zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję(...)wgłębieniami wlewamy 12 pełnych łyżeczek oleju – po jednej łyżeczce do każdego wgłębienia – dobrze, aby dno każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy
Poezja smakugatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Bataty i marchewki obrać, pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. 4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć
Danka PichciLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu 10% 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory myjemy, układamy na blaszce piekarnika, wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, ustawiając piekarnik góra - dół. Wyjmujemy blachę z pomidorami i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy
Życie zaczyna się w kuchniochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około(...)wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 1,50 godziny. Po upływie czasu, rozciąć folię, wyjąć ją, a kurczaka ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut (skórka musi się zarumienić). Po upieczeniu kurczaka podzielić
Ugotowaćpomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)cebulę pokrojoną w plastry, a następnie podsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia. Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach
O kuchni z uczuciemsól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć(...)pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego
Calzonella.comproporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy z gron, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 1/3 cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane. Przygotowujemy drugi garnek i sito o gęstym splocie wielkości(...)gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości(...)użyłam bulionetki mięsnej (klik)jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- kości myjemy osuszamy i solimy- smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości
Basia w kuchnisklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź jogurtu naturalnego, obsypane świeżą natką pietruszki, z dodatkiem chipsa selerowego
Sajkofanka smakuSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna Pasjisuper pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍. Parę(...)godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal
Kulinarne przygody Gatityschabowe. Ja dzisiaj zamiast typowego schaboszczaka zrobiłam na obiad pyszne roladki. Robi się je szybko, nie potrzeba dużej ilości składników. Nadzienie możemy zmieniać według własnego uznania, a z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki mogą być wyśmienitym obiadem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g schabu bez kości 1 kulka mozzarelli 5 suszonych pomidorów w oliwie kilka listków świeżej bazylii sól(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3. Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i przelać do roladek. Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciwstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj
Niedzielny kucharzwstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj
Niedzielny kucharzdzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem
Gotuj z Mąką