, kurczak teriyaki
Niedzielny kucharzLubię dania jednogarnkowe, które w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub makaronem dają pyszny, sycący obiad. I to jest właśnie takie danie. Aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory. W oryginalnym przepisie Jamie połączył kalafior i ser panir, ale sera nie upolowałam, więc dołożyłam drugą porcję kalafiora. I tak wyszło super smaczne. Polecam w połączeniu z białym ryżem. Ilość porcji(...)ząbki cebula – 1 sztuka imbir – kawałek ok 5cm suszone pomidory – 5 sztuk ostra mielona papryka – ½ łyżeczki olej – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Nerkowce i szafran zalej wrzątkiem (700 ml) i odstaw do namoczenia. W tym czasie umyj i podziel kalafiora na nieduże różyczki. W miseczce wymieszaj jogurt, skórkę
wiecejwarzyw.plmodyfikować według upodobań to kolejna propozycja na pyszny obiad który robi się praktycznie sam. Potrzebujemy ok. 800 gramów warzyw. U mnie przeważały ziemniaki i marchewka. Użyłam 3 średnie ziemniaki mogą być bataty 2 duże marchewki pół średniego selera 1 średnia pietruszka korzeń 1 mała cebula może być por opcjonalnie można dodać cukinię 3 porcje udźca z kurczaka(...)naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem dokładnie mieszamy, wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy przykrycie zmniejszmy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego
Andzia Pichci