ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:368/497)

Ryba zapiekana z jajkami 132

delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo smaczną(...)olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką. ryba zapiekana z jajkami

O kuchni z uczuciem
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 164

jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję(...)oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Potem połącz w jedną całość za pomocą łyżki

codojedzenia
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 176

nowego to ten przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone

DefinicjaSmaku
WAŁEK DO GULASZU ?! 136

gulaszu."  "Do gulaszu?!" No właśnie czemu mam zamiar "wspierać" gulasz za pomocą wałka? A bo trzeba rozwałkować ciasto na ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI(...)sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm  wycinać krążki o średnicy 5 cm.  Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec przez 12-15 minut, aż knedle wyrosną

KUCHARNIA
Chleb orkiszowy z ziarnami 139

przesianej mąki (robimy dołek pośrodku) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy  ciasto(...)niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać  innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte ...    -- -- Jak chleby już trafiły do foremek, to nastawiamy piekarnik na 200 st.C A chleby przykrywamy niech podrosną sobie. Przed włożeniem wierzch smarujemy rozbitym  jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy żeby nie popękał w dziwnych miejscach, tylko tam gdzie my sobie

chleba naszego
Zapiekane spaghetti 142

serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek  Ziemniaczki kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy(...)czym chwilkę dusimy Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika  / 2 porcje

Smacznie Pysznie Kalorycznie
KURCZAK PO KARAIBSKU 212

przepis na kurczaka ,którego możecie zrobić dla siebie i rodziny ,a także zjeść jako danie dietetyczne bo porcja całego Dania czyli jedno udko lub dwie pałki , sałatka i dwa ziemniaki z wody z koperkiem to tylko  557 kcal.Danie bardzo polecam!. 10 pałek kurczaka 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 pomidory 1/2 szkl.sosu worcestershire 1/3 szkl.octu balsamicznego 1/2 pęczka natki(...)rondlu rozgrzać odrobinę oliwy ,dodać cukier i podgrzewać aż będzie brązowy.Wkładamy pałki i obsmażamy że wszystkich stron .Dolewamy wody 1 szklankę ,marynatę i ketchup , Dusimy w piekarniku 1 godzinę pod przykryciem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegański ser z fasoli - bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu 216

Większość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście? Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą). Składniki: - 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki), - 1 szklanka gorącej wody, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 2 łyżki mąki z tapioki, - 1 łyżka białego miso. Wykonanie(...)jego użyciem wystarczy pokroić pieczarki w grube plastry, podsmażyć. Chleb posmarować cienko fasolowym serem, ułożyć na nim plastry pieczarek, pokrojoną cebulę i na wierzch dać dużo sera :) Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni z włączoną górną grzałką.Zapiekamy kilka minut. Smacznego

Co na wege obiad?
Frytki z batatów (z sezamem) 155

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach. Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać. rzewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.  Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy(...)olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków

Di gotuje
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 157

łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa  - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować dla gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory(...)bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę. Można bruschettę podpiec jeszcze chwilkę dla rozpuszczenia sera, można podawać bez tego - jak kto woli. ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie 205

kiełbasa pieczona w białym winie z  dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać  z pure z  ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję(...)piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim  kiełbasę przez 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Azerbejdżan - Pieczona pigwa 213

jako owoc jest trochę niedoceniana. Sam kiedyś kupiłem pigwę, wrzuciłem surową do herbaty i czekałem na efekty, których nie było, bo surowa pigwa smakuje mniej więcej tak jak surowy ziemniak. Nabiera smaku w trakcie obróbki termicznej i taplając się w cukrze. Nasz przepis na pigwę to w zasadzie sposób na pigwową murabbę dla leniwych lub po prostu smaczny owocowy deser(...)minut. 3) Odlewamy mniej więcej 1/3 pozostałej wody, dodajemy orzechy włoskie i pozostałe 100 g cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Do żaroodpornego naczynia przekładamy pigwy i orzechy, zalewamy syropem i pieczemy w piekarniku przez około 30-45 minut, aż pigwy będą miękkie. 5) Wyjmujemy z piekarnika, zaparzamy

Roślinożerni urlopowicze
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku) 121

łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kminku sól i pieprz oliwa do smażenia placków  3 plastry sera żółtego w plastrach Hochland Gouda Wędzona  Przygotowanie placków ziemniaczano-brokułowych: 1. Ziemniaki obierz, zaś z łodygi brokuła odetnij twardą skórkę. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie dobrze odciśnij z wilgoci. Ja przekładam warzywa na czystą ściereczkę, następnie odciskam(...)tłuszczu.  5. Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy plaster sera pokrój na cztery części, następnie ułóż kawałki sera na plackach.  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Zapiekaj przez 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu samodzielnie lub z sosami: ketchupem, sosem z pieczonych pomidorów , tzatziki

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i polędwicą 170

musztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić(...)strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki (tak jak ja wcześniej). Jest przepyszne

Trufelkowo
Chleb pszenny, dokładny przepis. 171

łączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy sól, potem dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego  zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy(...)posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy,  jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania